Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (3. časť) - Prvý týždeň

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (3. časť) - Prvý týždeň

15/ Ake prípravy musí chovateľ vykonať počas prvého týždňa vdovstva?

Začíname v utorok. Všetci vdovci absolvujú ranný a večerný kondičný tréning. Tréning môže byť dobrovoľný alebo nútený. Trvanie môže byť od 30 minút do celej hodiny a keď holuby prídu do holubníka, musia ísť priamo do svojich budníkov. Aby sme ich tomuto zvyku naučili, musíme im dať do budníkov hneď po príchode do holubníka malé množstvo malých semien. Tento zvyk po príchode z tréningu musíme udržiavať počas celej sezóny. Tvrdohlavým holubom nedáme nič až do ďalšieho kŕmenia. Po ich príchode z tréningu ich necháme osamote 10 minút predtým, ako ich nakŕmime. Kŕmiť vdovcov môžeme na podlahe alebo individuálne v budníkoch. Osobne sme sa držali vždy prvej metódy z dôvodu súťaživosti, ktorú takéto kŕmenie vyvolá. V piatok namiesto klasického tréningu vdovcov vyvezieme na vzdialenosť 2 až 3 km.


Odchádzajú bez toho, aby sme im ukázali holubicu. Po príchode si nájdu v budníku len trochu malých semien. Ranné kŕmenie vykonáme najskôr polhodinu po ich príchode do holubníka. Toto opakujeme aj v sobotu, ale vtedy si po príchode v budníku nájdu holubice, no nemôžu sa k nim dostať cez mriežku. Vdovcom umožníme pozerať sa na ich holubice približne 5 minút, potom vezmeme holubice späť do ich voliéry. Ak je nasledujúci pretek z kategórie 1-dňových pretekov (krátke a stredné trate), nasleduje len ľahké kŕmenie. V poslednej chvíli pred košovaním znova prinesieme do holubníka holubice. Každú holubicu umiestnime do budníka, kde patrí a hneď na to odoberieme jej vdovca a vložíme ho do prepravky. Úplne stačí, ak vdovec len uvidí, že jeho holubica je späť v budníku.

Po nakošovaní ich znova vyvezieme na krátky prelet, ako sme spomenuli vyššie, ale tentokrát ich vypúšťame v malých skupinách po 4 až 6 holubov, podľa celkového počtu vdovcov. Z tohto posledného preletu priletia vdovci ako rakety. Vo chvíli návratu vdovcov do holubníka musí byť prítomný chovateľ alebo poverená osoba (najlepšie ak holuby vyvezie pomocník a chovateľ ich čaká doma). Chovateľ otvorí naraz budníky pre skupiny vdovcov, ktorí postupne prichádzajú z preletu tak, aby vdovci mohli ísť priamo do svojho budníka k svojej holubici. Keď si párik spoločne zasadne na hniezdo, odoberieme vdovca do prepravky pre finálne košovanie v klube. Proces by mal trvať približne 5 - 6 minút.

16/ Umožníte vdovcovi "pokryť" holubicu pred odchodom na pretek?

Principiálne - nie. Vdovec nikdy nevydá zo seba maximum, ak svoju odmenu dostane pred odchodom na pretek. Výnimkou môžu byť mladí a temperamentní vdovci a pre nich môže byť samotný akt párenia dokonca nevyhnutnou podmienkou. Mali sme veľa mladých vdovcov, ktorí takto vyhrávali top súťaže.

17/ Je nejaké riziko, že sa vdovci z posledného preletu vrátia neskoro?

Za predpokladu, že chovateľ dodrží doteraz spomenuté inštrukcie, vôbec žiadne. Chovateľ musí čo najskôr vštepiť do vdovca poznatok, že po každé ako je nakošovaný a vráti sa, nájde si v budníku svoju holubicu. Starší vdovci, ktorí sú s takýmto systémom oboznámení, sú pripravení takmer okamžite. Pokiaľ pracujeme s celým tímom, pre ktorý je vdovstvo novinkou, je potrebné byť viac obozretný. Nutnosťou je v takomto prípade viacero skúšobných preletov v prvom týždni a zaistiť, aby vdovcov po každom návrate z preletu vítali v budníku ich holubice, aj keď len na minútu. Aby sme im pomohli s touto lekciou, vypúšťame vdovcov z ich preletov stále na tom istom mieste. Cieľom takéhoto konania je vštepiť do vdovcov poznatok, že na konci ich letu ich čaká holubica. Je to prvou podmienkou pre úspech.

18/ Je potrebné opakovať tréningové prelety počas nasledujúcich týždňov?

Áno, minimálne počas prvých 2 - 3 týždňov, pokiaľ sa jedná o nový tím, hlavne keď sa vdovci zúčastňujú rýchlych pretekov. Ale pre všetkých ostatných vdovcov postačí (okrem prvého týždňa) vyviesť holuby v sobotu tesne pred košovaním. Keď sú výsledky takýchto tréningov úspešné a Vaša dôvera vo vdovcov narastie, môžete nahradiť vyvážanie holubov krátkym vypustením holubov na tréning okolo holubníka.

Možné rozšírenie tejto metódy: Chovateľ umiestni do vdovského holubníka jednu holubicu. Keď na vdovcoch po pohľade na túto holubicu spozorujeme horlivosť, odoberieme holubicu a vdovcov vypustíme na tréning. Keď vdovci zmiznú z dohľadu, uzavrieme výletník, prinesieme do holubníka čo najskôr všetky holubice a umiestnime ich do ich budníkov. Potom otvoríme výletník (časť pre vchod holubov) a necáme vdovcov vojsť.


19/ Je nejaká výhoda v ukazovaní holubíc vdovcom po denných tréningoch počas prvého týždňa?

Neveríme, že to prinesie nejakú výhodu, ktorá poskytne uspokojenie vdovcov na krátku chvíľu. Hneď ako sa ukončí ich "vzdelávanie", potrebujeme ich v maximálnom kľude. Toto je veľkou výhodou vdovstva oproti ostatným metódam. Chovateľ nemôže "páliť sviečku na oboch koncoch". Je dôležité, aby vdovci počas týždňa odpočívali a zregenerovali sily na ďalší pretek. Pre kondíciu sú dostačujúce ranné a večerné tréningy. Pre dostatočný odpočinok potrebujú kľud počas celého týždňa až do sobotného košovania.

20/ Je žiadúce vypúšťať holubice na prelet, keď sú vdovci na preteku?

Určite áno. Je dobré urobiť z toho pravidlo. Je to jediný spôsob, ako ich udržať v dobrej kondícii. Správny čas na tréning holubíc je hneď po odchode vdovcov na pretek, vtedy si môžeme byť istí, že neostanú vonku príliš dlho. Po ich vypustení musíme zavrieť vchod do vdovského holubníka. Keď sa po prelete vrátia späť do holubníka, nesmieme ich v žiadnom prípade pustiť znova von. Akonáhle uvidia, že sú vdovci preč, vytratí sa ich motivácia vrátiť sa do holubníka. Nikdy však nepúšťajte holubice v nedeľu ráno!

21/ Ako treba pripraviť holubice pre príletom vdovcov?

Ak majú byť vdovci preč viacero dní, holubice prenášame po košovaní alebo po poslednom prelete, o ktorom sme písali vyššie, späť do voliéry. Ak sa jedná o rýchle preteky, stačí, ak holubice zavrieme v budníkoch. Je potrebné im dopriať dostatok krmiva, aby neboli po návrate holuba hladné. Po klasickom kŕmení im podáme ešte menšie množstvo malých semien, aby sme sa uistili, že majú dosť. Po dobrom jedle budú holubice horlivejšie a s uspokojenou potrebou hladu nebudú mať na práci nič iné, ako predvádzať a venovať sa svojim partnerom po ich návrate. Samozrejmosťou musí byť možnosť napiť sa priamo v holubníku.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Jules Gallez (editovanej Martin Degrave), originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be. Článok bol preložený s povolením administrátorov pipa.be.

Ilustračné foto: Adrián Žilka

Publikované: 28. februára 2012 | Zobrazené: 9405x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

.........

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama