Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Preperovanie pre úspešné preteky

Preperovanie pre úspešné preteky

Ak chcete, aby sa holubom počas celej sezóny darilo na pretekoch, kvalitné preperenie je kľúčovým prvkom nielen pre ich úspechy, ale aj pre celkovú vitalitu a plodnosť.

Perie, ktoré by sa malo meniť každý rok zahŕňa operenie hlavy a krku, krycie perie, pokrytie krídiel, operenie nôh, perie čiernych pásikov na krídlach, 10 primárnych letiek, 12 sekundárnych letiek a perie pokrývajúce kostrč a chvost.

Drobné perie na tele holuba sa mení prakticky po celý rok, záleží to na zdravotnom stave a kondícii daného holuba a tiež jeho výžive. Proces jeho výmeny sa považuje za kompletný po dvoch rokoch.

Znaky kvalitného preperenia


Hlava a krk

Perie na hlave, okolo uší a na krku by po namočení nemalo pripomínať výzor vlasov, perie by malo pôsobiť načechrane - páperovito. Výzor peria hlavy a krku pripomínajúci vlasy hovorí o slabosti hlavy holuba, pravdepodobne spôsobenej prechladnutím.

Krídlo




Malé krycie perie

Na nových krycích pierkach krídiel by nemali byť žiadne uzlíky, výrastky alebo zúžené časti na brkách. To platí aj pre pierka čiernych pásikov a primárne letky, pri ktorých je navyše dôležitá aj správna dĺžka.

Primárne letky

Na perách ani brkách primárnych letiek by sa nemali vyskytovať žiadne zúženiny, trhliny, či uzlíky. Nemali by byť "zubaté". To znamená, že pri rozprestrení krídla by koncové body primárnych letiek mali tvoriť líniu podobnú čepeli noža bez zúbkov. Každá primárna letka by mala mať plnú dĺžku a na konci prvého roka by mal počet nových primárnych letiek zodpovedať mesiacu vyliahnutia holuba. Ak sa holub vyliahol v piatom, šiestom, či siedmom mesiaci, mal by v tom roku vymeniť primárne letky aspoň po číslo svojho mesiaca. Len vtedy sa dá hovoriť o dobrom preperení. Ak holub nevyhodí primárne letky s číslom 5, 6, 7, 8 či 9 (podľa mesiaca vyliahnutia), alebo ak sa skracuje dĺžka medzi koncami nových primárnych letiek, holub v nasledujúcej sezóne nedokáže podať svoj maximálny výkon. Stáva sa to obvykle holubom, o ktoré nebolo počas pretekovej sezóny dobre postarané, alebo ak sa chovateľovi nepodarilo udržať dobrý zdravotný stav.

Poznámka č.1: Niekedy sa stáva, že holubom narastie prvých 9 primárnych letiek s plnou dĺžkou a desiata (číslo 1 zvonku) je o 2 mm kratšia, alebo rovnaká ako predposledná. Ak sa tak stane, mali by ste skontrolovať, či je predposledná letka stále na svojej maximálnej dĺžke (1,5 - 2 cm od konca chvosta)

Poznámka č.2: častejšia býva opačná situácia. V takom prípade je primárna letka č.1 (vonkajšia) dlhšia ako predposledná (č.2), alebo minimálne rovnakej dĺžky. V takom prípade je pravdepodobné, že ostatné primárne letky vyrástli o 1 - 2 cm kratšie, ako mali. Stáva sa to holubom, ktoré žijú v nevhodných podmienkach a výsledkom je, že sa nehodia na preteky ani chov.

Čo ak holub nestihne vymeniť všetky primárne letky ani do druhého jarného hniezdenia?

Ak holub nevymení všetky primárne letky do druhého hniezdenia, vymeňte vajíčka za umelé. Ak ste to nestihli alebo ste si všimli príliš neskoro, vezmite od holuba mláďatá vo veku 8 - 10 dní. Holub by mal byť umiestnený do izolácie a mali by ste sledovať jeho zdravotný stav. Ak holub trpí nejakou chorobou, tá sa počas odchovu mláďat zvykne prejaviť zápalom v hrdle. Ak uvidíte v hrdle holuba hlien, zahájte kroky pre identifikáciu a liečbu ochorenia.

Nikdy holubom nevyťahujte primárne letky

Ak holub nestihne načas vymeniť všetky primárne letky, nikdy by ste ho nemali nútiť k preperovaniu vyťahovaním letiek. Ak sa preperovanie zastaví, zjavne je to príznakom nejakého nedostatku, alebo choroby ovplyvňujúcej obeh krvi, ktorú treba identifikovať a ošetriť. Výsledkom je nedostatok prostriedkov pre obnovenie peria. Ak sa budete držať tejto rady, dopracujete sa k výsledkom.

Poznámka: ak si holub zlomí alebo poškodí jednu, či viac letiek pri nehode, môžete ich vytiahnuť za predpokladu, že bude o holuba dobre postarané. Takýto zákrok však odporúčame iba v mesiacoch marec a apríl.

Sekundárne letky

Zadná časť krídla pozostáva z dvanástich letiek, ktoré sa čiastočne obnovujú každý rok. Sekundárne letky by sa mali kompletne obnoviť do tretieho roka života za predpokladu, že je holub zdravý. Holuby v dobrom zdravotnom stave to obvykle stihnú už do dvoch rokov.

Pre zdravého mladého holuba vyliahnutého pred mesiacom jún by preperovanie sekundárnych letiek malo prebiehať približne takto:

- 1. rok: 8 letiek, 5 zo strany tela (12, 11, 10, 9 a 8) a tri zo strany primárnych letiek (1, 2 a 3)
- 2. rok: 1 letka zo strany tela, 1 letka zo strany krídla (7 a 4)
- 3. rok: po jednej z každej strany (6 a 5)

Prvý rok je veľmi dôležitý. Počas prvých troch rokov musí byť tých 8 nových letiek plne funkčných. Päť z nich (zo strany tela) slúžia ako ochrana tela - chrbta a kostrče. Ak sa mladému holubovi podarí v prvom roku vymeniť 8 sekundárnych letiek (5 + 3), hovorí to o jeho dobrom zdravotnom stave a dobrom priebehu preperovania. Zadné krídlo dosiahne plnú dĺžku, ak majú konce sekundárnych letiek pri zatvorenom krídle vzdialenosť približne 1 - 1,5 cm od druhého pásika. Mali by mať rovnakú farbu, ako telo holuba bez rozdielu vo farbách holubov.


Krídlo dospelého holuba



Výmena primárnych letiek začína desiatou letkou (prvou z vnútornej strany krídla, najbližšie k sekundárnym letkám). Za približne 4 týždne by mala vypadnúť deviata letka. Keď deviata letka dorastie približne do polovice sĺžky, preperovanie pokračuje ôsmou letkou a tak to platí aj pre ďalšie. Výmena primárnych letiek úzko súvisí s celkovým zdravotným stavom, kondíciou holuba a spôsobom, akým je oňho postarané.

To všetko má významný vplyv na priebeh výmeny peria a tak aj na výkony holuba na pretekoch. Krycie perie krídla a pásiky začne holub preperovať až po vyhodení a takmer úplnom dorastení primárnej letky č.6. To väčšinou súvisí s dĺžkou odchovu mláďat. Ak holub kŕmi mláďa príliš dlho, preperovanie sa väčšinou oneskorí a obnoví sa až po vyletení mláďatka z hniezda. To sa však stáva neskôr nevýhodou a odporúča sa nechať pretekárom iba jedno mláďa a odstaviť ho radšej skôr ako neskôr. V tomto čase je dobré podávať holubom aj bylinkový čaj pre vyčistenie krvi.

Výmena sekundárnych letiek resp. zadného krídla začína väčšinou keď vyrastie primárna letka č. 4 približne do polovice dĺžky. Zvyčajne sa to prelína s preperovaním chvosta, no počet vymenených sekundárnych letiek sa u každého holuba líši.

Príklad: zdraví holub, ktorý sa vyliahne začiatkom roka vymení v prvom roku 8 sekundárnych letiek (5 zo strany tela, 3 zo strany krídla). V nasledujúcom roku vymení holub buď len dve sekundárne letky (po jednej z každej strany) alebo všetky 4. Ak holub vymení v prvom roku len 7 sek. letiek (5 zo strany tela a 2 zo strany krídla) v druhom roku vymení po jednej z každej strany (ak je v dobrom stave).

Ako je to s mladými holubmi?



Mláďatá z prvej liahne, o ktoré bolo dobre postarané a hniezdo opúšťajú zdravé začnú preperovanie hlavou a krkom. Po nich prebieha preperovanie rovnako ako u dospelých holubov. Celé preperovanie sa deje na jeseň. V tom čase sú holuby v plnom vývine. Zdravé mláďatá z júlových a augustových liahní podstúpia tiež z veľkej časti jesenné preperovanie, no nestihnú preperiť krídla a chvost. Nie je to však na škodu a na tréningy môžu ísť už po pretekoch dospelých holubov v ďalšom roku. Pre stimuláciu pokračovania obnovy ich peria im môžete v apríli vytiahnuť po jednom pierku z každej strany chvosta na mieste, kde sa preperovanie v zime zastavilo. Ak je to nutné, môžete vytiahnuť aj ďalšie v čase, keď predchádzajúce dorástlo približne do polovice dĺžky. Nikdy však nevyťahujte holubom letky. Ak zvažujete vytiahnutie chvostových pier, podajte holubom približne na dva dni predtým čaj na čistenie krvi a zmes vitamínov do vody.

Chvost



Vo všeobecnosti má chvost 12 pier - 6 na ľavej a 6 na pravej strane. Šestka chvostových pier by mala byť stavaná tak, že pri pohľade zhora by malo byť viditeľné iba jedno celé pierko. Preperovanie chvosta začína zvyčajne s dorastením štvrtej primárnej letky na polovicu dĺžky. Pravidelne sa preperuje celý chvost, začína to piatym pierkom z ľavej aj pravej strany (počítajúc zvonku). Keď dorastú približne na polovicu, vypadnú stredné pierka. V polovici ich rastu vypadnú štvrté pierka zvonku, pokračuje to ďalej tretími. Po nich nasledujú okrajové pierka a ako posledné vypadávajú pierka č.2 z vonkajšej strany.

Holuby nemajú na chvoste po dobrom preperení žiadne malé dierky. Brká by mali byť bez akýchkoľvek narušení a vád. Po ukončení preperenia chvosta by najmenej jeden centimeter za čiernym pásikom na chvoste mala pokračovať farba tela holuba. Najviac je to vidieť na modrých a kapratých holuboch. Holub potrebuje dobrý chvost pre riadenie smeru letu, no neznamená to, že má byť chvost príliš dlhý.

Príliš dlhý chvost nemá pre let veľký prínos, práve naopak, no pri 99% z prípadov sa nejedná o dlhý chvost, ale krátke primárne letky po ich výmene. Stáva sa to, ak má holub problémy s krvným obehom, alebo prekonal infekčné ochorenie. To znovu poukazuje na dôležitosť dobrého zdravotného stavu. Ak si všimnete u niektorého z holubov dlhý chvost a ste si istí, že holub nemal žiadne zdravotné problémy, odporúčame chvost skrátiť tak, aby mal cca 1,5 - 2 cm od konca špičky primárnych letiek. Hneď si všimnete zmenu k lepšiemu pri lete holuba.

Rozdelené pierka



Rozdelené a necelé pierka sú väčšinou známkou chudokrvnosti. Perie potrebuje veľa krvi s vysokým obsahom živín, aby rástlo správne a plnohodnotne. Preto u chudokrvných holubov je rozdelené perie prvou vecou, čo si chovateľ môže všimnúť. Krv je esenciálna pre silné a pružné perie.

Chudokrvného holuba je ľahké identifikovať: jeho perie pôsobí suchým a chatrným dojmom a priviesť kvalitu jeho peria na uspokojivú úroveň stojí značné úsilie. Ak má jeden z Vašich cenných holubov rozdelené perie, nemali by tse ho nechať pretekať alebo odchovávať. Je potrebné vyčistiť mu krv pomocou bylinkového čaju počas dvoch týždňov, popri tom mu podávať zmes vitamínov 2x do týždňa a pokračovať s takouto procedúro až do úplnej výmeny jeho peria za zdravé a kvalitné.

Je dôležité, aká choroba ho do takého stavu priviedla, aby ste sa tomu vedeli v budúcnosti vyhnúť. Rozdelené perie však môže byť spôsobené aj ťažkým pretekom alebo ak holub niekoľko dní po preteku chýba, čo ho značne oslabí. V takýchto prípadoch je tiež možné použiť vyššie spomenutú metódu. Výmena peria za zdravé by nemala trvať dlho, rozdelené pierka sú pravdepodobne staré a budú nahradené za nové ešte v tej istej sezóne.

Ďalšie poznámky:


Často sa stáva, že holuby (aj pri plnom zdraví) nestihnú dokončiť riadne preperovanie do konca roka len kvôli ignorácii ich chovateľa. Videli sme to už v nespočetne veľa holubníkoch. Častým dôvodom je, že holuby sa zúčastňujú pretekov neskoro počas sezóny, čoho výsledkom je príliš neskorý odchov, ktorý nasleduje a spôsobuje oneskorený nástup preperovania. Chovatelia v snahe o dokončenie preperenia potom podávali holubom bylinkový čaj, vitamíny a týždenné kúpele až do januára.

V 8 z 10 prípadov takto holuby dokončia preperovanie, niekedy až vo februári, no v žiadnom prípade by ste ich nemali nechať odchovávať mláďatá alebo pretekať hneď na začiatku sezóny.

Článok je voľným prekladom publikácie The Moult

Publikované: 12. augusta 2012 | Zobrazené: 5807x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

.........

Počet komentárov: 2

Záložka na tento komentár Palo Holka (13. augusta 2012 17:26)

Mám otázku k poznámke č.1 a č.2 ,aká má byť teda správna dĺžka 1. a 2. letky? Ďakujem

Záložka na tento komentár Dušan Konečný (13. augusta 2012 20:34)

No podľa všetkého by pri správnej dĺžke letiek mala byť ich špička vo vzdialenosti 1,5 - 2 cm od konca chvosta


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama