Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (5. časť)

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (5. časť)

29/ Ako môže chovateľ preradiť uprostred pretekovej sezóny na vdovstvo holuba, ktorý od apríla pretekal na prirodzenú metódu?

Najdôležitejšie je, aby boli holuby pri prevedení na vdovstvo v top kondícii. Nemôžete spraviť vdovcov z holubov, ktorí sú vyčerpaní a navyše sú v pokročilom štádiu preperovania. Ak mienite prevádzať holuby na vdovstvo uprostred sezónu, mali by ste byť už od začiatku veľmi opatrní s odchovom od týchto holubov. Odchov mláďat a preteky dokážu veľmi rýchlo vyčerpať aj toho najlepšieho holuba.

30/ Ste proti odchovu od takýchto holubov?

S výhľadom na možný výsledok odchov neodporúčame. Odchov však nemusí byť na škodu, pokiaľ ich dokážeme udržať v dobrej kondícii a dáme im možnosť zotaviť sa, napríklad ponechaním holubov sedieť určitý čas na násadku (umelé vajíčka), predtým, ako ich prevedieme na vdovstvo. Opakujeme, že hlavnou výhodou vdovstva je práve fakt, že holuba nasadzujeme na pretek s jeho energetickými rezervami, ktoré mu vdovstvo umožní vytvárať.


31/ Odporúčate skorý odchov začiatkom januára?

Dokáže to byť veľkou výhodou pod jednou podmienkou - musí byť mierna zima. No ak pomyslíme na to, že sa v krátkom čase výrazne ochladí (čo nie je zriedkavé), je to veľké riziko pre mláďatá, ktoré by sa mali stať ďalšou generáciou našich pretekárov. V každom prípade treba počítať s tým, že takto skorý odchov spôsobí skorší začiatok preperovania a pre takéto holuby sa tým preteky končia dlho pred koncom samotnej sezóny. Pokiaľ sa jedná o skutočne dobré holuby, s ktorými počítame počas celej sezóny (najprv na prirodzenú metódu a neskôr na vdovstvo), opakovaný odchov neodporúčame.

32/ Ako by ste v takom prípade postupovali?

Zapárili by sme skôr a regulovali holuby tak, aby sme ich mali pár dní pred začiatkom sezóny na vajciach. Naháňaniu na hniezdo, ktoré holuby unavuje by sme zabránili zatváraním holubíc do ich časti budníkov. Po pár dňoch na vajciach holuby naberú silu a hmotnosť. Holuby by sme nasadili na pretek tri po sebe idúce nedele. Po 4-5 dňoch na vajciach by sme holubom znížili dávku krmiva a držali ich v miernom hlade. To sa odporúča hlavne na konci chovnej periódy, pretože nie je nič horšie, ako prekrmovať holuby, ktoré sedia na vajciach a nekŕmia žiadne mláďatá.

Skúsili by sme holuby nasadiť na pretek aj štvrtú nedeľu predtým, ako opustia hniezdo. Akonáhle sú holuby preč, odoberieme umelé vajcia. Holub po návrate nájde v budníku iba holubicu bez hniezda. Hodinu po návrate umiestnime do budníka naspäť prázdne hniezdo. V nedeľu večer potom odoberieme všetky holubice.

Ak holuby nasadzujeme na pretek aj ďalšiu nedeľu, holubice musíme priniesť naspäť hodinu pred nakošovaním holubov. Holubom necháme voľný pohyb, no musíme zabrániť páreniu. Tento pretek bude dobrým indikátorom úspešnosti prevedenia holubov na vdovstvo.

33/ Pokračuje vdovstvo po tomto aj ďalej?

Áno, pokiaľ máte záujem. Chovateľ by mal pokračovať spôsobom, ktorý sme opísali v predchádzajúcich odpovediach, no len v rámci prípravných opatrení. Krátke prelety pred košovaním, o ktorých sme hovorili tiež nie sú potrebné, pokiaľ sa jedná o skúsené holuby, ktoré už rozumejú systému. Sme názoru, že pre chovateľa, ktorý preteká dlhšiu dobu a často, by mali tieto prípravné opatrenia znamenať len minimum úsilia a námahy. No samozrejme sú jedným z neoddeliteľných prvkov pre dlhú a úspešnú sezónu.

K tomu dodáme, že chovateľ, ktorý je veľmi trpezlivý, môže pokojne odpočívať, počkať si s prevedením na vdovstvo, kým budú holuby na ďalšej znáške a začať s vdovstvom až začiatkom júna.

34/ Čo si myslíte o nútených tréningoch?

Pravidelne ich praktizujeme, sú výborným prostriedkom, no názory na nich sa medzi chovateľmi líšia. Slávni chovatelia, ako Cattrysse Bros z Moere (Belgicko), im zostávajú verní, zatiaľ čo ostatní sú spokojní s voľnými tréningami.

Mimo toho môžme skonštatovať, že nútené tréningy určite nie sú pre úspech esenciálne. Ak by sme mali možnosť byť pravidelne doma, začali by sme s nimi znova, aj keď našim dôvodom pre ne v minulosti boli len skoré zosadnutia na holubník, s ktorými už teraz problémy nemáme. Nedostatok času nám však nedovolí v nich pokračovať. Náš pomocník, ktorému sme zverili starostlivosť o naše holuby nie je ich zástancom.

Naše predvojnové výsledky sme dosiahli za pomoci nútených tréningov. Holuby museli lietať, ráno aj večer jednu celú hodinu. Nútili sme lietať aj holuby na prirodzenej metóde.

35/ Prečo sa chovatelia, ktorí sú proti núteným tréningom, snažia o ich pravde presvedčiť aj ostatných?

Každý sa vyspí tak, ako si sám ustelie. Snáď nebudeme klamať, že každý sa zhodne na názore, že tréning je kľúčom úspechu každého atléta. Nemáme čas ani záujem zaoberať sa všetkými námietkami. Stačí poznamenať pár slovami, že zatiaľ čo je tréning potrebný, tréningové lety sú dobrým nástrojom na kontinuálne zvyšovanie výkonnosti.

Ten, kto sa obáva, že to preženie, môže zvyšovať nároky postupne a nútené tréningy zastaviť, keď majú holuby pri tréningoch nalietané 200 - 300 km. V tejto fáze môže nútené tréningy nahradiť dobrovoľnými.

Dôležité je, aby sme vdovcom, ktorí nejdú na pretek dopriali kompletný odpočinok. To docielime svedomitou prácou a potrebnými opatreniami. Problémy môžu nastať, keď máme v jednom oddelení holuby určené na rôzne typy tratí s rôznou potrebou príprav na preteky.

Nemali by sme mať spolu vdovcov, ktorí sú určení na niekoľko ťažkých pretekov počas sezóny s vdovcami na ľahšie trate, ktorých vyvážame niekoľkokrát aj počas týždňa.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Jules Gallez (editovanej Martin Degrave), originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be. Článok bol preložený s povolením administrátorov pipa.be.

Ilustračné foto: Adrián Žilka

Publikované: 4. apríla 2012 | Zobrazené: 5673x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama