Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Výchova mladých holubov (2. časť) - Rast mláďat

Výchova mladých holubov (2. časť) - Rast mláďat

V tom čase si každý chovateľ kladie otázku: ktoré z mladých je samček a ktoré samička? Správne určenie pohlavia holubov v rannom veku je pre veľkú časť chovateľov veľmi problematické. Metóda Japonca Iwata umožňuje určiť pohlavie podľa vonkajšieho tvaru kloaky. Najvýhodnejšia doba na určovanie pohlavia je na 4-5 deň po vyliahnutí. Rozdiely sú detailne vystihnuté na nasledujúcom obrázku.


Určenie pohlavia u párov červených a plavých holubov nie je až také problematické - samce majú na letkách sýto čierne škvrny, čím sa jasne odlišujú od samičiek, ktoré tieto škvrny nemajú. Ďalším spoľahlivým spôsobom pre určenie pohlavia je farebné rozlíšenie. Mladé pochádzajúce z páru, v ktorom je matka červená alebo plavá a otec modrý alebo kapratý - modré alebo kapraté holúbätka sú určite holubičky, holúbätá červené alebo plavé sú vždy samčeky. Toto posúdenie neplatí v prípade ak je otec červený alebo plavý a matka modrá alebo kapratá.

Každý deň je potrebné venovať chvíľku rastúcim mladým. Neberieme ich do ruky ale prezeráme si ich vybratím celej hniezdnej misky. Zdravé mladé sedí kľudne vo svojom hniezde a pôsobí na nás ako malá guľka. Pierka sa pomaličky otvárajú a priliehajú k telu. Mladé choré resp. také, ktoré je potrebné liečiť a udržiavať ich kondíciu nepotrebujeme. Ide o druhé obdobie kedy holúbätá musia dokázať, že si ich máme nechať pre ďalší chov. Na druhej strane aj my musíme urobiť všetko preto, aby sme vytvorili podmienky pre zdravý vývoj holúbät. Spomeniem iba niekoľko základných podmienok. Odpovedajúce zdravé krmivo, denne čerstvú vodu pre chovné a reprodukčné páry, čistota na holubníku a v hniezdnej miske.

Druhá znáška


Po sedení 8-12 dní na mladých prichádza obdobie, kedy samček začína naháňať samičku na nové hniezdo (druha znáška).Z hľadiska vývoja mláďat je najnebezpečnejších tých pár dní, kedy sa ich rodičia chystajú pre založenie nového hniezda. V tomto čase chovné páry zanedbávajú správnu výživu, následkom čoho aj
nedostatočne kŕmia svoje mladé. Aby pre nedostatok výživy nenastal vo vývoji mláďat pokles, musíme zakročiť. Mladé umiestnime do druhej časti budníka za mriežku a do hniezdnej misky dáme podkladok. Vo väčšine prípadov sa holuby prestanú zaoberať výstavbou hniezda a odchov mláďat pokračuje normálne.

Keď sme sa rozhodli, že páry budú odchovávať po dve mladé, musíme zabezpečiť aby sa vyvíjali rovnomerne . V prípade , že niektoré z mláďat zaostáva je potrebné ho podložiť na dokŕmenie pod iný reprodukčný pár, lebo rozdiel medzi súrodencami bude stále väčší a väčší až povedie k úplnému zakrpateniu slabšieho mláďaťa. Pri správnom vývoji môžme mladé vo veku 8 až 10 dní krúžkovať. V tomto časovom období sedia chovné páry opäť na vajíčkach a kŕmia mladé striedavo , skôr však iba jeden z nich.

V danom období je potrebné zvýšiť kŕmnu dávku, respektíve po nakŕmení mláďat, dať do kŕmitok dávku pre chovné páry. Keď tak nerobíme zaostávajú mladé alebo sa vyčerpávajú chovné holuby. V prípade pretekania prirodzenou metódou ich výkony (forma) by išla rapídne dole.

Odlúčenie mláďat


Vo veku 24 - 26 dní od vyliahnutia môžeme pristúpiť k odstavu holúbät od rodičov. Robíme to kvôli šetreniu chovného páru a zabezpečenia ďalšieho priaznivého vývoja mláďat. Odlúčené mladé umiestnime v samostatnom oddelení, kde im pridelíme samostatnú sedačku. Je zaujímavé pozorovať ako sa mladé vo väčšine prípadov držia tohto miesta. Výlet v oddelení mladých je 3-4 dni uzatvorený . Mladé by sa v tom čase (3 - 4 dňoch) mali naučiť samostatne zobať zrno. V prípade, že im to nejde, dáme im do oddelenia "vychovávateľku", ktorá ich to naučí. K tomuto účelu môžeme použiť niektorú z vdov, ktorá ešte nemala mladé (najlepšia neskorá holubica bez partnera) lebo takúto holubicu mladé neprinútia ku kŕmeniu. Ona ich naučí kde je zrno, kde je voda a ako zobať potravu. V prvý deň to bude ťažké ale na druhý deň k večeru už budú všetci odpočívať s plným hrvoľom na svojich sedačkách. Prvé lety a spôsob oboznámenia sa s okolím bude podrobne opísaný v samostatnom článku.


Mladé holuby nestačí iba kŕmiť ale musíme ich aj vychovávať aby zdedené vlastnosti v podobe inštinktov sa mohli dostatočne rozvinúť. Teraz nastalo to obdobie, kedy musíme vývoj mláďat správne usmerniť, nakoľko v tomto období svojho vývoja sú ešte tvarovateľné a rýchlo ich môžeme odnaučiť od zlozvykov. V prípade, že zlozvyk zosilnie, alebo sa ustáli , už ho nikdy neodstránime.

Pri výchove je potrebné postupovať veľmi opatrne a plánovite. Mladé holuby musia v prvom rade spoznať svojho pána, musia ho poslúchať, nesmú sa ho báť. Z uvedených dôvodov, musíme čo najviac času stráviť medzi nimi. Nesmieme ich vystrašiť, nesmieme sa v ich prítomnosti správať nervózne. Vždy sa pohybujeme v oddelení pomaly, rozvážne. Ich stav posudzujeme s trpezlivosťou a láskou. Musíme ich naučiť, aby poslúchali na povel.

Z toho dôvodu kŕmime vždy ráno a popoludní a stále v rovnakom čase. Ku kŕmeniu ich vždy zvolávame na signál (píšťalka, hrkálka). Nekŕmime ich "plným kŕmitkom", lebo je nesprávne si myslieť , že budú viac žrať. Práve naopak! Výsledkom takéhoto kŕmenia je strata chuti, prehrabávanie sa v krmive. Dajte im iba toľko, koľko sú schopné s chuťou skonzumovať počas nášho pobytu s nimi (15-20 min). V kŕmitku nesmie zostať ani zrniečko. V prípade, že sme dávku neodhadli, zvyšok aj s kŕmitkom odstránime z oddelenia. Mladé, ktoré nereagovalo na signál kŕmenia, alebo zmeškalo nesmie dostať nažrať. Verte, že pri najbližšom zvolávaní bude prvé v holubníku. Výhody tvrdej disciplíny oceníte pri prvom preteku , lebo takto vycvičený poštový holub nebude vysedávať na streche po preteku a nebude pôvodcom pretekových neúspechov.

Skoro v rovnakom čase so zmenou farby očí (35 deň odo dňa vyliahnutia) začína pŕchnutie krídiel. Mladý holub vyhodí desiatu prvoradú letku. Po vyhodení desiatej až ôsmej letky nastáva tá správna doba, kedy mláďatá pripravujeme na ich budúci život a to účasť na pretekoch. Nie som zástancom nútenej, presne časovo stanovenej doby lietania okolo holubníka preto to nebudem ani nijak obšírnejšie opisovať. Podľa mňa má nútené lietanie zmysel iba v tom prípade ak sú mladé holuby tučné. Zdravé mláďatá, pri správnej výžive a dobrom zaobchádzaní lietajú samé od seba. Pri uzatvorení starých holubov, mladé vypustíme k celodennému preletu. Mladé lietajú toľko koľko samé chcú. Po nakŕmení a malom odpočinku sa púšťajú do samostatného preletu.


Po vyhodení ôsmej letky musíme začať rozvíjať aj orientačný zmysel , ktorý je možné rozvíjať presne stanovenými a cielenými letmi (rôzne vzdialenosti a rôzne smery letu). Najskôr vyvezieme mladé do vzdialenosti 4km a vypúšťame ich jednotlivo v 3min. intervaloch. Holuby sú nútené si samostatne nájsť správny smer. Ďalšie vypúšťanie by sme mali urobiť zo vzdialenosti 7 km, 10 km, 15 km, 20 km, 30 km, 50 km. Toto cvičenie orientačnej schopnosti opakujeme z rôznych smerov .Takto sa holub sám naučí správne určovať smer a tým sa v ňom upevňuje samo rozhodovacia schopnosť. Nevychovávajme zvieratá so stádovým inštinktom, kedy sa jedinec spolieha na výber správneho smeru skupinou a domov je doslova pritiahnutý. Od začiatku sa snažte mať samostatných pretekárov. Možno, že ich nebude veľa, ale tí čo ostanú vám budú robiť z holubárenia ozajstný zážitok.

Tieto nácviky by nemali mladých veľmi vyčerpávať. Preto počet nácvikov je potrebné zvoliť s individuálnym prístupom ku každému jednotlivcovi. Nezabúdajme na to , že prvý rok života poštového holuba je vlastne detský rok a preto s ním musíme každý výcvik prevádzať hravou formou. Vyhýbame sa všetkému čo by ho mohlo vyčerpať, poškodiť jeho mladý organizmus, ktorý je vo vývoji.

Článok je časťou publikácie Jozefa Hajtaša - Výchova mladých holubov

Ilustračné foto: Adrián Žilka

Publikované: 22. marca 2012 | Zobrazené: 28526x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

............

Počet komentárov: 5

Záložka na tento komentár lada šatalova (4. júna 2015 13:43)

a kolko krát ich mamka krmí a kedy????

Záložka na tento komentár lada šatalova (4. júna 2015 13:45)

a potrebovala by som to vedieť čo najskôr prosím

Záložka na tento komentár lubos (20. januára 2016 19:48)

v jakom veku zacne holubica znasat

Záložka na tento komentár Juraj Lehotský (1. augusta 2016 22:45)

Ja chovám holuby 50 rokov,možno to budete brať ako kuriozitu, ale ja holuby pri krúžkovaní určujem či je to samica alebo samček.Používam na to vahadlo-virguľu. Ešte som sa za celú dobu čo holuby chovám nepomýlil.Dokonca pri Texanoch som správne určil,aj keď sa hovorí,že modrý je vždy samec nie je to vždy pravda.Dokonca sa dá zistiť aj homosexualita.Tieto jedince ak sú to samice na 18 deň podložím akékoľvek malé holúbä a krásne ho vychovajú.Tieto páry sa nedajú prepáriť. Buď ich nehať alebo utratiť.Píšem na pobavenie ale píšem pravdu.

Záložka na tento komentár jakli (7. júna 2022 15:42)

Dobry den pred domom vypadli dve holubi s hniezdom, dal som na strom hore , matka ich zacala krmit, a poobede zas spadlo, dal som ich do krabice , neviem ci ich matka najde uz maju perie sle slabe potrebujem radu co snimi, je to ten krajsi druh holubov, moje tel c je 0905966349 , dakujem


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama