Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Peter Matalik - majster OZ Sabinov 2012

Peter Matalik - majster OZ Sabinov 2012

S menom Matalik som sa po po prvý krát stretol na výstave majstrov v Rožňave, keď som sa s chovom poštových holubov na Slovensku viac menej zoznamoval. V sezóne 2011 boli majstrami v OZ Sabinov Jaroslav a Milan Mojzešovci, ktorí mali za sebou vynikajúcu sezónu a vyhrali snáď všetko, čo mohli. Možno aj preto som Petra Matalika až tak neregistroval, no referencie sa časom množili a o výkonoch holubov z Brezovice som počul stále viac a viac.

Keď som sa pustil do prezerania výsledkov OZ Prešov, či Sabinov alebo dokonca národných súťaží za posledných 10 rokov, zistil som prečo. Pred rokom som bol možno jediný, kto nevedel, že sa nejedná o žiadneho radového chovateľa. Čo sa teda dá o Petrovi Matalikovi nájsť?
RokMajstrovstvo Slovenska, SEMK, GCSKDTVROZ (PO alebo SB)
20002. vicemajster DT1. majster1. miesto
20016. miesto1. miesto
20021. majster1. miesto
20033. miesto2. miesto
20041. vicemajster DT, 4. gen. majster1. majster1. miesto
20057. miesto3. miesto
20065. gen. majster2. miesto1. miesto
20071.majster ST, 6. majster DT, 4. gen. majster8. miesto1. miesto
20081. vicemajster SEMK3.miesto1. miesto
20091. vicemajster super DT, 3.gen. majster1. majster1. miesto
20108. gen. majster, 5. miesto DT3. miesto1. miesto
20115. miesto GCS, 1. eso holub GCS6. miesto2. miesto
201210. gen. majster MS3.miesto1. miesto

Sám som bol zvedavý, aká osobnosť sa skrýva za všetkými týmito výsledkami a aj preto som sa rozhodol zájsť do Brezovice a presvedčiť sa na vlastné oči. Ak by ste čakali nejakého namysleného machra, hľadali by ste márne. Mňa privítal usmiaty, veľmi priateľský a otvorený človek, ktorý okamžite navodil príjemnú atmosféru.

Brezovica je obec vzdialená približne 20 km od Sabinova a okrem prekrásnej okolitej prírody sa pýši zrejme najvyšším počtom chovateľov poštových holubov na Slovensku. Podľa slov Petra Matalika sa tu holubom venuje vyše 60 chovateľov, z toho viac ako 30 aktívne preteká. Poštové holuby tu majú dlhú tradíciu a aj napriek všeobecnému klesajúcemu trendu na Slovensku i v Európe tu stále vznikajú nové holubníky a náš šport tu prekvitá.

Aj pri mojom príchode ma Peter vítal spolu so začínajúcim chovateľom Michalom Šulíkom.
Peter Matalik a Michal Šulík
Peter Matalik a Michal Šulík

Peter má s poštovými holubmi bohaté skúsenosti. Prvých pretekov sa zúčastnil už v roku 1972, no na začiatku to ešte žiadna sláva nebola. Prvé úspechy sa dostavili až v 80-tych rokoch, keď si na holubník priniesol holuby od p. Kaminského z línií Delbar, Espt, Vereecke, či Imbrecht.

Veľký zlom nastal pre Petra v rokoch 1990 - 1993, keď pracoval ako profesionálny opatrovateľ poštových holubov u p. Trojanoviča v Sabinove. Pod sebou mal vyše 500 holubov, čo si vyžadovalo enormné množstvo práce no zároveň to bola vynikajúca škola starostlivosti o špičkových pretekárov a zoznámenie sa s vdovským systémom.

Po návrate do Brezovice začal Peter od začiatku so svojimi pôvodnými holubmi a postupne do chovu dopĺňal novú krv a pomaly budoval úspešný káder pretekárov, ktorí sú schopní podávať stabilné výkony na všetkých typoch tratí. Kostru dnešného chovu tvoria popri pôvodných holuboch hlavne holuby od p. Štefančíka (pôvodom Mácha - Tutovka p.č. 1, Kadet), holuby Klinkahmmer od p. Mulíka najmä z línie holuba 5518 (2. miesto na Olympiáde v Lievin, kat Šport A), z ktorého má štyroch priamych potomkov.

Holub p.Mulíka 5518 je zastúpený prakticky vo všetkých jeho špičkových holuboch na krátke a stredné trate. Výborné sú aj na 500-600 km. Príkladom sú aj tieto holuby:

  • H 09-757 1.ESO Golden Club Slovensko 2011

  • H 06-27 - 5 x 1 cena, 2 x 2. cena v OZ

  • jeho syn 10-459 /Sagan/ - 5 x 1, 1 x 3, 1 x 7 cena

  • H-08-921-8 cena v kateg.“A“ /koef 54/ v rámci Slovenska 2012 aj keď zostal na preteku Chomutov uprostred sezóny


Za zmienku z tejto plejády špičkových holubov stojí H 10-478, ktorý
  • v kateg. „A“ s koef. 61 obsadil v OZ 2. miesto už za spomenutým 921

  • v kateg.“B“ 1. miesto koef.57

  • kateg.D““ 1 miesto koef.88

pri tom má handicap /nemení 7 záberovú letku.

Slová Petra Matalika: "Tento holub je podľa môjho názoru najlepší na KT a ST v celom regióne! Aj z tohoto dôvodu som odsunul iné línie rýchlych holubov, okrem jedného holuba Berkmoes /línia Marcelis/ a jednej He od p.Chytila z línie „298 x „342“.

Na dlhé trate sa mi po mnohých pokusoch s rôznymi posilami najlepšie ujal orig. H od svetoznámej dvojice Kipp & sone 92-DV-94 v kombinácii na moju starú Novotňácku krv X Jaco /hlavne krv jeho Národnej víťazky z Kolína n. Rýnom 1020 km (cca 13000 hol!), ktorú som od p.Jaca zakúpil.

Aj touto cestou by som chcel poďakovať p.Bačenkovi - bývalému dlhoročnému predsedovi OZ Prešov za import "Marcelisa" a "Kippa" za dostupné ceny.

Nedá mi ešte nespomenúť holuba 894 od J+J Bednárovcov z ich super šampióna 2781 x 309 olymp. To je taktiež výborný chovný holub.

Najnovšie investície boli do holubov línie Hebberecht a Lebeeuw /Geza Sabo majster Maďarska/. Tieto holuby majú podobný pôvod ako staré Vereecke, dokonca Hebberechtov „Champion“ je vnukom Zvarte Vereeckého. Od týchto holubov sa očakávajú výsledky najmä na dlhých tratiach a mali by osviežiť už spomínanú "starú krv" Vereecke."

Holubník


Hlavný holubník Petra Matalika má približnú kapacitu 160 holubov, čo je zároveň aj počet holubov, ktoré Peter priemerne počas roka drží. Tvorí ho chovné oddelenie s voliérou, veľké vdovské oddelenie pre 25 vdovcov na krátke a stredné trate a jedno menšie pre 15 dlhotraťových šampiónov. Medzi nimi je prakticky umiestnené oddelenie pre vdovy.
Holubník Petra Matalika
Holubník Petra Matalika

Nová časť holubníka
Nová časť holubníka

Veľké vdosvské oddelenie
Veľké vdosvské oddelenie

Oddelenie ore dlhotraťové holuby
Oddelenie ore dlhotraťové holuby

Praktické dvere pre vpúšťanie vdov
Praktické dvere pre vpúšťanie vdov

V novej, nedávno pristavenej časti holubníka nájdete tzv. "prípravku" - oddelenie pre holuby na prirodzenej metóde. Sú tu väčšinou ročné holuby alebo pretekári pripravení na záskok do vdovských oddelení. Posledným oddelením je sedačková časť pre mladé holuby.
Oddelenie mláďat
Oddelenie mláďat

Prípravka - oddelenie pre prirodzenú metódu
Prípravka - oddelenie pre prirodzenú metódu

Na holubníku ma oslovilo najmä dômyselne prepracované vetranie. Pozdĺž celej sedlovej strechy sa ťahá dlhý vetrací otvor, pričom každé oddelenie má na strope posuvné dvierka, ktorými sa dá vetranie individuálne regulovať. Na novšej časti holubníka už však nenájdete vetracie otvory pri podlahe, ktoré boli aj v staršej časti dodatočne zadebnené. Peter je presvedčený, že nimi prúdi do holubníka príliš vlhký vzduch, ktorý holubom nerobí dobre a spolieha sa na vyššie položené otvory.
Regulácia vetrania posuvnými dverami
Regulácia vetrania posuvnými dverami

Vetrací otvor pozdĺž celej strechy
Vetrací otvor pozdĺž celej strechy

V zime by ste však v tomto veľkom holubníku márne hľadali čo i len jedného holuba. Všetky sú totiž na prezimovanie umiestnené vo svojom "zimnom sídle" - v stodole v zadnej časti pozemku, ktorej časť slúži ako pomocný holubník. Hlavný holubník je na zimu vyčistený, pred sezónou dôkladne vydezinfikovaný a holuby sa z návratu doň skutočne tešia.
Zimné sídlo pre holuby
Zimné sídlo pre holuby

Voliéry pre kúpanie
Voliéry pre kúpanie

V sezóne 2012 bolo v zimnom sídle umiestnených 10 párov chovných holubov, pre ktoré nebolo miesto v chovnom oddelení a hlavne z nedostatku času bol na nich vykonaný pokus. Počas celej chovnej sezóny sa im dostalo len potrebné minimum starostlivosti. Holubník im nebol ani raz vyčistený, nedostávali žiadne lieky, občas sa dokonca stalo, že ich Peter nestihol ani nakŕmiť.
Zimné oddelenie
Zimné oddelenie

Mláďatá však odtiaľ boli všetky do jedného zdravé, silné a úspešne absolvovali celý program pretekov pre mladé holuby.
Po sezóne bez čistenia
Po sezóne bez čistenia

Holuby


Vysoký stav holubov má u Petra Matalika dva hlavné dôvody. Jedným sú rôzne súťaže, ktorých sa holuby zúčastňujú. Peter vždy rád podporí všetky nové nápady a iniciatívu pre nové súťaže poštových holubov a len nerád si nechá niečo ujsť. Okrem majstrovstva OZ putovali holuby aj na preteky Golden Clubu Slovakia, KDTVR a tiež Podtatranského klubu krátkych tratí.

Druhým dôvodom je fakt, že okolie Sabinova je jedným z mnohých regiónov, kde ľudia za prácu nedostanú peniaze, ktoré vystačia na dôstojný život, nie to ešte na koníčka. Pre holuby je tak rozpočet veľmi prísny a musia si na seba zarobiť. Okrem mláďat pre vlastnú potrebu je teda potrebné nachovať aj špičkových reprezentantov pre iné holubníky.

A chovateľov, ktorým robia radosť odchovanci z Brezovice nie je málo na Slovensku ani v zahraničí. Ako pikošku uvediem chovateľa Dušana Smetanu, ktorý si odtiaľto vzal vajíčka do Montany (USA) a s holubmi dosahuje vynikajúce výsledky aj v tých najťažších podmienkach. Montana totiž patrí medzi najhornatejšie štáty USA, je domovom viacero národných parkov, ako Yellowstone či Helena National Park. Holuby Petra Matalika tam priniesli tvrdú východniarsku krv, ktorú tamojšie holuby potrebovali, aby vynikali aj v extrémnych podmienkach.

Keď som sa Petra spýtal, či vie vybrať jedného holuba, o ktorom by povedal, že tento je môj, tohto mám najradšej, jeho odpoveď bola: "Ten tu už nie je". Ešte nedávno ním totiž bol holub 87-S-37424, ktorý ho sprevádzal a robil mu radosť vyše 20 rokov. V posledných rokoch sa však Peter snaží neviazať na holuby, lebo ako sám povedal: "Menej to bolí keď sa stratia, ani pri predaji tak nebolí srdce". Odosobniť sa od svojich miláčikov však nie je nič jednoduché a platí to aj u Petra Matalika.

Medzi nich určite patrí aj chovný holub 05-02516-1361, ktorý bol nie len špičkovým závodníkom /už ako ročný ESO - OZ Prešov, mimo iné 4.ESO Slovenska, mnoho cien do 10-teho miesta v OZ. Hlavne však vynikajúci chovný.

Ako pikošku uvediem, že v jednej sezóne /2010/ vyhrali priami potomkovia 1.c. 530 km, 1.c. 554 km, 1.c. 745 km /H-700/. U Petrovho priateľa P.Sudimáka/2.c.350 km a 8 c.745 km. Všetko to boli súrodenci!!
Peter Matalik a jeho obľúbenec z chovného oddelenia
Peter Matalik a jeho obľúbenec z chovného oddelenia

chovný holub 05-02516-1361
chovný holub 05-02516-1361

alebo prekrásna holubička "Super Lady" /05-02515-1369/, ktorá dosahovala výnimočné výkony /mimo iných za r.2009-10 nalietala 9102 km, za tri sezóny 25 x nas -> 25 x umiest., za život 17.095 km, 2 x 1 a 1 x 3. cena od 554 do 840 km. Pomerne mladá (5-ročná) aj napriek lákavým ponukám na predaj bola zaradená do chovu a reprezentovala Slovensko na Olympiáde v Poznani a na SEV v Sosnowci, kde mimochodom získala krásnu 5. cenu v kat. E
Super Lady - olympionička z Poznane
Super Lady - olympionička z Poznane

V celom holubníku však nenájdete žiadneho lajdáka, všetky holuby prechádzajú tvrdou selekciou košom a o svoje miesto musia bojovať. Tým najlepším sa podarí na seba poukázať aj prvými cenami alebo niekoľkými výnimočnými výkonmi. Medzi takých patrí aj holúbok s menom Sagan, ktorý za posledné dve sezóny priniesol domov 5 prvých, jednu druhú a jednu siedmu cenu a v rámci OZ sa umiestnil na 7. mieste v kat. A, 6. mieste v kat. B a na 2. mieste v kat. D
V popredí - Sagan - SK-2010-03506-459
V popredí - Sagan - SK-2010-03506-459

Sagan - SK-2010-03506-459
Sagan - SK-2010-03506-459

Jeho rovesník z rovnakého oddelenia, modrý holúbok SK-2010-03506-478 sa napriek svojmu hendikepu (nevymieňa 7. primárnu letku) stal 5. Eso holubom Slovenska v roku 2011 a v roku 2012 vyhral kategórie B a D, obsadil 2. miesto v kat. A a celkovo je 8. eso holub OZ Sabinov a je jedným z najlepších holubov regiónu.
SK-2010-03506-478
SK-2010-03506-478

ešte stále pôvodná primárna letka SK-2010-03506-478
ešte stále pôvodná primárna letka SK-2010-03506-478

Úctyhodné výsledky dosiahla holubica CZ-08-020-2071. Už ako ročná bola 2. eso v rámci OZ a ten istý výsledok zopakovala aj ako dvojročná. V roku 2011 a rovnako 2012 je prvá vo výkone za dva roky, 2. vo výkone za aktuálny rok, tento rok je 3. vo výkone za život - nalietaných má vyše 15 tisíc km.
CZ-08-020-2071
CZ-08-020-2071

V kategórii E obsadila v tomto roku druhé miesto holubica od susedov Huňadyovcov SK-08-02512-819. Porazila ju holubica od Mojzešovcov, ktorá sa však žiaľ nevrátila z posledného ťažkého preteku sezóny - Rostock.
modrá holubica 819 od susedov Huňadyovcov
modrá holubica 819 od susedov Huňadyovcov

Medzi štrekármi si zaslúžila svoje miesto aj mladá holubička s kanadským krúžkom CU-2011-MISS-2865, ktorá ako mláďa úspešne absolvovala pretek Plzeň na 541 km.
CU-2011-MISS-2865
CU-2011-MISS-2865

Spomenutý posledný pretek sezóny Rostock v OZ Sabinov vyhrala holubica SK-09-02516-1151, v rámci regiónu SB-SNV prišla ako druhá v poradí.
SK-09-02516-1151
SK-09-02516-1151

Medzi dlhotraťovými holubmi nájdete aj holubicu Janssenského pôvodu z holubov p. Štefančíka SK-08-02512-893, ktorá hravo zvláda preteky na 700 km. Veľká škoda, že nie je plodná - z jej sestry pochádzal ESO holub GCS - 09-757.
SK-08-02512-893
SK-08-02512-893

Metodika chovu


Peter Matalik pre holuby vyslovene žije. Nemusíte pri ňom stráviť veľa času, aby Vás presvedčil, že v holubníku je doma a prácu s holubmi má dávno zakódovanú v génoch. Myslieť si, že sa dá prebrať metodika tak skúseného chovateľa na jedno posedenie by bolo naivné. Tento článok je však výnimočný tým, že si o metódach a fintách Petra Matalika prečítate tak, ako by Vám ich prezradil priamo on. Veľmi ochotne si totiž našiel čas a pokúsil sa zabaliť svoje skúsenosti do nasledujúcich slov:

Do chovu nezaradím holuba, ktorý nezískal špičkovú cenu /myslím umiestnenie do prvej trojky/, či už na krátke ,stredné alebo dlhé trate. Na 90% je to však prvá cena. Čo sa týka závodného oddelenia, to pozostáva z totálneho vdovstva 40+ 40 vdovci a vdovy, "prípravky" /prirodzená metóda/, kde sú prevažne ročné holuby, ktoré majú preletený celý program mláďat a sú nasadzované na preteky od 150-400 km.Sú to prevažne holuby určené na dlhé trate.

Klasickú prirodzenú už nepraktizujem, odkedy sa zmenili podmienky FCI /iba 700-vky/ a hlavne z dôvodu, že momentálne nelietam trate nad 1000 km v SEMK. Aj tak časom zisťujem, že dobre pripravené vdovy sú lepšie na extrémnych tratiach, ako holubice z hniezda. Vo vdovstve na ruby, čiže holuby doma a holubice závodia, vidím obrovskú budúcnosť. Kto to zvládne, má šancu dostať sa krok pred konkurenciu.
Poháre si už pýtajú ďalší nábytok
Poháre si už pýtajú ďalší nábytok

Čo sa týka prípravy tj.tréning, kŕmenie, liečenie…stále platí staré známe - menej je niekedy viac! To si mnohí chovatelia nechcú pripustiť a svojím vdovcom a hlavne vdovám "doprajú papaníčko". Taktiež sa treba držať rovnice - krmivo adekvátne tréningu. V totálnom vdovstve hlavne vdovy sú citlivé na kŕmenie, to mnoho chovateľov nezvláda. Dopadne to tak, že prvé 2-5 preteky je to OK, dolety špičkové, nadšenie, ale potom-vdovy sa začnú páriť medzi sebou,znáška,nezáujem o partnera, slabší tréning, slabý apetít koncom týždňa…

Čiže aspoň stručne opíšem môj systém prípravy a kŕmenia. Na KT sa držím slov priateľa L.Potučka, ak otváraš dvere vo vdovskom, holuby Ti musia sadať obrazne na hlavu, tak sú hladné. Po nakŕmení, ešte idú za Tebou a sadajú na kľučku dverí. Jednoducho povedané, hlavne u vdov veľmi skromné kŕmenie. Keď som ukázal jednému špičkovému chovateľovi dávku - tak jeho reakcia citujem: "Však moje by pri takom krmení podochli".

V r.2007 keď som bol majster Slovenska na ST som si miešal krmivo sám. Holuby lietali špičkovo. Teraz už trochu improvizujem, ale do nakúpených zmesi stále domiešavam svoje komponenty. Čiže po dolete v nedeľu vo vode med, v spoločnom kŕmidle kúpená diéta ktorá je doplnená o kvalitný jačmeň /50%/, ryžu, slnečnicu a lúpaný ovos. Podstata je 50% jačmeňa. Táto zmes je obohatená kvasnicami.

Nekŕmim ihneď po dolete. Nechám, aby sa holuby napili a ihneď ich zatváram do svojich oddelení. Je jedno, ktorý z partnerov príde prvý H či Ha /holuby si na to časom zvyknú a v kľude čakajú za svojím partnerom aj niekoľko hodín/. Ak by som to, hlavne pri rýchlych doletoch nepraktizoval, tak na holubníku nastane chaos a holuby sa prepária krížom krážom. Niektorí to praktizujú tak, že nechajú ten chaos a holuby letia, lenže nevydržia do konca sezóny a nenalietajú koef.
Peter s priateľmi Ľubomírom Hovančíkom a Michalom Šulíkom
Peter s priateľmi Ľubomírom Hovančíkom a Michalom Šulíkom

Postupne prichádzajú ostatné holuby. Ak je doma zhruba 95% osadenstva zatváram vlety a zatemňujem. Otvorím budníky a pustím páry spolu na holubník. Jemne nakŕmim. Sú spolu asi hodinu. Potom rozdelím pohlavia a nakŕmim. To už automaticky žerú naplno. Meškajúci holub musí počkať vonku, pokiaľ mu nepripravím partnera, aby ho čakal v budníku. Vymením vodu s medom za čistú.

Poobede dávam hlavne vdovám moju špecialitu, posekanú žihľavu, lucerku a listy púpavy lekárskej. Túto zmes posolím /trochu viac ako bežné jedlo/ a podávam. Berú to jedinečne.

Túto sezónu som urobil v liečení jeden pokus. Vynechal som antibiotiká, hlavne na dýchačky, ale každý týždeň som podával prípravky na tricho. Čiže v nedeľu večer a v pondelok ráno som striedavo podával metrozol, trinidazol a po pol sezóne ronidazol. Ak bol pretek do večera tak pondelok ráno a večer.

V pondelok je iba ľahký tréning cca 10-15 min ráno a večer, do vody dávam brofovit /čaj na dýchacie cesty, tricho na krmivo/. Kŕmenie - jačmeň až 75% zbytok kúpená diéta, limitovaná dávka.

Utorok – tréning 20-30 min na krmivo probiotiká /hlavne biely Sabinovský jogurt, alebo acidko/, nemám rád rôzne práškové probiotiká. Ďalej namiešam kvasnice a včelí peľ. Do vody promotor - ten je tiež výborný na črevnú flóru.

Streda je môj cesnakový deň. Dlhé roky som podával cesnak, cibuľu a chren cez vodu. Túto sezónu som zmenil prípravu na podnet môjho dobrého priateľa Jana Cvancigera, ktorý podobne ako M.Šulik začal holubáriť v 65-tke. Volám ho aj bylinkár. Čiže dávka pre 160 ks - 3 hlávky cesnaku, jedna veľká cibuľa, dve stredné mrky, jeden petržlen, malý kaleráb /on dáva ešte aj surový zemiak/. Toto všetko zmixujem na kašu, rozmiešam v krmive a nechám aspoň hodinku postáť a podávam. Snažím sa podávať pravidelne počas celého roka. Je to super. Do vody Naturaline + propolis /10 kvapiek na liter vody/. Druhý týždeň do vody Kolumbi lift. Trening cca 30-40 min, krmivo stále diéta, podobne ako v pondelok a utorok.

Štvrtok tréning 40-50 min /nútený/, na krmivo Gervit /ale až po polovičke sezóny/, do vody promotor, alebo aminovit /taktiež až po polovičke sezóny/. Krmivo ráno 50% dieta a 50% závodná zmes, Na KT bez guľatiny, večer už závodná zmes, ale limitovane.
Výhľad z Petrovho holubníka
Výhľad z Petrovho holubníka

Piatok - tréning - 50 min až 1 hod ráno, večer 45 min. Krmivo - super vdovská zmes plné kŕmidlo /po polhodine zbytky odoberiem/. Do vody pred KT alebo ST Mumm /energetický prípravok/. Ak sú holuby v prepravnom aute dve noci, tak to nepodávam. Krmivo čisté, večer už primiešam do super vdovskej aj super diétu.

V sobotu v deň nasadzovania už holuby netrénujem. Ráno kŕmim super diétou/pred DT pridám konope a ryžu/. Odoberám napájačky - dávam ich až pred košovaním resp. než pustím holubice k holubom na budníky. Vdovcom otvorím pol budníka, kde je hniezdna miska - okamžite/ až na malé výnimky /idú na misku. Pozatváram. Keď už všetci vdovci hučia na miskách, otvorím posuvné dvere a vdovy idú do svojich budníkov.

Pozatváram posuvné dvierka a nechám ich spolu /ale rozdelené prepážkou /zo začiatku sezóny 10 min a každým závodom viac až po 2 hodiny ku koncu sezóny. Tesne pred nakošovaním pustím holubice k holubom na miske a po 5-10 min ich košujem. Zásadne beriem oboch partnerov rýchlo za sebou aj keď niektorí nejdú na pretek /idú do iných košíkov v ktorých ostávajú až do nedeľe bez vody a krmiva mimo holubník. V nedeľu pri prílete partnera ich jednoducho vypustím na dvore a idú bleskom do holubníka. Ja to volám –simultantka. Holubník ostáva prázdny, dá sa povysávať, dezinfikovať…

Na dlhé trate je príprava obdobná, len kŕmenie sa mení. Ak sa košuje v sobotu ráno na 740 km, štart v nedeľu, tak kŕmim z vdovskou zmesou už v stredu. Vdovcov prikrmujem individuálne v budníkoch, vdovy taktiež, ale tie musím strážiť, aby im nebrali krmivo tie, čo idú na KT.

Musím sa však priznať, že moje holuby neradi prijímajú krmivo v budníkoch, aj preto sa osvedčila metóda kukurice. V piatok pred hlavným kŕmením prikŕmim vybrané holuby na DT čistou kvalitnou kukuricou. Trochu sa s nimi „pohrám“ a kŕmim postupne dve tri zrniečka. Holuby bojujú o každé zrnko, až ich nakŕmim naplno. Potom ešte nasypem super vdovskú doplnenú o konope, ryžu a slnečnicu oni si vyberú ešte drobné semená. Keď to vyjde tak dolety sú OK.

Vdovám stačí „menej“. Štvrtok ráno, večer, piatok ráno naplno a sú vo forme. Enormne prijímajú krmivo hlavne v oddelení vdov. Tam sa dokážu neskutočne napchať.

Na záver ešte niekoľko postrehov čo sa týka vdov. Ak je oddelenie vdov v susedstve vdovcov, urobte malý otvor do steny pri spodnom budníku, vdova zbadá vdovca,ten sa jej bude predvádzať,alebo volať. Nepustí ostatné vdovy na podlahu, prinúti ich sedieť na sedačkách- máte vyhrané!

Nedávajte do vdovstva veľké dominantné holubice /okamžite preberajú pozíciu holubov/. Vdovy kŕmte veľmi skromne a nedávajte im prestávky v pretekoch.Je ideálne ak je vdova košovaná každý týždeň. Pauza im nerobí dobre/pelichanie,párenie,strata formy../

Na záver


Peter Matalik patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti v chove poštových holubov na Slovensku, no napriek tomu si zachováva zdravý nadhľad a nenecháva sa svojimi úspechmi uniesť. Ak ste niekedy narazili na diskusných fórach na jeho príspevky, viete, že sa jedná o vyrovnaného a inteligentného človeka. Ja môžem po mojej návšteve potvrdiť, že to tak nie je iba na internete, ale aj v skutočnosti.

Niet sa čo diviť, že v Brezovici náš šport prekvitá. Začínajúci chovatelia tam majú skvelého mentora a zároveň obrovskú výzvu pre napredovanie. Posledné sezóny nám totiž ukázali, že ak v Sabinove porazíte Matalika, stanete sa Generálnymi majstrami Slovenska :)

Ja Petrovi v prvom rade ďakujem, že si dal tú prácu a dodal tomuto článku "to pravé orechové" a prajem mu pevné zdravie a ešte veľa radosti z koníčka aj zo života.

Publikované: 15. decembra 2012 | Zobrazené: 17761x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Peter Matalik a Michal ŠulíkHolubník Petra MatalikaNová časť holubníkaVeľké vdosvské oddelenieOddelenie ore dlhotraťové holubyPraktické dvere pre vpúšťanie vdovOddelenie mláďatPrípravka - oddelenie pre prirodzenú metóduRegulácia vetrania posuvnými dveramiVetrací otvor pozdĺž celej strechyZimné sídlo pre holubyVoliéry pre kúpanieZimné oddeleniePo sezóne bez čisteniaPeter Matalik a jeho obľúbenec z chovného oddeleniachovný holub 05-02516-1361Super Lady - olympionička z PoznaneV popredí - Sagan - SK-2010-03506-459Sagan - SK-2010-03506-459SK-2010-03506-478ešte stále pôvodná primárna letka SK-2010-03506-478CZ-08-020-2071modrá holubica 819 od susedov HuňadyovcovCU-2011-MISS-2865SK-09-02516-1151SK-08-02512-893Poháre si už pýtajú ďalší nábytokPeter s priateľmi Ľubomírom Hovančíkom a Michalom ŠulíkomVýhľad z Petrovho holubníka

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár Dusan Smetana (16. decembra 2012 18:42)

Super článok o Petrovi Matalikovi. Krásne sa to číta o domove. Myslím si že čas ukáže že Peter bude/ je jeden z najlepších chovateľov na Slovensku!
Ďakujem.
Dušan Smetana


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama