Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (8. časť) - Preperovanie vdovcov

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (8. časť) - Preperovanie vdovcov

8. časť série článkov o vdovstve pojednáva vplyve preperovania na vdovcov počas pretekovej sezóny, vyhodení prvej letky, nepravidelnom preperovaní a jeho následkoch

57/ Môže mať preperovanie vplyv na výkony vdovcov na pretekoch?

Povedzme, že preperovanie sa u holuba dostaví načas (ani skoro, ani neskoro). Primárna letka väčšinou vypadne, keď predošlá dorastie do polovice alebo troch štvrtín dĺžky. Medzi preperením prvej a druhej primárnej letky sa občas vyskytne prípad, keď druhá vypadne až po niekoľkých dňoch potom, čo prvá dorastie do plnej dĺžky. Dá sa to nazvať nepravidelnosťou, no ak sa jedná len o niekoľko dní, nie je to až také zlé.

Chovateľ by však mal spozornieť, ak druhá letka nevypadne ani po ôsmich dňoch od dorastenia prvej. Pri takejto anomálii býva obvykle vdovec citeľne ľahší. Chovateľ by ho nemal v žiadnom prípade dávať do koša, v opačnom prípade riskuje, že holuba s najväčšou pravdepodobnosťou stratí. V takomto prípade je treba počkať, kým druhá letka vypadne a hmotnosť vdovca sa vráti do normálu. Podľa našej skúsenosti v 9 z 10 takýchto prípadov nie je zdravotný stav holuba úplne v poriadku.

Tretia letka v polovici rastu, štvrtá zatiaľ nevypadla
Tretia letka v polovici rastu, štvrtá zatiaľ nevypadla


Ak sa však jedná o prvé dni preperovania primárnych letiek, na položenú otázku musíme odpovedať negatívne. Stáva sa, že holuby sa dostanú do lepšej formy až po vyhodení prvých letiek. Skúsenosti získané časom ukazujú, že v tejto oblasti neexistuje žiadne pevné pravidlo. Výkony vdovca a rovnako aj holuba na prirodzenej metóde závisia hlavne na kondícii holuba, nie stavu preperovania jeho letiek. Stav výmeny letiek je však veľmi dobrým meradlom pre posúdenie kondície holuba. Skúsenosti ukazujú, že je lepšie, keď nasledujúca letka vypadne skôr ako neskôr

58/ Nie je holub hendikepovaný v čase po vypadnutí prvej primárnej letky?

Je to častá otázka a veľa chovateľov je názoru, že áno. Konceptu sa prikladá viac na vážnosti, ak sa z preteku konaného v čase, kedy obvykle prvá letka vypadne, stratí viac holubov ako obvykle, alebo výsledky nie sú tak uspokojivé ako inokedy. V skutočnosti sa však jedná o náhle zmeny teploty, ktoré sú pre toto obdobie typické - tie sú dôsledkom zmien vo forme holubov. Sme si istí, že odpoveď na túto otázku je nie. Mali sme možnosť vidieť nespočetne veľa vdovcov, ktorí po vyhodení prvej letky podali skvelé výkony.

Inak by nebolo možné, aby to spôsobovalo hendikep len niektorým holubom, zatiaľ čo iní letia výborne ako obvykle. Mali sme rok, kedy sme vyhrali 6 cien práve s holubmi, ktoré práve vyhodili prvú letku, alebo im začala dorastať. K rovnakému záveru sme prišli aj v ďalších holubníkoch, dokonca len nedávno u Mare Roosens z Leernes alebo Guillaume Peeters z Biomont-Herve. Ak sú holuby v dobrej kondícii, majú dobré podmienky a ich forma nie je v príliš pokročilom štádiu, strata prvej letky nemá na ich výkony žiadny vplyv.

59/ A čo s holubmi, ktoré ešte prvú letku nevyhodili aj keď ostatné už pokročili na druhú?

Nie je to problém. Mali sme výborných vdovcov, ktorí preperovali nepravidelne až po tretiu letku a stále podávali skvelé výkony. No v každom prípade sa jedná o anomáliu a je lepšie, ak vdovci preperia prvé dve letky naraz. Na pretekoch sa to však neprejaví a doteraz sme preto nenašli vysvetlenie ani metódu, ako tomu zabrániť. Nepravidelnosť sa objavuje väčšinou na začiatku preperovania, stav sa zvykne vyrovnať pri druhej, či tretej letke. V niektorých rokoch sa objavuje viac prípadov, v niektorých menej. Nevieme však vysvetliť prečo.

60/ V akom štádiu preperovania sú holuby v najlepšej kondícii?

Toto vo veľkej miere závisí od každého holubníka. Ak je holubník teplý, alebo sa nachádza nad vykurovanou budovou, holuby sa dostanú do formy rýchlo, dokonca ešte pred vyhodením prvej letky. Tá vypadne v takomto prípade tiež skôr ako inde. No je možné, že ak sa v tomto období oteplí aj vonku, tento efekt stratí na význame. Ak je holubník studený, orientovaný na východ alebo severovýchod, forma sa dostaví o niečo neskôr, no významne stúpne pri letnom oteplení.

V takom prípade je dôležité, aby sa chovateľ vedel prispôsobiť a správne vyberal typy pretekov pre svojich vdovcov postupom sezóny (poznámka: nie je aplikovateľné v našich podmienkach). Náš holubník je orientovaná na východ. V zime je veľmi studený, čo trvá približne do polky marca. V priebehu viacerých rokov sme si všimli, že holuby boli v najlepšej forme medzi preperením tretej a piatej letky. Nebolo to však fixné pravidlo a nemusí to platiť pre každý holubník. Každý chovateľ by si to mal odsledovať sám na vlastnom holubníku.




61/ Môžeme košovať holuby po vyhodení piatej letky?

Určite áno a platí to aj pre vdovcov, ak boli holuby uvedené do vdovského systému správne - v tejto fáze preperovania môžu byť stále v top forme. No vždy existuje riziko, hlavne pri horúčavách, keď sú holuby dlhšie v aute, že začnú v koši pŕchnuť. Začiatok veľkého pŕchnutia vo veľkej miere záleží od času, kedy holuby vyhodia piatu letku. Ak je to skoro (začiatkom júla) je veľká pravdepodobnosť, že preperovanie krycieho peria nezačne pred vyhodením šiestej letky.
Za chamtivosť sa platí vysoká cena

No ak holuby vyhodia piatu letku až v auguste, je načase nechať ich odpočívať, vtedy je totiž takmer isté, že krátko potom vstúpia holuby do obdobia veľkého preperovania a začnú vyhadzovať krycie perie z krídiel. V tomto období treba byť veľmi opatrný, holuby totiž pred veľkým preperovaním naberajú zásoby potrebných živín pre nárast kvalitného peria. Poznali sme skvelého šampióna, ktorý v roku 1980 chcel pokračovať s pretekmi vdovcov aj v auguste. Jeho vdovci vyhodili piatu letku a každé ráno mali v budníkoch aj veľké množstvo krycieho peria. Výsledok jeho počínania bol jednoznačný - ani jeden z týchto vdovcov sa nedokázal umiestniť vo výsledkovej listine a to nielen v danom roku ale ani nasledujúcom. Tento príklad nám stačil na to, aby sme to sami holubom nikdy neurobili.

Nezabúdajte, že v našom športe platí veta: za chamtivosť sa platí vysoká cena

Článok je voľným prekladom publikácie autora Gallez Jules - Widowhood in all it aspects - part IV

Publikované: 17. augusta 2012 | Zobrazené: 7335x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Tretia letka v polovici rastu, štvrtá zatiaľ nevypadla...

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama