Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Oko poštového holuba

Oko poštového holuba

Tradičná časť hodnotenia poštového holuba je posúdenie oka. Každý chovteľ, kdekoľvek na svete, pri posudzovaní holuba pozerá aj na jeho oko. Ak ak sa spýtate, čo tam vidí, dostanete tisíce rôznych odpovedí.

Ak si myslíte, že Vám týmto článkom odhalím tajomstvo oka poštového holuba, mýlite sa. Nikto s holubom v ruke nedokáže odhaliť všetky jeho kvality jedným pohľadom na jeho oko. Je to len fantázia. No sú chovtelia, ktorí dokážu z oka holuba vyčítať viac, ako by ste čakali. Vyžaduje si to veľa tréningu a ešte viac skúseností.

Dobrou pomôckou je lupa s 15-násobným zväčšením. Dobre poslúžia aj okuliare so vstavaným zväčšovacím sklom, podobné používa pri pozorovaní jeho holubov aj Piet de Weerd. Nie je hanbou ani výstrednosťou, používať takéto pomôcky - ako sa vraví: "Každá maličkosť pomôže".

Prvá vec, ktorú si všimneme aj bez pomôcok, je zrenička. Zrenička nie je nič iné ako otvor vo farebnej dúhovke a tá hlboká čierna je len kus sietnice. Prijímané obrazy sú lámané na na šošovke v prednej časti oka a zobrazené v menšom práve na sietnici. Nervové zakončenia, ktoré sa tu nachádzajú prenášajú úlomky obrazov ďalej do mozgu, kde sú konvertované na finálny obraz, ktorý holub vidí.

Ak hodnotíme oko holuba, nemôžeme ignorovať fakt, že malá zrenička je dôležitá. Veľká zrenička prezrádza nervozitu a slabú silu vôle. S pribúdajúcimi kilometrami preteku, kde je treba o víťazstvo naozaj zabojovať, nájdete na špici menej a menej takýchto holubov. Preto nerád zaraďujem do chovu holuby s veľkými zreničkami. Nemajú dostatok duševnej sily bojovať a tá je pre vyhrávanie pretekov potrebná. Malú zreničku si môžete všimnúť pri väčšine eso holubov. Eso holuby sú v mojom ponímaní víťazi na "všetkých frontoch" od 100 do 750 km. Najviac veľkých zreničiek nájdete medzi šprintérmi. Šprintéri nie sú v skutočnosti tlačení na dno svojich síl, aby zabojovali až do konca. Tu to býva o ničom inom - rýchlosť, inteligencia a samozrejme z veľkej časti príprava chovateľom. S pribúdajúcou vzdialenosťou hrá väčšiu rolu kvalita holuba. Bez sily, svalov a ostrosti nevyhrá žiadny holub pretek na 650 km s priemernými rýchlosťami 1100 m/min. Aj preto sú pre mňa malé zreničky veľmi dôležité.

Keď hodnotím oči mojich holubov, vždy je to za rovnakých podmienok: za mojim stolom s pomocou halogénovej lampy ako svetla. Podmienky sú vždy konštantné a môžem tak hodnotiť objektívne. Zvyknem holubom vzdialiť hlavu od lampy a nerád vidím, ak sa zreničky okamžite podstatne zväčšia. Mali by byť malé za každých podmienok. No na druhej strane nezaraďujem do chovu ani holuby, ktorých zreničky nereagujú na zmenu svetla takmer vôbec.

Samozrejme aj tu existujú výnimky, no nevidím dôvod meniť moje metódy kvôli výnimkám. Bolo by to ako nechávať všetky dvere otvorené len preto, že sa možno zastaví pani šťastena. A pravdepodobnosť je naozaj malá, verte mi...




Druhá vec, ktorú si všímam na oku holuba je dúhovka, kruh všetkých možných farieb medzi zreničkou a bezfarebnou plochou, ktorá pokračuje pod viečkami. Vonkajšiu hranicu tvorí čierny predeľujúci kruh, ktorý sme my chovatelia pomenovali po našom belgickom kolegovi Louisovi Vermeyenovi - Vermeyenov kruh.

Povedzme si ako to je: neexistuje žiadna definícia, ako by malo vyzerať ideálne holubie oko (či farbou alebo výzorom dúhovky). Do hry vstupuje osobný vkus a individuálne posúdenie a intuícia každého chovateľa. A každý chovateľ si môže uplatňovať svoje vlastné kritériá. Nikdy som netajil, že sa mi páči bohato sfarbená dúhovka vychádzajúca z potrebného tvaru a hĺbky. Pod hĺbkou myslím pigmentáciu. A čím viac je v oku prítomnej pigmentácie, tým väčší predpoklad pre tie najkrajšie farby oka.

Malá zrenička spolu s hlbokými plnými farbami dúhovky, umiestnená v hlave typu "sovia tvár", pri ktorej môžete vidieť obe oči pri pohľade na zobák z prednej strany sú moje najobľúbenejšie "prvky" v holubníku. Osobnosť holuba musí vyžarovať z jeho hlavy. Holub musí žiariť. Pod žiarením mám na mysli zmes inteligencie, duševnej sily, života a Ďalších vecí...Chce to roky skúseností, aby sme to vedeli dobre posúdiť. Pre chovné holuby je to u mňa podmienkou. Ak holubica nie je "posypaná tajomnými elementami niečoho", nezaraďujem ju do chovu.

Roky skúseností ma naučili, že hlúpe holuby produkujú ďalšie hlúpe holuby oveľa ľahšie ako inteligentné holuby ďalšie inteligentné holuby. Alebo inými slovami - zo somárov nikdy závodný kôň nevzíde. A akonáhle do chovu zaradíte hlúpeho holuba, trvá roky a roky dostať tú hlúposť z chovu preč.

Vždy vyhľadávam holuby s tvárou, ktorá ich dokáže opísať. Tvár, ktorá mi dokáže dať dostatok informácií o dôležitých charakteristikách pre ďalší chov. Ako sa to naučiť a overiť si tak, že Vaš posudok oka je správny? Zbieraním skúseností pri každej možnosti, čo sa naskytne. Dôležité je chcieť niečo vidieť, nie prinútiť sa vidieť.

Oko 292, najlepšieho holuba chovu Louis Maindrelle 2008 & 2009
Oko 292, najlepšieho holuba chovu Louis Maindrelle 2008 & 2009


Pozrite sa do koša pri košovaní mladých holubov na ich prvý pretek. Prítomné budú všetky typy holubov. Prvé preteky sú z tých ľahších. No týždeň po týždni, ako si sťažujúce sa podmienky vyberajú svoju daň, postupne miznú z koša holuby s fádnymi očami a nevýraznými tvárami.

Ak navštívite chovateľa, ktorý sa špecializuje na krátke trate, uvidíte väčšinu holubov s podobne sfarbenými očami. Pri návšteve chovateľa špecializujúceho sa na dlhé trate, uvidíte úplne iné oči holubov - s hlbokými farbami a množstvom pigmentu.

Každý typ je vyvinutý za určitým cieľom. Mal som možnosť preskúmať oči holubov všetkých typov v mnohých krajinách. V očiach som všade videl veľkú podobnosť. Najlepšie holuby mali oči vždy bohato sfarbené. Tým chcem naznačiť, že kvalita ide s farbou oka ruka v ruke.

Medzi jednotlivými farbami nie je žiadna izolácia, miešajú sa voľne jedna s druhou. Pigmentované kapiláry korelačného kruhu pokračujú vo farebnej časti dúhovky. Čo sa týka samotných kruhov, nie sú definované žiadne hranice. Možné sú všetky farebné variácie. Všímam si intenzitu farby a jej zmenu medzi vonkajšou a vnútornou stranou dúhovky. Práve tá je spôsobená pigmentom daného holuba. Poukazuje to na kvalitu regulácie zásobovania krvou až do posledného bodu všetkých vlákien. Je to dôležitá charakteristika a vždy sa bližšie pozriem na holuba, ktorý ma intenzívne sfarbenú celú dúhovku. Nevidieť to len na očiach ale aj na operení nôh holuba.

Chov poštových holubov je o výkonoch. Pre dosiahnutie výkonu je potrebné spaľovať kyslík na energiu v bunkách. Tá je transportovaná v krvnom obehu. Čím lepšie funguje krvný obeh, tým lepšie výkony je holub schopný podať každý týždeň. Skutočne niet pochýb o tom, že kvalita krvného obehu je priamo naviazaná na výkonnosť. Na druhej strane je kvalita krvného obehu premietnutá v plných farbách oka. Na mnohých eso holuboch je to vidieť. V skutočnosti nie sú tieto plné farby ničím iným, ako husto zapletené krvné mikro-cievy v dúhovke. Čím viac ich je, tým viac môžeme vidieť farby a hĺbky samotného oka.

Oko 291, kríženca Carlier-Petit x Kipp
Oko 291, kríženca Carlier-Petit x Kipp


Nepozerajte na oko holuba iba kolmo, ale tiež zozadu alebo spredu zarovno strany zobáka. Pozorovanie oka zo strán Vám umožní lepšie vidieť členitý povrch dúhovky. Mala by pôsobiť viac granulovito, to mám na očiach holubov najradšej. Ak dáte dokopy 100 prvotriednych holubov, tak tri štvrtiny budú zodpovedať môjmu opisu. Poznámka: hovorím o prvotriednych holuboch, lebo práve tie sú tým, čo väčšina z nás hľadá. Tie ostatné sú možno tiež dobré holuby, no u mňa patria do kategórie výnimiek. A už viac krát som sa presvedčil, že je lacnejšie pracovať s jednoznačnými informáciami ako s výnimkami.

Zvyšných 25 % holubov z nášho výberu tiež určite presvedčili o svojich kvalitách a to značí, že majú vlastnosti na to, aby vynikali. To dokazuje, že by sme sa nemali slepo koncentrovať iba na jednu jedinú vlastnosť, ako to robia napr. mnohí chovatelia vo Veľkej Británii so svojou teóriou oka, alebo keď sa svojho času Vanderschelden pokúšal ohromiť chovateľov so svojou teóriou krídla. Pamätajte, že každá teória je okorenená svojimi dobrými prvkami, tak ako na každom koláči býva ozdoba. Čím viac ozdoby na koláči, tým viac zákazníkov ho do cukrárne príde ochutnať.

Ak je oko naplnené červeno sfarbenými oblakmi, je to jasná indikácia štedrej distribúcie krvi. Nemá to však nič spoločné s granulovitým pigmentom, je to výsledok prítomnosti veľmi tenkých krvných ciev na povrchu dúhovky. Výsledkom je, že dúhovka, ktorá by inak mala inú farbu je sfarbená do krvavo červena. Pri takýchto holuboch mám najradšej, ak takáto farba súvisle pokrýva celú plochu dúhovky. Stupeň pokrytia dúhovky opisuje distribúciu krvi v oku, čo je opäať naviazané na celkovú distribúciu krvi v celom tele holuba. Ak sa farby a granulovitosť podobajú povrchu značne používanej maliarskej palety umelca, môžeme predpokladať, že je všetko v poriadku. Taktiež sa dá usúdiť, že tomu zodpovedá aj celkový krvný obeh.

Vcelku to naznačuje stav prirodzenej formy holuba a jeho vitality, ktorá je základom pre úspechy na pretekoch. Mám rád silné oči, ktoré si držia farbu a pigment po celý rok. Značí to prirodzenú vitalitu. A tá patrí k typu holubov, ktoré sa do formy dostávajú ľahko a vedia v nej zotrvať.

Držím sa faktu, že dobrá distribúcia krvi je zodpovedná za bazálnu vitalitu a udržanie konštantnej formy počas celej sezóny. Väčšina holubov - šampiónov, ktoré som mal možnosť posúdiť mala silné oči. Môžem však povedať, že väčšina rozhoduje o pravde? A môžem počas diskusií oponovať, ak je posúdenie oka vynechané?

Stupeň formy holuba a jeho vitalita závisí od hojnosti krvi v organizme. Keď sa holub dostane do formy, je to výsledok náhleho zlepšenia cirkulácie krvi v organizme. Najjednoduchšia kontrola tohto stavu je cez oči. Pozrite sa na holuba, ktorý sa domov vrátil s pár dňovým oneskorením po veľmi ťažkom preteku. Organizmus je celkovo veľmi vyčerpaný. Súhlasíte? Ak pozriete na oko takéhoto holuba, všetky farby akoby zmizli. Súhlasíte? A tak si logicky spojíte kvalitu prekrvenia organizmu a hĺbku farieb oka holuba. Súhlasíte?

A čo bledošedá farba očí Janssenských holubov? Principálne je väčšina Janssenských holubov určená na kratšie trate. Pre tie sú dôležité iné vlastnosti. Vlastnosti ako charakter, inteligencia a rýchlosť. Krátke trate sa udejú často doslova v okamihu a holuby bývajú vo vzduch len jednu či dve hodiny. V takomto prípade problematika vitality nehrá až takú rolu.

Doteraz som hovoril o Vermeyenovom kruhu a detailne o zreničke a dúhovke. Ostáva už len kruh, ktorý je vidieť medzi zreničkou a dúhovkou - kruh korelácie. Ten býva často šedý až čierny a môže tvoriť úplný, polovičný alebo štvrtinový kruh. Niekedy sa vyskytuje ako hladký kruh, inokedy máva hviezdicovité výbežky do dúhovky. Na základe jeho mnohých podôb si veľa chovateľov, že sú od neho odvodené viaceré vlastnosti holubov. Na túto tému sa viedlo množstvo diskusií - o jeho dôležitosti, o jeho formách a farbách... Ja k nemu len dodám, že niečo z toho je iste pravdivé, ale mnoho vecí zas nadhodnotených. Prikláňam sa k názoru, že je to viac rodová záležitosť. Výrazný kruh korelácie mali napr. holuby De Smet-Matthijs alebo Meulemans.




No cez ruky mi prešlo už mnoho špičkových holubov, u ktorých bol tento kruh veľmi nevýrazný, dokonca zanikal. Preto som názoru, že tento kruh nieje spoľahlivým indikátorom kvality alebo nekvality. V opačnom prípade by to bolo asi príliš jednoduché. Mám pravdu?

Čo ostáva u mnohých chovateľov nepovšimnuté je Vermeyenov kruh. Tento kruh tvorí hranicu medzi vonkajšou farebnou stranou dúhovky a zbytkom oka, ktorý je bielej farby. Aj keď sa jedná len o jemný kruh, prikladám mu veľkú dôležitosť pri posudzovaní formy holuba. Jeho farba mení intenzitu z tmavej hnedej/čiernej na šedú alebo pod. Mám podozrenie, že tento kruh naberá tmavšie farby, keď sa holub dostáva do formy. Je dôležité pamätať si jeho stav u holuba v normálnej kondícii a keď sa niečo zmení, môže to byť známka toho, že sa holub dostáva do formy, alebo ju stráca. A to môže byť otázka víťazstva alebo prehry, nasadenia holuba na pretek alebo jeho ponechania doma. Skúste to.

Doteraz sme sa pozerali na každé oko holuba zvlášť - kolmo na oko. Takým spôsobom toho vidíme najviac, to je pravda. No mali by sme pozerať na oči holubov aj z iných uhlov, hlavne spred zobáka. Mám najradšej holuby, u ktorých takto vidím z oboch očí čo najviac. Takýto pohľad mi vie poskytnúť finálny dojem z inteligencie holuba. Holuby, ktoré to toto nemajú u mňa len ťažko nájdu miesto. Pozorujte a porovnávajte sami a nakoniec budete so mnou súhlasiť, že tento typ holuba je poväčšine najlepší pre náš účel.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Steven van Breemen - The Pigeon Eye

Publikované: 27. apríla 2012 | Zobrazené: 9436x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...Oko 292, najlepšieho holuba chovu Louis Maindrelle 2008 & 2009Oko 291, kríženca Carlier-Petit x Kipp...

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár Július Krško (11. februára 2013 09:35)

Doteraz som sa veľmi nezaoberal s teórijou očí, ale ma veľmi zaujala.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama