Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Milan Blahovský - 26. miesto vo finále SAMDPR 2014

Milan Blahovský - 26. miesto vo finále SAMDPR 2014

Ďalším našim úspešným finalistom z JAR je Milan Blahovský. Jeho holubička "Rhea Silvia 3" zvládla preletieť 661 km za necelých 12 hodín a bola konštatovaná ako 26ta z celkového počtu 3 478 nasadených holubov.

Milan mal za sebou veľmi úspešnú sezónu 2013 aj na Slovensku. Vo Veľkej cene holubar.sk mu raketovo odštartoval holub "Pegas" na krátkych tratiach, v júni len o chlp utiekol titul "Holub mesiaca" jeho skvelej holubičke Andromede.

Mladé holuby zo Spišského Podhradia však excelovali. Do Veľkej ceny vybral Milan najlepšieho jednotlivca a zároveň najlepšie družstvo mláďat. Jeho chovateľské umenie potvrdili aj výkony mladíkov v testovacích staniciach na Slovensku aj v ČR, keď získal titul "Kráľa testovacích staníc". Úspech vo finále v Afrike bol perfektnou čerešničkou na torte. Nasledujú Milanove slová:

Neviem čím začať, ale asi by som mohol výberom holuba do TS. Pre posledný ročník som sa rozhodol poslať 3 holuby z chovných párov. Ako žolíka som uviedol holuba z línie holubice "1008" Štefana Šutého, ktoré sa vedia presadiť aj na dlhšej trati. Žiaľ tento holub zmizol z TS krátko potom ako bol v októbri uvedený v mojom tíme. Ďalším bola holubica z overenej matky, ktorej dcéra v párení na Romulusa 2777 zvládla ťažký finálový pretek v Sun City pred dvomi rokmi. S tretím som sa trocha zapotil pretože som nemal odvahu poslať do Afriky odchov z neoverenej holubice, ktorú som získal z testovacej stanice v Řečanoch nad Labem v dražbe. Bola to holubička Wojciecha Handerka, ktorá doletela z finálového preteku - 420 km ako 63.v poradí. Získal som ju za neuveriteľných 800 Kč ....Neviem kam pozerali chovatelia, ale v jej rodokmeni boli zastúpené výborné holuby Petra Brockampa - Mistral - strieborný z olympiády v Oostende ako aj jeho ďalší holub a síce Euro Diamond - víťaz tejto olympiády v kategorii Šport E s koef. 2.
Rodokmeň úspešnej finalistky
Rodokmeň úspešnej finalistky

Túto holubičku som kvôli tejto krvi napáril na samčeka od Karl Heinz Kanskeho, ktorého pôvod je opäť postavený na krvi holubov maratónskych tratí. Mláďatko som pomenoval na počesť holubice prvého ročníka, ktorá zvládla spomínaný finálový pretek - "Rhea Silvia 3" ( tretia moja účasť v JAR).
Otec Rhea Silvia 3
Otec Rhea Silvia 3

"RHEA SILVIA 3" bola nakrúžkovaná krúžkom CU-MISS, ktoré mi každý rok pošle z Kanady - Milan Greňa - bývalý člen našej ZO Sp.Podhradie. Dlho som sa teda rozhodoval či poslať holuba s krúžkom, ktoré nereprezentuje krajinu pôvodu. Všetky tieto úvahy šli ale bokom, keď som si spomenul na % holubov, ktoré sú úspešné vo finálových pretekoch svojou farbou - mpr. prípadne kpr. Možno je to náhoda a možno to náhoda nie je. Z páry dvoch kpr.holubov bola vychovaná mpr. holubica s miernym tepaním, To boli práve tie úspešné holuby v našom OZ, ktoré tvrdili muziku na dlhých tratiach. Vravel som si, že buď to bude výborné alebo to prepadne. Jednoducho lotéria podporená istou intuíciou. "RHEA" bola umiestnená do tipu ako tretia v poradí. Môj prvý náhradník až do posledného Hot Spotu, odkiaľ sa nevrátila VILLA SAXORUM, ktorá dovtedy letela vcelku dobre v pretekoch o auto. Bolo to šťastie v nešťastí, keď sa do finále dostala iba "RHEA". Na druhú aktiváciu som nemal dostatok financií, keďže tesne predtým som manželke dal do rekonštruovaného domu vyhotoviť kuchynskú linku...
Matka Rhea Silvia 3
Matka Rhea Silvia 3

Informáciu o predlžení preteku som prijal s potešením vzhľadom na skúsenosti, ktoré mi ukázali aj v minulom roku v TS u p.Haragu, kde vo finále sa presadili úplne iné holuby ako dovtedy v kratších pretekoch. Navyše aj tam doleteli moje holuby z línie Kanski ako 20. a 68. v poradí finálového preteku na 520 km. Získal som v našich TS titul "Kráľ TS" ( žiaľ bez nejakého ocenenia...) a chcelo to ešte potvrdiť výborným výsledkom aj v skutočne kráľovskej TS.

V týždni ma ešte telefonicky ubezpečoval priateľ Peter Holienka, ktorý pozorne sledoval jej dolety počas predchádzajúcich týždňov, že má všetky predpoklady doletieť do 200.miesta vo finále. Ešte ráno som na mobile čítal od neho SMS, že mu mám kúpiť poriadny koňak, lebo ona bude úspešná. Bral som to ako také chovateľské utešovanie a podpichovanie zároveň.
Vedel som, že to bude ťažký pretek, predsa ktorý pretek na takejto vzdialenosti pre mladé holuby môže byť ľahký a navyše pri takejto vonkajšej teplote ????? Vravel som si bude úspechom ak vôbec to zvládne, koľko mladých holubov v našich podmienkach už letelo 661 km vo veku 10 mesiacov ????
Súrodenci Rhea Silvia 3
Súrodenci Rhea Silvia 3

S úsmevom si dnes spomeniem na moment kedy som pri večernom krmení pohľadom na jej hniezdového brata utrúsil poznámku : " Ty si tu oddychuješ nažratý v mraze a sestra sa ti trápi v Afrike."

Ďalšou spomienkou je ako som pri monitore sledoval napäto prisadnutie každého mpr.holuba ale všetky sa mi zdali prilíš jasné a ona predsa nemohla tak zmeniť farbu pri preperení. Zrazu sadli dva holuby, kapratý a modrý, modrý sa mi javil ako ona - tmavší ako tie dovtedy. Vravím si to by mohla byť ona, preklikol som na výsledky a tam svietilo 26.miesto Slovakia Rhea Silvia. Skríkol som manželke z podkrovia - "RHEA je doma !!!" , vraví mi : "neverím", ale tých 18 schodov nahor zvládla ako v najlepších rokoch :-)))))))))
Nasledovalo množstvo telefonátov od priateľov, prichádzali SMS-ky, maily od našich chovateľov, ale aj z USA, PL či Kanady ( predsa bola prvým "kanadským" holubom doleteným vo finále:-)))))))) Za všetky srdečne ďakujem.

Dosiahol som asi dosť slušných výsledkov v našom športe avšak tento je úplne iný ako všetky tie doterajšie. Všetci hodnotíme naše súťaže, znevažujú sa dosiahnuté výkony holubov teóriami o vetroch, polohách holubníkov a pod. Porovnávame konkurenciu doma.
V JAR to bolo čosi iné. Súťaž s maximálnou konkurenciou, ktorá sa zíde na jednom mieste, samozrejme aj tam je to o ekonomike prípadne životnej úrovni obyvateľov každej krajiny, ktorej chovateľ sa tam odváži poslať svoje nádeje.

Finálový pretek sledovalo v niektorých chvíľach vyše 2000 chovateľov registrovaných v tzv. Livestreame a tí to riadne prežívali v komentároch okolo doletov či ešte pred nimi. Prajem každému aby si niečo také raz vyskúšal, aby to raz zažil. Prvou cestou k úspechu v Afrike je výber správnych holubov overených v našich TS, ktoré ponúkajú testovanie na vzdialenostiach, ktoré sa aspoň približujú tým africkým. Myslieť si, že pokiaľ mladé holuby doma zvládajú preteky v konkurencii OZ na tratiach do 300 km majú šancu aj v Afrike je na veľkom omyle.

Mám za sebou tretiu účasť mojich mláďat v JAR, ktorá sa pretavila do úspechu. Sen sa stal nakoniec skutočnosťou ! Teším sa na ďalší ročník !

Publikované: 26. januára 2014 | Zobrazené: 6653x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Rodokmeň úspešnej finalistkyOtec Rhea Silvia 3Matka Rhea Silvia 3Súrodenci Rhea Silvia 3...

Počet komentárov: 2

Záložka na tento komentár Jaroslav Strnad (27. januára 2014 18:31)

Perfektní članek od Milana ! Blahopřeje k životnímu úspěchu kamarád J.Strnad z jihu Moravy !!

Záložka na tento komentár Miloš Boron (27. januára 2014 22:19)

Môžem povedať že túto radosť som s Milanom prežil večer pri pohári piva a pochopil som že holubársky šport je krásny ak sa dokážeme pritom baviť a tešiť sa.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama