Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Štefan Podmanický - majster Slovenska SDT 2013

Štefan Podmanický - majster Slovenska SDT 2013

V Bratislave sme v sezóne 2013 na výstave oceňovali nielen oblastných víťazov, tento rok nás veľmi potešil náš dlhoročne úspešný chovateľ, učiteľ a smelo môžem napísať aj nestor poštového holubárstva v Senci a jeho okolí - Štefan Podmanický. Nikto na Slovensku nemal v tomto roku lepšie družstvo holubov na preteky nad 700 km a Štefan nám do OZ Bratislava priniesol titul majstra Slovenska. Holuby “109”, “139” a “147” na troch 700-kách z Nienburgu nezaváhali v protivetre, bezvetrí ani so silným vetrom v chrbte. Všetci traja úspešne zvládli všetky tri kráľovské preteky bez chyby a navyše so špičkovými umiestneniami.
Štefan Podmanický pred svojim holubníkom
Štefan Podmanický pred svojim holubníkom

Štefan Podmanický možno nie je na Slovensku až tak známy, to najmä preto, že sa jedná o skromného človeka, ktorý si reklamu nikdy nemal záujem robiť, v Bratislave ho však nikto neberie na ľahkú váhu, najmä čo sa týka dlhých tratí. V seneckom klube je dlhé roky neohrozene na prvom mieste, v oblastných súťažiach sa až na občasné výpadky drží stabilne v TOP 10, čo je s jeho mini-dôchodkom v bratislavskej konkurencii viac ako obdivuhodné.

Onedlho oslavuje Štefan Podmanický krásnych 70 rokov a holuby mu vystrojili perfektný darček vo forme životného úspechu. Dlhé roky chovateľskej práce, šľachtenia a tvrdej selekcie sa vykryštalizovali do víťazstva v kráľovskej kategórii Majstrovstva Slovenska.

Niekto by si možno povedal, že to bola iba náhoda a šťastie, veď motyka raz vystrelí u každého. V tomto prípade by sa však mýlil. Holuby Štefana Podmanického sú na tento typ tratí dokonale selektované, cielene párené a pripravované už dlhé roky. Nehovoria o tom iba priame výsledky z holubníka Majstra Slovenska ale aj výsledky chovateľov, ktorí si od neho v minulosti holuby priniesli. O nich však neskôr.

Modrá linka


Ak ste čítali nedávny článok o majstrovi OZ Bratislava 2013 - Michalovi Gajdúškovi, určite ste zachytili pojem “Modrá linka”. V Bratislave snáď nie je chovateľ, ktorý by o nej nepočul a práve tá bola začiatkom pre tohtoročný veľkolepý úspech.

Štefan Podmanický sa začal serióznejšie venovať poštovým holubom po povinnej vojenskej službe v 60-tych rokoch minulého storočia. Na dvore mal jeho otec niekoľko bielych holubov, tie postupne nahrádzali prinesení pošťáci. V 70-tych rokoch pribudol na holubník prvý kvalitný materiál. V roku 1972 pribudli na holubník 2 holubice z línie Delbar od p. Novotného z Brna, ktoré sa stali základom “Modrej linky”. K nim v roku 1978 pribudol 2 roky po sebe najvýkonnejší holub p. Šímu, ktorý mal vtedy na konte už 18 825 úspešných kilometrov. V roku 1979 bol zapožičaný vynikajúci pretekár vtedy dominantného chovateľa OZ BA Jána Pecka z línie “Espt”, ktorý sa prejavoval ako dokonalý univerzálny pretekár.
p. Šíma
p. Šíma

...
...

Holuby založené na Delbarskej krvi nosili domov vynikajúce ceny na krátkych a stredných tratiach, no preteky nad 600 km im vôbec nesedeli, nedokázali sa umiestniť, úspech bol, keď sa vôbec vrátili domov. V oblastnej súťaži boli vždy dominantné dlhé trate, preto s tým bolo treba niečo robiť. V 80 rokoch prišla pracovná služba v Líbyi, po návrate z nej sa podarilo kúpiť jednu holubičku z línie Stichelbaut na posmrtnej dražbe Gabriela Rašku a práve toto bola trefa do čierneho.

Holubička vynikajúco zapasovala pre párenie do “Modrej linky” a prvé odchovy sa po niekoľkých rokoch začali ukazovať stabilne aj na dlhých tratiach. Už v roku 1992 prišla odmena, keď prvý (a jediný na prvý deň) z maratónskeho preteku na 864 km na Slovensku bol práve z tohto párenia.

Štefan Podmanický “miešal novú krv” do svojej línie len veľmi sporadicky. Nové holuby museli mať vynikajúci pretekársky pôvod, preferované boli holuby od dobrých známych. Odchovy z nových holubov boli niekoľko rokov dôkladne testované, v prípade neúspechu bola celá nová línia bez pardonu vyradená. Až keď sa holuby osvedčili mohlo byť kríženie rozšírené o ďalšie holuby, inak neprichádzalo do úvahy. Správanie a úspechy dospelých pretekárov malo vždy významný dopad na celú líniu, z ktorej pochádzajú, vrátane mladých a ročných holubov.
SK-1998-01-7053, fantastický pretekár a chovný holub
SK-1998-01-7053, fantastický pretekár a chovný holub

Dnes je trendom každý rok nosiť veľké množstvá mláďat a chovných holubov zo zahraničia a skúšať, ako sa bude odchovom dariť u nás. U Štefana Podmanického to vždy bolo presne naopak. Nová krv pribúdala na holubník len veľmi sporadicky v intervaloch približne 5 a viac rokov a vždy bola podrobená niekoľko ročnému testovaniu.

Za zmienku stojí aj darček na 50ku - holub “2111”, syn vtedy najvýkonnejšej holubice OZ Bratislava Jozefa Homolu. Jeho odchovy sa na holubníku veľmi významne podieľali na úspechoch.

Referencie


Líniu holubov môžete označiť za skutočne dobrú, keď holuby nevyhrávajú iba na domácom holubníku, ale robia dobré meno aj u iných chovateľov. Je to tak aj u Štefana Podmanického? Odpoveď je jednoduchá - áno. Referencie sú priam fantastické.

Vynikajúce meno holubom Štefana Podmanického urobil svojho času Ladislav Jánoš. Svoje najlepšie holubárske obdobie zažil v rokoch 1995 - 1997, najlepší bol rok 97, kedy vylietal 2. miesto v OZ, majstra Maratón klubu a zároveň Majstra Slovenska na dlhých tratiach (2 holuby po 3 koeficienty). Úspechy mu vylietali odchovy a dokonca priamo prinesené holuby od Štefana Podmanického.

V článku o Michalovi Gajdúškovi je prvá z tých novodobejších referencií - holub “474” je syn z párenia Janssenského holuba od Jána Schwarza na holubicu z modrej linky Štefana Podmanického. “474” je tohtoročný regionálny víťaz z Nienburgu v konkurencii 2 418 holubov, umiestnil všetky tri Nienburgy, výborne sa mu na 700-kách darilo aj minulý rok v OZ Pezinok, kde získal 2. a 20. cenu v rámci OZ. Aj vďaka tomu majú po tohtoročnej selekcii v chovnom oddelení Michala Gajdúška stabilné miesto popri špičkových holuboch Chytilovcov aj chovné páry od Štefana Podmanického.
474 - Michal Gajdúšek
474 - Michal Gajdúšek

V sezóne 2013 sa výborne ukázala “modrá linka” aj u Stana a Lukáša Hanzlíkovcov. Chovateľská dvojica otca so synom z Blatného - na dlhých tratiach konkurovali majstrovi priamo s odchovmi z jeho holubov a v majstrovstve Slovenska SDT vylietali krásne 16. miesto.

Modrú linku nájdete aj v pozadí najvýkonnejšieho holuba OZ Bratislava 2013 “55” od Danubia Teamu, ktorý je zároveň aj fantastickým diaľkarom (v kat. E za 1 rok je najlepší v OZ BA), veľmi dobré meno robia aj u Vojta Rosenberga, ktorý je na dlhých tratiach dlhodobo úspešný (pre MS SDT 2013 mu splnilo kritéria až 6 holubov, pri 10 nasadených holuboch na pretek).
Kat. E za rok 2013 v OZ BA
Kat. E za rok 2013 v OZ BA

Na Slovensku sú ďalší chovatelia, ktorí na tieto holuby nedajú dopustiť, referencie Štefana Podmanického sú skutočne jedinečné. Ak si od neho niekto priniesol holuby, vždy si bral holuby aj s radami ako ich páriť pre pokračovanie v úspešnom chove. Máloktorý chovateľ na Slovensku tak dokonale pozná svoj odchov.

Suplementy, liečenie, kŕmenie


Predtým, ako vôbec začnem písať o doplnkoch výživy by som mal spomenúť, že Štefan Podmanický je dôchodca na Slovensku - teda človek s príjmom nižším ako 300 eur mesačne. Nič zložité tu nemôžme očakávať. Najdrahší a najsofistikovanješí prípravok, ktorý tu holuby dostávajú je multivitamín Gervit W. Okrem neho holubom pravidelne varí pani manželka hluchavkový čaj s medom pre regeneráciu a vyčistenie krvi po návrate z preteku. To je všetko. Žiadny tajný vitamínový program, žiadne ťažko dostupné zahraničné preparáty, skutočne!

Z medikamentov tu majú svoje miesto Metrozol, Doxygal a Helmigal na odčervenie. Samozrejmosťou je vakcinácia Pharmavacom.

Kŕmne zmesi si Štefan Podmanický poväčšine mieša sám, keď ostane nejaká koruna navyše, kúpi holubom vrecko hotovej zmesi z Agrolens v Čenkovciach. Používa svoju starú overenú receptúru. Vdovci počas sezóny dostávajú do stredy diétnu zmes, v stredu večer už dostanú aj prídavok kukurice a strukovín. Štvrtok a piatok ráno dostanú plnohodnotnú pretekovú zmes, v piatok večer sú strukoviny nahradené kukuricou. Pre holuby košované na SDT je program posunutý o jeden deň skôr.

Metodika chovu


Štefan Podmanický preteká systémom klasického vdovstva, podobne ako väčšina chovateľov OZ Bratislava. Miesto je v holubníku pre približne 50 vdovcov, v sezóne 2013 to bolo 45 holubov vrátane ročiakov. Miesto v koši si platí pre 20 holubov. Ročné holuby sa na preteky veľmi nedostanú, sú nasádzané sporadicky, nie sú od nich očakávané ani očarujúce výsledky. Vzdialenostne absolvujú preteky do 400 km, nie je to však pravidlom, napr. jeden z majstrovských holubov - “139” úspešne zvládol dve 500-ky už ako ročný.
139
139

2-ročné holuby už absolvujú pretek nad 500 km, stále to však nemusia byť špičkové výkony, niekedy je dokonca tolerovaný návrat aj bez umiestnenia. Vo veku troch rokov sú holuby považované za vyzretých pretekárov a musia sa ukázať v plnej kráse. V tomto veku sú vyžadované stabilné výkony na stredných a dlhých tratiach vrátane 700-viek.
147
147

Mláďatá preletia celý program mladých holubov, selekcia je vykonávaná na základe výkonov starších súrodencov, do úvahy je brané aj fyzické posúdenie stavby tela.

Holuby sú počas sezóny trénované 2x denne, ranný tréning je dobrovoľný s tým, že holubník je počas tréningu zatvorený. Večerný tréning je povinný. S vyvážaním holubov na orientačné tréningy pomáha syn Rasťo, vyvážanie však nie je pravidelné a nie je naň kladený žiadny extra dôraz. Keďže holuby dostávajú minimum doplnkov výživy, je tu kladený dôraz na dôkladnú prirodzenú regeneráciu síl, holuby nie sú bezhlavo nasádzané týždeň po týždni, sily sú rovnomerne rozkladané, čo sa tohto roku ukázalo ako kľúčové pre úspech na SDT. Ak je však nejaký holub viditeľne vo forme, samozrejme dostane priestor na realizáciu tak často, ako to zvláda.
109
109

Viac ako na rutinné chovateľské praktiky je tu kladený dôraz na individuálne pozorovanie holubov, zvyšovanie motivácie pre návrat, pozorné sledovanie uplatnenia chovateľských praktík a ich dopad na motiváciu jednotlivých vdovcov. Práve tu sa ukazuje to skutočné majstrovstvo - snaha o spoznanie svojich pretekárov a ich stimulácia k maximálnym výkonom.

Sezóna 2013


V majstrostve OZ skončil Štefan Podmanický ako štvrtý, keď ho o jediný bod predbehol starý kamarát Ľudovít Čapla z Kráľovej pri Senci. Vzhľadom na štýl chovu, starostlivosti a povahy holubov sa na krátkych a stredných tratiach nedajú očakávať zázraky, no aj na týchto typoch tratí ho zverenci stabilne podržali a v rámci majstrovstva posúvali stále smerom nahor.
Sezóna 2013 a bodové majstrovstvo OZ BA
Sezóna 2013 a bodové majstrovstvo OZ BA

Jednoznačnou dominantou boli samozrejme dlhé trate a tu holuby nezaváhali. Najslabším pretekom bola posledná Gotha v extrémnych horúčavách, no aj tu umiestnil 4 holuby už na prvý deň, ďalšie dva ráno.
V rámci kat. E sme leteli 3x Nienburg, hneď prvý sa ukázal ako veľmi ťažký pretek, holuby dostali protivietor, pretek sa natiahol aj na druhý deň. Výsledok? 2., 5. a 20. cena v OZ spomedzi vyše 800 holubov. Jediný holub, ktorý to zvládol lepšie bol “474” Michala Gajdúška - odchov z “Modrej linky”. Umiestnených 7 z 10 holubov.
Nienburg 1
Nienburg 1

Druhý Nienburg bol opačný extrém, holuby leteli s vetrom v chrbte, rýchlosti vyše 1600 m/min. Tie isté holuby opäť podali veľmi stabilný výkon.
Nienburg 2
Nienburg 2

Do tretice nám počasie vyšlo bez chyby. Slnečno, takmer bezvetrie, trvanie preteku cca 2 hodiny, rýchlosti okolo 1300 m/min. Dolety u Štefana Podmanického boli ako z rozprávky. 4 holuby pre bodovú súťaž sadli v priebehu 5 minút, do hodiny bolo doma 7 z 10 nasadených holubov. 3., 4., a 5. cena v OZ. Niekto by to pokojne nazval aj životným pretekom.
Nienburg 3
Nienburg 3

Vo výsledkoch pretekov si môžete všimnúť, že na SDT nasadil max. 10 holubov, čo je u nás horná hranica bodovej série pre DT. Kritériá pre SDT však splnilo až 7 jeho holubov, čo sa v našom OZ nepodarilo nikomu inému. Ak by to bolo možné, do MS sa pokojne mohol prihlásiť s dvoma družstvami a ani to druhé by si neviedlo zle.
7 holubov pre MS SDT
7 holubov pre MS SDT

Na záver


Čo dodať? Ak ste si v roku 2013 brúsili zuby na titul Majstra Slovenska SDT, latku ste mali nastavenú poriadne vysoko. No minimálne Vás môže upokojiť fakt, že titul aktuálny majster nezískal náhodou ani zhodou okolností, za týmto víťazstvom stála celoživotná cesta skutočného holubára. Štefanovi držím palce aj do ďalších sezón, verím, že ho podrží zdravie a že na dlhých tratiach sa mu ešte veľa krát podarí zamiešať karty.

Publikované: 21. decembra 2013 | Zobrazené: 7616x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Štefan Podmanický pred svojim holubníkomp. Šíma...SK-1998-01-7053, fantastický pretekár a chovný holub474 - Michal GajdúšekKat. E za rok 2013 v OZ BA139147109Sezóna 2013 a bodové majstrovstvo OZ BANienburg 1Nienburg 2Nienburg 37 holubov pre MS SDT

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama