Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Výchova mladých holubov (1. časť) - Znáška a liahnutie

Výchova mladých holubov (1. časť) - Znáška a liahnutie

Znáška prvých vajíčok je na 8 - 10. deň po naparovaní. Hniezdne misky vyplníme cca dvoj centimetrovou vrstvou nasiakavého materiálu (piliny, vláknitá rašelina a pod.). Misku a jej okolie ošetríme prípravkom proti cudzopasníkom. Párom, ktoré poctivo zasadnú už na prvé znesené vajíčko odporúčam toto vajíčko odobrať a nahradiť ho podkladkom. Vajíčko im vrátime až tesne pred znáškou druhého. V opačnom prípade dochádza k nepravidelnému liahnutiu , pričom neskôr vyliahnuté mladé nemôže dobehnúť vo vývoji skôr vyliahnuté mladé a ostáva často zakrpatené.

Kontrola znášky


Po znáške druhého vajíčka (do 44 hod. od znášky prvého ) prevedieme vizuálnu kontrolu obidvoch znesených vajíčok. Vajíčka s mäkkou škrupinou, deformované, veľmi malé a s hrubozrnnou škrupinkou odstránime. Necháme iba dobré vyvinuté a zdravé vajíčka. Pri podržaní proti svetlu sa presvedčíme či vajíčka obsahujú krvné cievky, ktoré nám oznamujú začiatok vývojovej fázy tvorby plodu. Úplne čisté, priehľadné vajíčka môžeme kľudne odstrániť, nakoľko sú neoplodnené.


Vajíčka si počas hniezdenia občas prezrieme a opatrne z nich odstránime nalepenú prípadnú nečistotu. V prípade, že špina je veľmi zaschnutá a iba ťažko sa dá odstrániť, nesmieme ju odstraňovať nechtom, alebo ostrým predmetom . Mohlo by totiž dôjsť o poškodeniu krehkej vápenatej škrupinky. V takomto prípade vajíčko jemne navlhčíme vlažnou vodou a po čase špinu odstránime handričkou. Pozor, žiadne drhnutie žinkami.

Oprava poškodených vajíčok


Pri prípadnom mechanickom poškodení škrupinky vajíčka, niektorého z cenných chovných párov, môžeme sa pokúsiť o jeho opravu. Pri prasknutí iba vrchnej vápenatej časti škrupinky sa dá vajíčko opraviť zaplátaním. Ale ak dôjde k poškodeniu aj tenkej blanky , potom nádej na záchranu klesla na minimum. Zaplátanie prevedieme tak , že poškodenú časť vajíčka a jej okolie opatrne očistíme vlažnou vodou a usušíme. Nájdeme podobne veľké vajíčko (za tým účelom by každý chovateľ mal mať niekoľko vyfúknutých vajíčok v zásobe) opatrne ho rozlomíme a vyrežeme zo škrupiny potrebnú záplatu. Poškodenú časť natrieme tenučko vaječným bielkom a záplatu umiestnime tak aby poškodené časti boli úplne prekryté. Po zaschnutí odstránime zvyšky bielka z okolia záplaty a vložíme vajíčko do hniezdnej misky.

Liahnutie a možné problémy


Na 17 - 18 deň po znesení druhého vajíčka popraská škrupinka a vajíčko sa otvorí. V žiadnom prípade nesmieme takéto vajíčko brať do ruky, dotýkať sa ho, odstraňovať popraskaný obal nechtom a tak napomáhať k liahnutiu mláďat. Hocijako opatrne siahnete na vajíčko v tomto období, môžete krehké holúbä ľahko zmrzačiť. Pri prípadnom odstraňovaní vaječnej škrupiny môžeme poraniť vnútornú mäkkú blanku, pričom cievky ktoré ešte nie sú dostatočne uschnuté začnú krvácať, dôjde k strate krvi, ktorú holúbä nahradí až po dlhšom čase, pričom zaostane vo svojom vývoji.

Mladé , ktoré sa nedokáže samo dostať z vajíčka prirodzenou cestou, nikdy nedospeje v silného, životaschopného holuba, akého potrebujeme! Je lepšie ak zahynie prirodzenou cestou. Životaschopné mladé musí túto prvú životnú prekážku prekonať samo. V chove ale môže nastať situácia , že úhynov mladých v škrupine alebo čistých vajíčok je nepomerne veľa.

Problém s "čistými vajíčkami"


Príčinou čistých vajíčok môže byť sterilita jedného z partnerov. To znamená, že jedinec neprodukuje žiadne zárodočné bunky. Najčastejšie sa stáva , že samčeky už neprodukujú spermie, čo môže byť spôsobené ich vekom. Ale môže sa nájsť aj taká samička, ktorá znesie vajíčko bez vaječnej bunky, to znamená bez žĺtka. V obidvoch týchto prípadoch je rozhodujúci vek jedincov. Ale existujú i určité choroby , ktoré poškodzujú pohlavné orgány, spôsobujú ich degeneráciu a v konečnom dôsledku spôsobia neplodnosť holubov. Existujú aj niektoré lieky, ktoré pôsobia ako antivitamíny. Tieto lieky, môžu spôsobiť, že vajíčka budú čisté. Preto pozor na to, čo svojím holubom dávate.

Vieme , že pohlavné žľazy, hlavne mužské sú priamo závisle na hypofýznej žľaze. Táto žľaza je prepojená s mozgom a zrakom. Pri umiestnení holubov v tmavom, nepresvetlenom holubníku (poprípade na pôjdovom priestore) vajíčka sú maličké a málo aktívne. To nám vysvetľuje prečo holubica znáša čisté vajíčka.

Sú ale aj také prípady , kedy embryo vo vajíčku po niekoľkých dňoch odumrie. Môže to byť spôsobené komplikovanou znáškou (vajíčko nie je dostatočne rýchlo vytlačené), alebo je problém so zápalom vajcovodov čo môže spôsobiť veľmi veľký objem vajíčka, jeho nerovnosť alebo veľká drsnosť.

Čisté vajíčka môžu spôsobiť aj mikrobiálne vplyvy. Bakteriologické prehliadky pri čistých vajíčkach, ktoré boli prevedené u niektorých chovoch (zdroj: Dr.J.P.Stosskopf, Gut Flug ) so zvýšeným podielom čistých vajíčok, viedli vo väčšine prípadov k zisteniu kmeňov patogénnych kolibacilov. Kde a prečo sa tieto bacily objavia je nepravdepodobné, ale zdá sa, že najväčší podiel na ich tvorbe má pitná voda. Veľa krát sú nimi napadnuté vodné zdroje , z ktorých pochádza voda pre holuby. V danom vodnom prostredí sa darí aj mycoplazme, ktorá sa stále viac nachádza medzi zárodkami nádchy, infekciami dýchacích ciest, čo je tiež príčinou čistých vajíčok.

Sú prípady , kedy je vajíčko oplodnené, embryo vyvinuté ale mladé v poslednom štádiu nedokáže dostatočne razantne prelomiť škrupinu a uhynie. Tento stav je spôsobený konkrétnou chorobou. Klasickým prípadom je paratýfus (salmonela). Chovy kde je táto choroba „ udomácnená“ vykazujú charakteristické znaky:

  • predlženie obdobia znášky vajíčok

  • problémy s oplodnením u holubov v najproduktívnejšom veku ( 5 rokov)

  • úmrtnosť embrya po 10-12 dňoch od znášky ( vajíčko dostane šedo modrú farbu)

V prípade , že mladé uhynie vo vajíčku počas prechodu cez škrupinku alebo do 48 hodín po vyliahnutí resp. vo veku 15 dní od vyliahnutia nejde o paratýfus. Všetko nasvedčuje tomu, že v týchto prípadoch má úhyn na svedomí paramyxoviróza.

Čo by sme mali začať robiť, v prípade, že sa nám začnú objavovať čisté vajíčka? Najskôr pozorovať vonkajšie prejavy správania chovu, potom urobiť rozbor vody používanej v chove a v konečnom dôsledku navštíviť veterinára. Holuba , ktorý sedí na liahnucich sa vajíčkach, nesmieme počas tejto doby vyrušovať, nakoľko by pri obranných pohyboch mohol vajíčko poškodiť.

Po vyliahnutí


Škrupinka ležiaca vedľa hniezdnej misky, ktorú starý holub vyhodil, nám signalizuje, že môžeme previesť kontrolu liahnutia. Vyhodené vaječné škrupiny je potrebné poriadne prezrieť, aby sme zistili, či ich vnútrajšok nie je veľmi krvavý, čo nám vo väčšine prípadov signalizuje, že vyliahnuté holúbä bolo nedostatočne vyzreté, pupok sa správne neuzatváral a mladé nebude pravdepodobne životaschopné.

Holúbätá sa liahnu slepé. Oči sa im otvárajú až na piaty deň. Vyliahnuté holúbätá sú pokryté žltkastým páperím. Bohaté, husté páperie je predzvesťou dobrého budúceho operenia. Koža zdravého holúbätka je ružová. U chorých je bledá až šedá.

Chovné páry kŕmia svoje mladé žltou kašou obsahujúcou tuky a proteíny, tvoriacou sa v hrvoli. Pri tvorbe kaše využívajú holuby svoje telesné rezervy, pričom denne množstvo skonzumovanej potravy má len malý podiel na zložení tejto kaše. Táto kaša stále hustne a po ôsmych dňoch prechádza v zmes zŕn, ktoré sú premiešané so slinami , následkom čoho sú mäkké.

Pri správnom kŕmení mláďat, môžeme ich na 8. až 10. deň krúžkovať. Tento termín sa nedá dopredu presne určiť, všetko záleží od samotného vývoja a kmeňa mláďat. Teraz nastal ten pravý čas na presun mladých pod reprodukčný pár. Môžme to ale urobiť iba v tom prípade ak reprodukčný pár má rovnako staré mladé. Výhodnejšie je keď budeme odchovávať tým systémom , že iba jedno mladé podložíme a druhé ostane v pôvodnom hniezde. Vývoj obidvoch mláďat sa urýchli.

Článok je časťou publikácie Jozefa Hajtaša - Výchova mladých holubov

Ilustračné foto: Adrián Žilka

Publikované: 15. marca 2012 | Zobrazené: 38398x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 9

Záložka na tento komentár Roman (5. februára 2015 16:40)

zdravim...tento clanok mi dal naozaj vela...nakolko som zacinajuci holubar....a co som sa tu docital tak vela z toho mi dalo odpoved na veci ktore sa stali v mojom chove...covam moravskych pstrosov zltym modrych a cervenych...poradite mi prosim ci je dobre chovat 3 farby alebo sa radsej venovat iba dvom? dalej ma zaujima ze po zneseni 1. vajicko sa odpuruca toto odobrat a prilozit az po zneseni 2. kde a za akych podmienok treba to 1. vajce uskladnit? v teple?v chladnicke? to som s nedocital...lebo sa mi to uz stalo...ze 1 mlada nestihalo vzrastom na druheho a stari ho aj prestali krmit...zacal som ho prikrmovat rucbe ale aj tak uhynulo...a pritom bolo vidiet ze je schopne prijimat potravu lebo chcelo strasne zrat ked som ho krmil...ale nedalo sa mi krmit ho tak casto tak uhynulo...dakujem z rady...nech sa dari...

Záložka na tento komentár Išky, MVDr. (5. septembra 2015 17:02)

Prvé vajíčko treba uchovať pri izbovej teplote, nakoľko ďalší vývoj embrya začína pre teplote nad 35°C

Záložka na tento komentár denisa (23. apríla 2016 17:31)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať máme malé holuby, rodičia ich do teraz normálne chovali, majú okolo 4-5 týždňov a 2 deň som si všimla že už ich nechovajú malé pištia a oni tam ani nejdu čo s nimi ďakujem za radu

Záložka na tento komentár Palo Holka (17. mája 2016 13:51)

V cca 4 týždňoch veku sa mláďatá osamostatňujú a začínajú žrať samé. Rodičia ich prikŕmia už len sem tam takže zato. Mladé začnú samé žrať nebojte sa. Lepšie by bolo odstaviť ich od rodičov.

Záložka na tento komentár Soňa K. (18. októbra 2017 21:30)

Dobrý deň, mám možno trocha laickú otázku, ale chcela by som sa spýtať, po akom čase nechávajú holuby svoje malé žiť samé? Na balkóne máme totižto 2 vajíčka. A mala by som ešte jednu otázku. Ak vajíčka premiestnime, (hniezdo nie, keďže si ho nespravili) napr. na susedov vedľajší balkón, nájde si tie vajíčka mama holubica? Prepáčte, že sa tak hlúpo pýtam, ale s holubmi nemám žiadne skúsenosti....

Záložka na tento komentár Ľudovít Dziak (29. októbra 2017 07:07)

Dobrý deň. Ak vajíčka premiestnite, tak holubica ich nechá. Niekedy ak jej tie vajíčka necháte aj na vašom balkóne ale dáte ich napríklad do misky, aj tak sa môže stať, že ich opustí, alebo vyhodí naspäť na holú podlahu.

Záložka na tento komentár Helena (30. septembra 2020 13:32)

my správame tiež dva páry holubov, ale nejazdíme s nimi nikde po výstavách ani po pretekoch. Máme ich len pre potešenie. Sú to nenáročná a pritom pekná zvieratá. Na záhrade majú holubník a raz za deň im nasypem kŕmenie, ktoré objednávam z https://www.energyshobby.sk/krmiva-pre-pstrosy-a-holuby/ a vymením vodu. To je všetka starostlivosť, ktorú potrebujú.

Záložka na tento komentár Jožo (12. novembra 2021 11:06)

My sme tento rok kvôli zime a chladnejším teplotám museli robiť vyteplenie. Našťastie mala manželka vyradené oblečenie z http://www.moda-pradlo.sk, ktoré mi na to dala. Najskôr som sa teda trochu vydesil, pretože bolo fakt pekné a pekné, ale napokon mi potvrdila, že si u nich objednala už novú kolekciu, takže toto môžem pokojne zužitkovať pre hoĺbky. :)

Záložka na tento komentár Silvia (22. júna 2023 18:54)

Dobrý deň, na balkóne sa nám usadil holubí pár, už majú dve mladé, majú 5 dní. Kedy malé odrastú a vyletia z hniezda? Chcela by som to hniezdo zahodiť, robí to strašný smrad. Holubom nechcem ublížiť. Deti sú vďačné, že ich môžu pozorovať. A ako si mám ošetriť akými chemikáliami balkón, aby to nebolo pre našu rodinu nebezpečné (parazity a pod.)? Ďalšie hniezdo ale už nikdy nechcem.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama