Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Zdravotný stav · Otázky na veterinára - ornitóza

Otázky na veterinára - ornitóza

Počas niekoľkých dní som si na viacerých holuboch všimol opuch oka, resp. spodnej obočnice. Po pár dňoch liečenia problém zmizol. Zaujíma ma, o čo sa v takomto prípade jedná. Je to spôsobené vírusom? Aký je najlepší spôsob liečby?

Tento problém je veľmi pravdepodobne spôsobený vnútrobunkovou baktériou Chlamydophila. Choroba sa často nazýva ornitózou. Najlepšie zaberajú antibiotiká z radu tetracyklínov. Doxycyklín je najlepší, pretože sa spoľahlivo dostane do vnútra buniek, kde baktérie spôsobujú škody. Úplne vyliečiť holuby od chlamýdií je však veľmi obtiažne. Dokonca ani 6 týždňová non stop kúra nezbaví dokonale všetky holuby od baktérií. Preto je veľmi dôležitá dlhodobá prevencia - kvalitne vetrané priestory, konštrukcia holubníka, holuby si tak dokážu vytvoriť svoju vlastnú odolnosť na pomerne vysoký stupeň.

Dobrý deň, zaujíma ma, ako liečiť problémy so vzduchovými vakmi, v sezóne ma to vždy stojí nemálo problémov pri pretekoch. V minulosti som mal viacero holubov s takýmito problémami. Vopred ďakujem za pomoc.
Airsacculitis (infekcia vzdušných vakov) môže byť spôsobená chlamýdiami. Chlamýdie sú zodpovedné za ornitózu, na ktorú dobre zaberá Doxycyklín. Je však potrebné mať na zreteli, že problémy s dýchacími cestami môžu byť spôsobené viacerými faktormi (stres, zlá ventilácia, preplnený holubník)

U holubov som si všimol problém pri prijímaní potravy. Pri prehĺtaní niektoré holuby naťahujú krky a zmršťujú hrvoľ. Pri tréningoch okolo holubníka sadajú na holubník priskoro s otvorenými zobákmi. Skúšal som liečbu doxycyklínom, tylozínom, odčervenie, vakcináciu salmonelózy, liečbu E. Coli aj trichomoniázy.

V symptómoch, ktoré opisujete spomínate dva samostatné symptómy:
1/ Po / počas tréningu sadajú na holubník s otvorenými zobákmi
Je to typické pri problémoch s dýchacími cestami, pravdepodobne ornitóza. Holuby by mali byť preliečené doxycyklínom počas 4 - 6 týždňov.
2/ Druhý typ symtómov pri prijímaní potravy môže byť spojený s probémami pri trávení, alebo zapálený krk či hrvoľ. Tu sa hodí liečba linkospektínom počas 10 dní.
Ak mám poradiť, tak by som dal 10 dní Linkospektín + Doxycyklín a ďalšie 4 týždne samostatne doxycyklín.
No ak mám byť úprimný, najprv by som odporučil pitvu jedného z holubov so symptómami pre 100 % potvrdenie diagnózy.

Jeden z mojich holubov má na oku biely povlak, niekedy oko opuchne a nevie ho otvoriť. Čo to môže byť a ako to liečiť?

Môže to byť jedna z foriem ornitózy, no často sa stáva, že sa jedná o kombináciu ornitózy a herpes vírusu. Ak máte iba jedného holuba s takýmto problémo, liečte ho individuálne. Je možné použiť 2x injekčné podanie linkospektínu a použiť terra-mycínové kvapky 2x denne počas 5 dní.


Mal som v holubníku pozitívny veterinárny nález chlamýdií spolu s predpisom na 54 dennú liečbu, ktorú som práve ukončil. Veterinár opísal lieky ako vhodné pre liečby chlamýdií, medikament bol prášok žlto zelenej farby, neviem jeho názov. Ako by som mal postupovať s holubmi do ďalšej sezóny? Mal by som ich pravidelne preliečovať antibiotikami, existuje prípadne vakcína proti chlamýdiám?

Chlamýdia je naozaj vážnym problémom v chove holubov pri probémoch s dýchacími cestami. Ak sa rozšíri nákaza, pomáha iba takáto dlhodová liečba, ktorá dokáže stlmiť infekciu v chove na únosnú úroveň.
Či bude liečbu potrebné v nasledujúcej sezóne opakovať záleží na mnohých faktoroch, ako počasie, preteky, ktoré holuby musia absolvovať, úroveň infekcie, vetranie v holubníku, stav samotných holubov, ich imunita, preplnenie holubníka atď.
Je potrebné podrobne sledovať holuby po každom preteku a na základe symptómov začať liečbu okamžite.
No pozor! Liečiť holuby je potrebné iba vtedy, keď je to naozaj nutné!

Na liečbu chlamýdií sa najlepšie ukázali antibiotiká založené na doxycyklíne, niekedy v kombinácii s inými, no doxy je pri liečbe takmer vždy zastúpený.

Článok je voľným prekladom publikácie Ask The Vet: theme questions (ornithosis) - Lanckriet Ruben

Publikované: 17. septembra 2013 | Zobrazené: 14192x | Kategória: Zdravotný stavPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 3

Záložka na tento komentár Miroslav (23. septembra 2013 19:43)

Prosím Vás o radu: Pri holuboch sa mi vyskytla choroba dýchacích ciest z nosných otvorov a z očí im vyteká žlto-hnedý výtok. Dýchajú cez otvorený zobák a počuť chrapľavé dýchanie. Aké lieky by bolo vhodné nasadiť? Za skorú odpoveď ďakujem.

Záložka na tento komentár jozef (18. júna 2014 13:46)

Prosím Vás o radu:chovám poštove holuby a po operení prestanu prijímať potravu a uhynu.Ďakujem

Záložka na tento komentár Ján leško (16. septembra 2018 18:32)

Prosím Vás o radu: Pri holuboch sa mi vyskytla choroba dýchacích ciest z nosných otvorov a z očí im vyteká žlto-hnedý výtok. Dýchajú cez otvorený zobák a počuť chrapľavé dýchanie. Aké lieky by bolo vhodné nasadiť? Za skorú odpoveď ďakujem.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama