Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Huyskens -  Van Riel - svetový tandem

Huyskens -  Van Riel - svetový tandem

Jedna z línií, ktoré zanechali výraznú stopu vo svetovom holubárstve je bez diskusie línia Huyskens van Riel. Pred tým, ako bolo založené partnerstvo, Cois Huyskens a Jeff van Riel patrili medzi svetovú špičku v tomto športe, a to do takej miery, že obrazne povedané, zlikvidovali veľkú úniu oblasti Antwerpy. Tzn., že nebolo holubára, ktorý by stavil peniaze na svoje holuby v preteku, kde leteli holuby Huyskensa alebo van Riela. Toto bolo ešte pred II. Svetovou vojnou. Po oslobodení Belgicka, boli Huyskens a van Riel neporaziteľná dvojica ešte ďaľších 11 rokov, a to ako na národnej, tak aj medzinárodnej úrovni. Dosahovali fenomenálne výsledky aj na tratiach z Barcelony a Limoges.


Z holubníkov, ktoré boli umiestnené v záhrade Franka Huyskensa, na ulici Kapelse v mestečku Ekeren-Donk v Belgicku vzišla línia svetoznámych holubov, ktorých pôvod zostal pre väčšinu holubárov utajený. Začiatok bol s holubmi z rôznych holubníkov, ale ktorých, vedeli len títo dvaja partneri. Bola to predovšetkým ich selekčná schopnosť, ktorá po určitom čase viedla ku vzniku ich vlastnej línie Huyskens van Riel.
Jef Van Riel
Jef Van Riel

Niektoré zdroje uvádzajú, že Josef van den Bosch z Berlaaru mal list, ktorý dokazoval, že základ chovnej línie Huyskens van Riel bol kúpený práve od van den Boscha. Iní tvrdia, že pre toto tvrdenie nie sú priame dôkazy, ale dôkazy sú, že vajíčka z jedného hniezdneho cyklu boli skutočne kúpené u Jos van den Boscha v roku 1946. Tento obchod urobil Jef van Riel. Fenomenálne výsledky v pretekoch po skrížení týchto holubov z kúpených vajíčok nedali na seba dlho po tom čakať.

Niektoré iné zdroje uvádzajú, že základom chovu Huyskens van Riel pochádza zo zakúpených holubov od holubárov menom Henri Verwimp z dediny Ekere a Georges De Jaegher z Meldenu a uvažuje sa o tom, že za úspech boli zodpovedné línie po holuboch „Old Light One“ a neskôr aj „Blue Grey Eye“. Nech je pravda kde-koľvek, vznikla línia holubov, ktorá dosiahla to, k čomu sa iní ani len nepriblížili a toto partnerstvo bolo jedno z tých unikátnych, ktoré sa zapísali do histórie európskeho holubárstva.
čakania na holuby u dvojiec Huyskens - Van Riel
čakania na holuby u dvojiec Huyskens - Van Riel

Pozrime sa tiež do histórie. Jef van Riel získal lásku k holubárstvu od svojho otca a približne od roku 1920 sa začali dostavovať prvé veľké úspechy. Rozhodnutie začať nasádzať holuby proti členom slávnej holubárskej únii v Antverpách sa zrodilo v roku 1936. Na základe jeho veľkých úspechov, únia sa rozhodla zmeniť hranice oblasti, a to tak, že holubník van Riela do oblasti viac nepatril. Zhnusený týmto nešportovým rozhodnutím, rozhodol sa van Riel skončiť s holubárstvom a 60 jeho najlepších holubov bolo predaných bratom De Scheemakerovcom zo Schotenu a ostatné boli predané Huyskensovi z Ekerenu.

Zvyšok nepredaných holubov bol zlikvidovaný. Takže, van Riel sa zbavil choroby „holubárstvo“, alebo si to aspoň myslel, ale toto bolo len na krátky čas. K holubárstvu sa vrátil už v roku 1939, ale len vďaka upevňujúcemu sa priateľstvu s Cois Huyskensom. Vojna všetko spomalila, ale už v tom čase bolo zrejmé, že vzniká partnerstvo, ktoré sa zapíše do histórie holubárstva ako jedno zo slávnych.

Kľúčový moment bol, že Huyskens bol schopný aj počas okupácie udržať chovné holuby. Po oslobodení vzniká nové partnerstvo Huyskens van Riel, ktoré odštartovalo svoju kariéru s líniami holubov chovateľov menom Vincent Marien od van Wetterena a s tými starými, ktoré Huyskens kúpil od van Riela v roku 1936. Neskôr ich doplnili o krv Fierensa z mestečka Deurne a taktiež krv línie Nuyens.
Holubník postavený v roku 1951
Holubník postavený v roku 1951

Môžme určiť, aj vzhľadom na nejasné zdroje o kúpe chovného materiálu, čo je vlastne základ holubov Huyskens van Riel? Myslím že môžme, ale bolo by nesprávne opomenúť fakt, ktorý sme uviedli vyššie, že boli zakúpené vajíčka od van den Boscha. Van Riel a jeho kamarát Rene Stijnen kúpili vajíčka celého hniezdneho kola od van den Boscha, s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj. Tento dôveryhodný zdroj je Ad Schaerlaeckens, ktorý je považovaný za jedného z najreputabilnejších historikov svetového holubárstva. Takže, aj napriek rúšku tajomstiev okolo tejto línie, nepopierateľné je, že to bola jedna z najúspešnejších línií dlhotraťových a maratónskych holubov.

Ak sme uviedli, línia holubov tejto dvojice vyhrala nespočet pretekov a vymenovať všetky by zabralo veľmi veľa strán, ale v roku 1957, presnejšie 13. a 20. januára, boli holuby Huyskens van Riel vydražené v Bruseli a v Antverpách. Bol to smutný deň, keď sa skončilo partnerstvo medzi Cois Huyskensom a Jef van Rielom, ale bola to príležitosť vyskúšať holuby tejto zlatej línie pre tých, ktorí holuby vydražili. Dnes je vo svete veľa holubníkov, kde základ tvoria holuby Huyskens van Riel a dodnes sú pevnou, ako skala, líniou!

Preklad: Bohumír Horr, zdroj: pth.sk

Publikované: 31. decembra 2012 | Zobrazené: 6316x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Bohumir Horr



Galéria:

...Jef Van Rielčakania na holuby u dvojiec Huyskens - Van RielHolubník postavený v roku 1951

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama