Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Veľká cena holubar.sk · Veľká cena vrcholí kráľovskými kategóriami

Veľká cena vrcholí kráľovskými kategóriami

Sezóna 2013 sa nám blíži ku koncu a s ňou aj časť súťaže Veľká cena holubar.sk pre staré holuby. Ostávajú ešte dva víkendy a poradie v kategóriách sa bude finálne uzatvárať. Za posledné týždne sa toho udialo skutočne dosť a na stupienkoch víťazov v jednotlivých kategóriách bolo poriadne rušno.

Krátke trate


V kategórii Krátke trate sme boli svedkami veľkolepého návratu šprintérov z nášho severu na prvé priečky. Holuby "1485" a "726" z holubníka Eduarda Bučeka to nevzdali a na krátkych tratiach vo svojej oblasti zaleteli niekoľkokrát absolútnu špicu. Svojimi návratmi v prvej desiatke holubov sa zaslúžili o zlatú a striebornú medailu. V pretekových plánoch OZ ešte sú preteky, ktoré by mohli zamiešať karty, do úvahy treba brať aj regionálne výsledky, na ktoré sa ešte čaká, no latka je nastavená pomerne vysoko.
Výsledky
Výsledky "1485" - Eduard Buček

Na tretie miesto sa prebojoval 3-ročný šprintér zo Spiša - holúbok "1803" z holubníka Vladimíra Fábiana (ZO Spišské Podhradie). K bronzovej medaile mu významne pomohla vynikajúca 2. cena z preteku Litovel, (1546 holubov, org. PKKT).

V Top 10 KT sú holuby pomaly z každého kúta Slovenska, čo vypovedá o vyrovnanosti konkurencie, čo je pre dobrú súťaž veľké pozitívum.

Stredné trate


V kategórii Stredné trate bol vývoj veľmi pestrý a aktuálne poradie sa kryštalizovalo pomerne dlho. Od začiatku sa však veľmi nádejne ukazovala fantastická holubica Miroslava Luhového - "526". Svojimi priam famóznymi výkonmi sa prebojovala do Top 10 vo všetkých kategóriách, do ktorých bola prihlásená (ST, DT /v čase písania príspevku 17. miesto, predtým Top 10 /, Univerzálny holub, Super holub, Dream Team). V júni holubica priam hviezdila a výsledkom z posledného júnového preteku si vybojovala titul "Holub mesiaca Jún".
Výsledky
Výsledky "526" - Miroslav Luhový

Tesne za ňou sa na striebornej pozícii "slní" holubica "339" (A + T Fiala) - regionálna víťazka preteku Slivenec (3007 holubov, Podunajský región).

"339" - A+T Fiala

Bronzový je iba ročný holub "Schearleckens" (Vladimír Laš), ktorý tri týždne v rade dokázal zaletieť spičku v OZ Žilina, do súťaže mu ešte viac pomohli koeficienty z pásma.

Do Top 10 dostal svojho pretekára - "997" aj Ján Kôpka (OZ Nitra) a až dve holubice priamy konkurent Miroslava Luhového v ZO Púchov - Peter Cvaško, ktorý len potvrdzuje kvalitu holubíc od Považia.

Špičkové umiestnenie dosiahla aj holubica "Andromeda" z holubníka Milana Blahovského, ktorá bola až do poslednej chvíle najlepšia v kategórii holub mesiaca Jún.

"Andromeda" - Milan Blahovský

Dlhé trate


Na dlhých tratiach kraľoval pomerne dlho holub "Nero" z holubníka Dušana Raticu (OZ Tvrdošín), ktorý po poslednom preteku dostal do Top 10 aj ďalších dvoch prihlásených pretekárov - "Richtára" a "Pajtošku".

No po poslednom dvojpreteku v Považskej Bystrici doslova prevalcovali medailové pozície holubice zo ZO Púchov. Na prvej pozícii 3-ročná holubička "200" a tesne za ňou minuloročné olympioničky z holubníka Petra Cvaška - "957" a "335".

"957" - Peter Cvaško

Holubička "957" sa zároveň postavila na prvú pozíciu v kategórii Holub mesiaca Júl, tesne pred "Katku" z holubníka Petra Matalika, ktorá zároveň reprezentuje OZ Sabinov v TOP 10 DT, spolu s "Esáčkou" (Milan & Jaro Mojzeš).

Posledným výkonom o sebe dal vedieť opäť holub "798" z holubníka Petra Gréka, ktorý to v kategórii DT berie naozaj vážne a prebojoval si svoju cestu na 4. miesto.

Na striebornej pozícii sa dlho držala aj ďalšia holubica z OZ Považská Bystrica - "809" z holubníka dvojice Peter Antol & Jaroslav Zbín - ZO Beluša, aktuálne 6. miesto.

Na dlhých tratiach sa však nestrácajú ani holuby zo Žiliny a v najlepšej desiatke ich reprezentuje holub "Šali" z holubníka Juraja Laša

Super - dlhé trate


Na tratiach nad 700 km okamžite obsadili prvé priečky holuby z OZ Žilina, medaily si rozdelili bratia Lašovci a František Gaško. Zmena prišla až po zverejnení výsledkov preteku Neubrandenburg, OZ Michalovce. Holubička "Palka" z holubníka Františka Šimka získala z prvého preteku 20. a z druhého obdivuhodnú prvú cenu v rámci OZ a postavila sa tak na prvú pozíciu v súťaži. Do Top 10 dostal František Šimko aj svoju druhú prihlásenú holubicu "Brudošku"

Veľmi dobrú ruku mal pri výbere Juraj Laš, ktorý má v Top 10 všetky tri prihlásené holuby - "Barónka", "General" a "714", ktorá to má zároveň veľmi dobre rozbehnuté v kat. Super holub.

"Barónka" - Juraj Laš

OZ Považská Bystrica v tejto kategórii pre zmenu reprezentuje Ladislav Moško so svojou "121kou", OZ Kežmarok má zastúpenie z holubníka Jána a Eda Balinta s holúbkom "SCHERPEN" na zaslúženom 4. mieste.

Fialovci nezaháľajú ani v kat. SDT a Top 10 uzatvára práve ich holubica - "Bielohlavá".

Pre kat. SDT ešte určite prinesú zmeny regionálne výsledky, ktoré sú pri týchto typoch pretekov veľmi zaujímavé.Tu však ešte musím spomenúť, že pri tejto kategórii sa súťaž odkláňa od podmienok FCI a je prispôsobená slovenským podmienkam. Minimálny počet chovateľov pre uznanie výsledkov je 20 a minimálny počet holubov 150, rovnako to platí aj pre kat. DT.

Univerzálny holub


Táto kategória by sa mohla pokojne volať aj univerzálna holubica. Do Top 10 sa dostal iba jediný holub - "Deny" z holubníka Petra Matalika.

Na prvé miesto sa skalopevne postavila už spomínaná Olympionička Petra Cvaška "957", ktorá hviezdi vo viacerých kategóriách. Veľmi podobne ako "526" od Miroslava Luhového, holubička sa preukázala vynikajúcimi výsledkami a stáva sa klenotom súťaže.

Tesne za ňou na striebornej pozícii holubica "Hviezda[/url]" z holubníka Mojzešovcov nasledovaná "526kou" zo ZO Púchov, odkiaľ pochádza aj holubica na 8. mieste - "335" (Peter Cvaško)

"335" Peter Cvaško

Univerzálnych holubov v Sabinove málo zjavne nie je, Peter Matalik dostal do Top 10 všetkých troch prihlásených pretekárov. Dve, už dobre známe holubice - "Východňárka" a "339" reprezentujú v kategórii aj holubník Fialovcov.

Latka je tu nastavená poriadne vysoko, klobúk dole pred holubmi, ktoré sa tu dokázali uplatniť.

Super holub


V boji o kilometre sa to poriadne vyostruje. Dlhodobá víťazka "714" Juraja Laša stratila získaný náskok a holubice z Púchova ju posunuli na aktuálne druhé miesto. Aktuálne zlatá holubička Mira Luhového "583" má na konte už krásnych 4748 km (11 pretekov). Na treťom mieste je súperka z toho istého holubníka, dobre známa "526".
Výsledky
Výsledky "583" - Miroslav Luhový

Opačné pohlavie má medzi najvýkonnejšími holubmi zastúpenie z Michaloviec. Holub "Pekny" Jozefa Titka sa dokonca prebojoval až na prvé miesto, po poslednom víkende však opäť ostal na štvrtom mieste. O najvýkonnejšieho holuba aktuálne bojujú chovatelia z OZ Žilina, Šurany, Michalovce a Považská Bystrica. Ostávajú ešte dva víkendy, bude to napínavé.

Dream Team


Začiatkom júla bolo konečne zverejnené aj dlho sľubované priebežné poradie Dream Team. Zdržanie spôsobila malá nehoda so skriptom, ktorý sa staral o kategóriu. Poradie je už však na svete a aj v júli to bol celkom zaujímavý boj. Na prvé miesto sa po niekoľkých úspešných pretekoch prebojovali Fialovci, o druhé miesto vedú vyrovnaný boj Milan Blahovský a Peter Cvaško, významný ťah dopredu zaznamenal aj Miroslav Luhový.

Výborný tím pretekárov vybral aj Eduard Buček, aktuálne na 4. mieste s reálnou šancou ísť dopredu

Celkovo sa do kategórie prihlásilo 22 chovateľov, až 19 z nich dosiahlo doteraz plný počet koeficientov, čo je veľmi slušná úspešnosť.

Na záver


Doteraz som zaznamenal jedinú sťažnosť - konkrétne na nesprávne uvedené pohlavie holubov Dušana Raticu vo výsledkoch OZ Tvrdošín. Podľa Dušana Raticu sa jedná o chybu pri čipovaní holubov pre sezónu 2013. Veľká cena holubar.sk však nerozlišuje pohlavie holubov v žiadnej kategórii a rozhodujúce je vo výsledkoch označenie z rodovej obrúčky. Pokiaľ OZ Tvrdošín nerozhodne z nejakého dôvodu o vyradení Dušana Raticu z výsledkov, tieto sú stále považované za právoplatné a výsledky holubov budú brané do úvahy.

Veľmi ma teší fakt, že súťaž vyvolala veľký záujem medzi širokou chovateľskou verejnosťou, štatistiky návštevnosti poukazujú na významný nárast počtu zobrazení stránok. Priebežné poradie v kategóriách vyvolalo medzi chovateľmi veľmi pozitívne dojmy a prinieslo do súťaže viac napätia a chuti súťažiť. Súťaž bude v sezóne 2013 pokračovať kategóriami mladých holubov - jednotlivci a družstvá.

Dobré odozvy chodia aj na program, ktorý sa stará o zaznamenávanie výsledkov. Jedná sa len o časť pripravovaného programu, ktorý čaká na spustenie a prinesie chovateľom už čoskoro ďalšie novinky. Už teraz sa naskytlo množstvo nápadov na ďalšie zlepšovanie a novú funkcionalitu, preto sa je určite na čo tešiť aj do budúcnosti.

Publikované: 19. júla 2013 | Zobrazené: 3633x | Kategória: Veľká cena holubar.skPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Výsledky Výsledky Výsledky

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár František Šimko (20. júla 2013 10:26)

Pan Konečný 135 vyhrala aj region len ešte nie su výsledky. Holubica dnes od rána letí z Nemecka na východ nevie či jej ešte vydrží forma . Je to vždy holub vo vzduchu ako hovoria sa hovorí...


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama