Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Zakladáme Fond pomoci mladým chovateľom

Zakladáme Fond pomoci mladým chovateľom

Chovateľov poštových holubov nám na Slovensku ubúda a mladí sa k nám nehrnú tak, ako by sme to očakávali. Dôvodov je viacero, dnešná doba ponúka množstvo atraktívnych možností, ako tráviť voľný čas a na druhej strane si musíme povedať, že holuby nie sú ani lacný, ani jednoduchý koníček, ktorý často nie je zlúčiteľný s dnešným životným štýlom.

Čo nás však môže tešiť je fakt, že ich na Slovensku stále máme a dokonca nám aj pomaly pribúdajú mladí ľudia, ktorým sa holuby dostali do srdca a objavujú aj všetko to pekné, čo sa skrýva za tými tmavšími stránkami.

Keď som mal 17 rokov, peňazí veľa nebolo, trochu pomohli rodičia, trochu brigády, no čo ma potešilo asi najviac bola pomoc od ostatných chovateľov. Za mladé holuby som nikdy nemusel platiť, letové som mal v klube zadarmo, mal som možnosť kúpiť si nemecké konštatovacie hodiny za vynikajúcu cenu a nikdy nezabudnem na deň, keď ma jeden z našich chovateľov zobral do Majcichova a sám mi kúpil medikamenty, krmivo a doplnky, aby som sa mohol posunúť dopredu.

Holuby som síce počas štúdia musel nechať, no sú to práve tieto veci, ktoré sa do mňa zavŕtali tak hlboko, že som na holuby nikdy nezanevrel a v Blatnom už stoja základy nového holubníka.

Čo je Fond pomoci mladým chovateľom


Nie každá organizácia si môže dovoliť a možno nie všade je taká chuť pomôcť mladým chovateľom, ako to bolo v mojom prípade. Preto by mala existovať alternatíva, na ktorú sa môžu obrátiť všetci mladí chovatelia.

Fond pomoci mladým chovateľom je výhradne nezisková aktivita, ktorá by mala zhromažďovať finančné prostriedky a poskytovať ich mladým chovateľom podľa vopred definovaných pravidiel. Finančné prostriedky budú získavané od dobrovoľných darcov no najmä z aktivít, ako napr. dobročinné aukcie holubov. Prvá takáto aukcia bude spustená už dnes a musím vyjadriť nadšenie z ochoty našich aj zahraničných chovateľov, pretože sa nenašiel takmer nikto z oslovených, kto by na to povedal nie.
Logo Fondu pomoci mladým chovateľom
Logo Fondu pomoci mladým chovateľom

Časom možno nájdeme aj oficiálnych sponzorov projektu, no nejak začať treba a čas ukáže, akým smerom sa pohneme.

Pravidlá pre rozdeľovanie peňazí sa taktiež ešte len formujú, možnosť vyjadriť svoj názor majú všetci zúčastnení chovatelia. Čo však môžeme garantovať je fakt, že peniaze budú rozdeľované transparentne a aktuálny zostatok na účte ako aj všetky pohyby budú verejne dostupné na stránke, ktorá bude projektu venovaná.

Fond pomoci mladým chovateľom je otvorený pre všetkých, ktorí chcú pomôcť - či finančne alebo nápadmi.

Ako získať pomoc?


Jednoducho. Napíšte nám. Ak ste mladý chovateľ, ktorému by sa zišla pomoc so zaplatením letového, obrúčiek, či iných výdavkov spojených s chovom poštových holubov, napíšte o sebe pár viet, ideálne ak pošlete aj nejaké Vaše fotografie, fotky holubov, holubníka, aby sme vedeli, komu a ako pomáhame.

Ak máte vo Vašom okolí alebo vo Vašej organizácii mladého chovateľa, ktorý sa hanbí vypýtať si peniaze, povedzte nám o ňom. Peniaze tu budú aj preňho.

Prostriedky budú určené aj pre organizácie, ktoré pracujú s mladými chovateľmi. Či sa jedná o aktívne školské holubníky alebo organizovanie stretnutí mladých chovateľov za účelom vzdelávania a Ďalšieho rastu vo svete poštových holubov, radi pomôžeme.

Všetky žiadosti budú posudzované individuálne a prostriedky budú prideľované podľa aktuálneho stavu účtu a počtu záujemcov.

Dnes ešte ťažko hovoriť, koľko sa nám podarí vyzbierať a koľkým chovateľom dokážeme pomôcť, no verím, že sa nápad ujme a bude to len začiatok niečoho väčšieho do budúcnosti. Všetko dobré nejak začínalo a verím, že aj toto je práve jeden z tých začiatkov.

Poďakovanie


Na záver by sme v mene Fondu radi srdečne poďakovali všetkým chovateľom, ktorí sa rozhodli tento nápad podporiť a do úvodnej aukcie bez mihnutia oka venovali poukaz na mláďa, často z toho najlepšieho, čo na holubníku majú. Bez nich by to bol iba ďalší prázdny nápad, ktorý by upadol do zabudnutia.

Publikované: 10. marca 2013 | Zobrazené: 7384x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Logo Fondu pomoci mladým chovateľom

Počet komentárov: 5

Záložka na tento komentár Ladislav Kovač (10. marca 2013 22:15)

Pan Dušan Konečny chcel by som sa vam podakovat v mene mladych chovatelou ph .Pre ktorych ste uskutočnili tuto dobročinu aukciu.Prajem vam vela uspechov ...

Záložka na tento komentár Štefan Nochta (11. marca 2013 07:20)

p.Konečný, skutočne vynikajúci nápad, ja verím, že sa ujme a bude mať dlhodobé pokračovanie. Takýto celoplošný sponzoring pre mladých začínajúcich chovateľov je úžasným výkrikom do celého sveta.
Aj v našej ZO máme jedného 14 ročného chovateľa, ktorého podporíme mladými holubami, taktiež som mu zohnal sponzoring vo forme 10 mladých od p. Bárdosa......

Záložka na tento komentár Šimko František (13. marca 2013 20:44)

Aj u nas máme chlapca chce lietaťa už aj ma holuby , navrhol som aby zaplatil iba polovičné štartovné , ale ozvali sa hlasy že treba pozerať na pokladňu OZ... Teda ten chlapec čo nezarobí ani cent určite zachráni oblasť a možno skončí skôr ako začal...

Záložka na tento komentár Milan Blahovský (14. marca 2013 11:08)

Feri, v našej OZ majú chovatelia do 15 rokov členský príspevok vo výške polovičného oproti dospelým a po tohoročnej OK majú dôchodcovia nad 70 rokov členské 1 €.
V ZO SP.Podhradie je výška členského poplatku pre chovateľov do 15 rokov vo výške 50 % členského dospelých. V klube máme 2 chlapcov do 15 rokov a 1 do 18 rokov, funguje škol.holubník.
Všetko je to o prístupe a uvedomení si stavu vývoja chovateľského športu u ostatných členov buď OZ alebo ZO.

Záložka na tento komentár Matej (1. septembra 2013 01:22)

mam 15 a chcel by som isť tiež do klubu aky je poplatok som s okolia humenneho kde je najbližia rada a ako sa zaregistrujem Vopred vam ďakujem a rady


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama