Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · MyPigeons.eu - nový program pre výpočet výsledkov

MyPigeons.eu - nový program pre výpočet výsledkov

Ak som v posledných mesiacoch nedvihol telefón, neskoro odpísal na mail alebo nestihol niečo urobiť načas, malo to viacero dôvodov, no hlavným bol vývoj nového programu pre výpočet výsledkov pretekov poštových holubov, na ktorom som pracoval doslova vo dne - v noci.
Logo nového projektu
Logo nového projektu

Rozhodnutie padlo na konferencii OZ Bratislava, kde som sa chovateľom zaviazal, že do sezóny pripravím nový program, ktorý bude kompatibilný so systémom evidencie a prinesie aj ďalšie dlhodobo žiadané novinky do systému výpočtov výsledkov. Na programe ako aj na stránkach mypigeons.eu je stále práce ako na kostole, no už dnes môžem povedať, že sa jedná o funkčný "kus softwaru", ktorý bol otestovaný na niekoľkých pretekoch a chovatelia OZ Bratislava si ho zatiaľ pochvaľujú, pozitívne ohlasy prichádzajú aj z iných oblastí. Čo teda program priniesol?

Výsledky pretekov inak


V prvom rade úplne nový štandard zobrazovania výsledkov. Je rok 2013 a možnosti zobrazovania, či formátovania údajov sú na oveľa vyššej úrovni ako v časoch MS DOS. Chovatelia majú možnosť pridať k výsledkom svoju fotografiu, údaje sú prehľadne oddelené a záznamy jednotlivých doletov sú usporiadané v prehľadných elegantných tabuľkách
Nový štandard pre zobrazovanie výsledkov
Nový štandard pre zobrazovanie výsledkov

Program však samozrejme ponúka aj klasické zobrazenie pre úspornú tlač výsledkov
Verzia pre tlač
Verzia pre tlač

Stránky mypigeons.eu sú navyše plnohodnotne preložené do anglického jazyka. Výsledky si tak bez problémov a s ľahkým porozumením prezrú aj zahraniční návštevníci. Stránky sú pripravená na preklad aj do ďalších svetových jazykov.

Decentralizované nahadzovanie výsledkov


Okrem nového zobrazenia sa zmenil aj spôsob nahadzovania výsledkov. Údaje nahadzujeme do jednoduchých súborov/zošitov MS Excel. Údaje pri tom nemusí nahadzovať jediný výpočtár, program umožňuje zber údajov z viacerých súborov. V Bratislave už v tejto sezóne nahadzujeme údaje štyria čo značne urýchľuje spracovanie výsledkov.

Program navyše umožňuje zobrazenie tzv. priebežných výsledkov okamžite po nahraní prvých údajov so zobrazením klubov, ktoré sa už vo výsledkoch nachádzajú a na ktoré sa čaká. Prvé výsledky si tak pozeráme už v nedeľu večer.
Priebežné výsledky
Priebežné výsledky

Budúcnosť však patrí elektronickému prenosu údajov priamo z EKS a to samozrejme zohľadňuje nový program. V týchto dňoch prebieha testovanie pripojenia a priameho importu dát zo systémov Bricon (vďaka p. Kondrysovi za zapožičanie nového Club Masteru, p. Fulopovi za ochotnú technickú spoluprácu) a Tipes (vďaka Alojzovi Barbírikovi), o možnostiach prepojenia EKS s PC komunikujem aj so zástupcom DEIL Electronics (Mega) a TauRIS. Cieľom je rozchodiť elektronický import do pretekov mláďat, snáď sa nám to aspoň čiastočne podarí aj skôr.

Ak sa to podarí, chovatelia budú mať možnosť stiahnuť dáta z EKS priamo pri vyhodnotení, poslať ich na server, čo umožní spracovanie výsledkov už v deň vyhodnotenia. Ručne sa nahodia do excelu dolety holubov pre chovateľov, ktorí používajú hodiny, tých je však čoraz menej a nespôsobuje to žiadnu prekážku.

Integrácia s Google Maps


Pri krátkych tratiach sa veľmi často diskutuje o doletových pásmach, výhodnej či nevýhodnej polohe holubníka , smere vetra a pod. Veľmi dobrý nápad mal náš predseda - Alojz Barbírik - zobrazenie prvých priletených holubov na mape. Na stránkach mypigeons.eu si viete pre každé výsldky pozrieť rozloženie prvých 10 holubníkov kde prileteli holuby a okamžite si viete spraviť obraz o tom, aký vplyv na pretek mal vietor, či iné faktory.
Prvé holuby na mape
Prvé holuby na mape

Ako doplnok si každý chovateľ môže pozrieť na mape trasu z miesta vypustenia na svoj holubník vzdušnou čiarou.
Trasa vzdušnou čiarou na mape
Trasa vzdušnou čiarou na mape

Flexibilita


Nový program sa vyznačuje okrem iného aj vysokou flexibilitou spracovania výsledkov. Organizácie alebo kluby, ktoré sa rozhodnú program používať nie sú limitované jednotným bodovacím systémom alebo inými obmedzeniami. Výsledky je možné vypočítať presne na mieru - tak ako si to želajú chovatelia. Pekným príkladom výsledkov na mieru je majstrovstvo ZO Šenkvice, kde každý chovateľ do oficiálnych 20 % umiestňuje len 5 holubov. Do výsledkov sa tak zmestia aj slabší chovatelia a nejaké body dostane takmer každý. Skvelý nástroj na motiváciu a pre program nie je problém takéto výsledky vypočítať.
Priebežné vyhodnotenie majstrovstva
Priebežné vyhodnotenie majstrovstva

Program prináša aj plnú kompatibilitu so systémom evidencie, ktorá je na Slovensku horúcou témou posledných sezón. O majstra OZ Bratislava súťažia v tejto sezóne len evidované holuby a nový program sa o to zatiaľ bez problémov stará.
Podpora systému evdiencie
Podpora systému evdiencie

Používanie programu je otvorené pre každého. Či ste oblastné združenie, klub alebo len partia kamarátov, ktorí chcú mať spoločné výsledky, nie je to problém.

Kompatibilita


Nový program dokáže importovať aj údaje z programu, ktorý sa na Slovensku dodnes používa a rovnako v prípade potreby exportovať údaje do starého formátu (po presnej špecifikácii potrebných údajov). Už v sezóne 2013 si tak pozriete výsledky z 3 národných pretekov na stránkach mypigeons.eu.

Program pri nahadzovaní a výpočte používa aj identifikátory (čísla) chovateľov Slovenského zväzu.

Ďalšie možnosti


Ako som písal vyššie, na programe je ešte kopec práce. V nasledujúcich dňoch pribudne priebežné poradie vo výkone holubov. Pre chovateľov bude pripravené aj automatické vyhodnotenie holubov pre Majstrovstvo Slovenska vo všetkých kategóriách, priebežné vyhodnotenie interných súťaží OZ.

Na stránkach je pripravený registračný systém podobne ako na holubar.sk. Chovatelia budú mať možnosť po vytvorení konta (a jeho spárovaní na záznam chovateľa vo výsledkoch) sledovať podrobné štatistiky pre každého ich holuba, ktorý sa vyskytne vo výsledkoch. Do budúcnosti je možné integrovať do programu aj hľadanie zaletených holubov, priamy predaj, či medzinárodné aukcie holubov.

Po sezóne budú prebiehať práce na automatickom generovaní výstavných kariet a ďalších vylepšení, ktoré chovatelia navrhnú.

Určite pribudne ako bonusová služba aj možnosť tvorby profilov holubov a chovateľov podobne, ako na holubar.sk

Cena


Keďže program beží na internetovom serveri a používa jednu centrálnu databázu, má pomerne vysoké nároky na HW a potrebuje aj stálu administráciu a optimalizáciu údajov, cena za používanie programu je založená na ročnej báze. Cena pre slovenských chovateľov je 3 EUR za chovateľa a sezónu, čo je aj na slovenské pomery prijateľná čiastka a za ponúkanú pridanú hodnotu to určite stojí.

Publikované: 7. júna 2013 | Zobrazené: 4261x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Logo nového projektuNový štandard pre zobrazovanie výsledkovVerzia pre tlačPriebežné výsledkyPrvé holuby na mapeTrasa vzdušnou čiarou na mapePriebežné vyhodnotenie majstrovstvaPodpora systému evdiencie

Počet komentárov: 3

Záložka na tento komentár Štefan Nochta (8. júna 2013 07:14)

Fantázia........super!!

Záložka na tento komentár Zdenek Litavecz (8. júna 2013 21:23)

Velmi dobre to bude...

Záložka na tento komentár Július Mlatko (3. februára 2014 17:09)

Myslím a nebojím sa povedať ,,konečne niečo nové a hodné 21 storočia,,
A toľko chodili niektorí členovia za vypočtovým programom až konečne prišiel niekto a vypálil im rybník.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama