Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Zdravotný stav · Otázky na veterinára: Ochorenia dýchacích ciest

Otázky na veterinára: Ochorenia dýchacích ciest

Posledná sezóna nebola pre mňa veľmi úspešná. Holuby sa vracali o 20 - 30 minút neskôr ako víťazné holuby v klube. Nechcem, aby sa to v nasledujúcej sezóne opakovalo. Na holuboch som si všimol zaschnutý hlien pod nozdrami, začervenané hrdlá a pri niektorých stekajúci hlien z podnebia zobáka do hrtana. Tiež som si pri niektorých holuboch všimol viacero malých žltých bodiek na podnebí zobáka. Navrhujete 21 - 28 dňovú liečbu doxycyklínom? Túto sezónu sa plánujem riadiť Vašim preventívnym plánom. Pri preventívnej liečbe trichomonózy + ornitózy mám použiť akékoľvek dostupné liečivá, alebo navrhujete nejaké konkrétne? Aké prípravky navrhujete na zvýšenie výkonnosti? Tiež by som rád dodal, že vodovodná voda je u nás tvrdá a doxycyklín nemá žiadaný efekt, bude teda lepšie pridávať ho do krmiva s prídavkom glukózy a nejakého oleja?

Všetky popisované symptómy poukazujú na problémy s dýchacími cestami. Ak s nimi Vaše holuby bojovali počas sezóny, ich neskoré prílety sú normálne. Problémy s dýchacími cestami bývajú zväčša spôsobené viacerými faktormi ako napríklad nevhodný holubník - prievan, vysoká vlhkosť alebo vplyvy okolia ako stres (časté košovanie) alebo ťažké preteky (dážď, protivietor). Významným faktorom je aj tzv. "infekčný tlak" - oslabenie organizmu patogénnymi baktériami alebo prvokmi ako chlamýdia, stafylokoky, mykoplazma alebo E.coli.


Liečba a prevencia: snažte sa minimalizovať všetky spomenuté faktory, zlepšite vetranie holubníka, znížte relatívnu vlhkosť. Po ťažkých pretekoch podajte holubom kvapky do očí (založené na antibiotikách), závažnejšie ochorenia liečte použitím antibiotík. Najlepšie výsledky dosiahnete s doxycyklínom, tylosínom alebo enrofloxacínom. Nechajte o tom rozhodnúť Vášho veterinára. Najlepšie je rozhodovať na základe vykonaného antibiogramu.

21 - dňová kúra s doxycyklínom pred sezónou dokáže vyriešiť množstvo problémov. No je dôležité, že všetky faktory spomenuté vyššie sú pod kontrolou. V opačnom prípade sa problémy po krátkom čase dostavia znovu. Trichomonóza býva obvykle zodpovedná za zníženú obranyschopnosť holubov voči sekundárnym infekciám dýchacích ciest. V prípade nákazy trichomonózou môžete podávať zároveň tabletu alebo práškové medikamenty proti trichomonóze do krmiva a antibiotiká do vody.

Účinky doxycyklínu sú znižované pri súčasnom podávaní gritu alebo minerálnych látok do vody (prípadne pri tvrdej vode). Podávanie v krmive tento problém nerieši. Väzba účinných látok na vápnik sa uskutočňuje v tráviacich orgánoch. Môžete urobiť nasledovné opatrenia: nepodávať počas liečby grit, použiť demineralizovanú vodu alebo zvýšiť dávku doxycyklínu. (Karlo Van Rompaey)

Videl som tri z mojich mladých holubov, ako im v rámci dvoch týždňov napuchli hlavy, zaslzili sa im oči a v zobákoch sa im objavili žlté pásy. Veľmi rýchlo stratili váhu a odmietali potravu. Po použití injekcií na liečbu ornitózy sa jednému z nich stav zlepšil, jeden uhynul. Počul som o podobných problémoch aj u iných chovateľov. Ostatným mláďatám som nasadil liečbu enrofloxacínom dúfajúc, že zastavím rozšírenie infekcie. Čo by som mal podľa Vás robiť?


Symptómy, ktoré opisujete sú pravdepodobne spôsobené respiračným ochorením, ktoré však môže byť spôsobené viacerými baktériami alebo vírusmi, ako napr. E.coli, chlamýdia, stafylokoky, mykoplazma, pelistega, Riemerella, herpes vírus a ďalšie, ktorých prejavmi sú napuchnutá hlava, znečistený nos, kýchanie, škrabanie v oblasti hlavy, zaslzené oči... Žlté pásy a fľaky sa objavujú pri trichomonóze, ale aj pri herpes víruse. Liečba na ochorenia dýchacích ciest by Vám mohla pomôcť, no ak je v hre aj vírusový faktor, potrvá dlhý čas, kým problémy úplne zmiznú. Zatiaľ, čo sa niektorým holubom stav zlepší, u iných sa môžu symptómy objaviť, ja keď už podstúpili liečbu... (Pascal Lanneau)

Niektoré z mojich holubov po 20 minútach tréningu zosadajú na holubník s otvoreným zobákom. Minulý mesiac absolvovali 7 - dňovú kúru s Ronidazolom a po nej boli 5 dní liečené proti mykoplazme prípravkom Aviosan. Na konci dostali počas 3 dní polovičnú dávku Tylanu. Ak im ani toto nepomohlo, čo ešte môže spôsobovať popísané problémy? Môžu to byť parazity?

Dýchanie cez otvorený zobák môže mať niekoľko dôvodov. Ako prvý spomenieme zbavovanie sa nadbytočného tepla v prípade horúčav, alebo ak majú príliš veľa telesného tuku. V tomto prípade sa nejedná o infekciu a pomôže úprava diéty - podávanie krmiva s nižšou energetickou hodnotou a častejšie tréningy.

Existuje aj možnosť prítomnosti plesní v dýchacích cestách holubov. Býva spôsobená vyššou vlhkosťou v priestoroch holubníka alebo podávaním nekvalitného krmiva. Ochorenie sa nazýva Aspergilóza a dokáže spôsobiť seriózne problémy s dýchacími cestami. Liečba je náročná, najlepším riešením sú zmeny v holubníku (zlepšenie vetrania). Pre hľadanie ďalších príčin alebo potvrdenie aspergilózy odporúčame nechať vykonať pitvu jedného z postihnutých holubov (Ruben Lanckriet)

Môj problém spočíva v tom, že holuby pri prijímaní potravy naťahujú krky a prekrúcajú hrvoľmi, aby mohli zhltnúť zrno. Po tréningu dýchajú s otvorenými zobákmi. Podával som im doxycyklín, tylozín, odčervil som ich, vakcinoval som proti salmonelóze (colombovac), preventívne som liečil prot E.coli a trichomonóze...

Popisujete dva rozdielne symptómy:

1/ Otvorené zobáky po tréningu: za bežných okolností sa môže jednať o ornitózu. Odporúča sa podstúpiť kúru doxycyklínom počas 4 - 6 týždňov

2/ Symptóm spojený s prijímaním potravy môže naznačovať problémy s trávením alebo infikovaným hrvoľom, či hrdlom. Navrhujem liečbu prípravkom lincospectine počas 10 dní.

Odporúčam prvých 10 dní kombinovať lincospectine a doxycyklín a potom pokračovať ďalšie 4 týždne s podávaním samotného doxycyklínu.

No ak mám byť úprimný, najlepšie by bolo vykonať pitvu pre podrobnú analýzu a potvrdenie problému. (Wim Boddaert)

Moje holuby sú v týchto dňoch silné a zdravé. No ak im kvapnem do očí prípravok Forma Drops, kvapky nezmiznú hneď, ako by mali. Trvá im to niekoľko sekúnd. Akú liečbu navrhujete?

Ak kvapka z oka nezmizne okamžite, naznačuje to problémy s hornými dýchacími cestami, čo ma veľmi negatívny dopad na orientáciu poštových holubov. Ak sú kvapky farebné (ako Forma Drops), kvapky by mali bez problémov stiecť a farbu by ste mali vidieť v hrdle holubov. To by znamenalo, že spojovacie kanáliky medzi očami, nosom a hrdlom sú voľne priechodné, ako by mali byť.

Podľa objavenia Ďalších symptómov počas klinického vyšetrenia alebo podľa výsledkov testov by mohla byť nasadená rôzna liečba (poväčšine antibiotiká), napr. doxycyklín, spiramycín, amoxicilín...No môže tu byť prítomná aj vírusová zložka (Herpes). V tom prípade antibiotiká nedokážu pomôcť úplne. Ak sa to u Vašich holubov objavuje často, zaujímavé výsledky by mohli priniesť zmeny v klíme holubníka (zlepšenie vetrania) (Ruben Lanckriet)

Článok je voľným pekladom publikácie Lanckriet Ruben - Ask The Vet: theme questions (respiratory diseases)

Publikované: 13. septembra 2012 | Zobrazené: 11966x | Kategória: Zdravotný stavPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama