Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (2. časť)

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (2. časť)

8/ Aký je najvhodnejší čas, po odchove jarných mláďat, pre nasadenie holubov na vdovstvo?

Naše odporúčanie je odobrať holubice po 10 až 12 dňoch sedenia na druhej znáške vajec. Aby bol celý tím holubov v rovnakej perióde hniezdenia, chovateľ musí použiť holubice, ktoré sú pri znáške vajec pomalšie. Takéto holubice znášajú vajcia približne do 2 - 3 dní, čo holubov presvedčí o tom, aby prestali s dvorením a zasadli na hniezdo.

9/ Z akého dôvodu ste proti tomu, aby budúci vdovci sedeli na druhej znáške dlhšie?

Tých 10 až 12 dní je viac ako dosť, aby si holuby oddýchli po odchove mláďat z prvej znášky a unavujúcom naháňaní holubice na hniezdo. V tomto čase sa zvýši aj ich chuť do jedla kvôli začiatku tvorby materskej kašičky a z tohto dôvodu sa preukážu dobrým apetítom aj v prvých dňoch na vdovstve.


Toto je veľmi dôležité. Zlyhanie sa ukazuje práve pri nedodržaní tohto pravidla a prdĺženia doby na 2 až 3 týždne, čo vyvrcholí do zníženej chuti do jedla. Chovateľ ich vtedy zvyčajne začne vábiť na krmivo s malými semenami, ktoré situáciu ešte zhorší. Vdovci strácajú na hmotnosti a jediné riešenie býva znova ich spáriť uprostred pretekovej sezóny.

10/ Môže chovateľ začať s vdovstvom aj pred znáškou druhých vajec?

Samozrejme. Veľa chovateľov, ktorí na jar pária holuby neskôr nahrádza stratený čas práve začiatkom vdovstva ešte počas dorastania prvých mláďat. Aby tento systém fungoval, chovateľ musí zabrániť naháňaniu holubíc na hniezdo pre druhú znášku. To znamená odobrať holubicu, keď majú prvé mláďatá (alebo mláďa) 8 až 10 dní.

Počas tréningových preletov je potrebné priniesť do holubníka opäť holubice, aby mohli počas neprítomnosti nakŕmiť mláďatá. Niektorí vdovci mávajú svoje najlepšie výkony práve od mláďat. Vdovci, ktorí začínajú rok takýmto systémom vyhodia svoju prvú letku o niečo neskôr ako tí, ktorým dovolíme sedieť aj na druhej znáške. Toto má svoje výhody na konci pretekovej sezóny.

11/ Ako manipulovať s vdovcami, ktorí pre nasadením na vdovstvo neodchovali žiadne mláďatá?

Ako sme povedali, chovateľ by mal vziať holubice po 10 až 12 dňoch sedenia na vajciach. V takomto prípade treba holuby páriť neskôr, aby bol prechod na vdovstvo v druhej polke apríla. Tiež je však možné nechať holuby sedieť 2x na hniezde s umelými vajíčkami, po prvý krát 15 dní a po druhý 10 dní.

Sme odporcami odobratia holubice na týždeň medzi snáškami. Forma holuba, s ktorým toto robíme, stúpa na zbytočne vysokú úroveň už medzi znáškami. Je to však úplne predčasné a vedie to k strate formy, keď ju holub potrebuje počas pretekov.

Keď chovateľ preteká s vdovcami počas sedenia na druhej znáške, môže to spraviť tak, že ich nasadí na pretek v nedeľu po tom, ako odobral z hniezda holubice, čo by malo byť blízko 10 dňom od znášky vajec. Takýmto spôsobom sa dajú na preteku dosiahnuť zaujímavé výsledky.

12/ Je pre vyniknutie vdovcov na preteku podmienkou, aby mali preperenú prvú letku?

Vôbec nie. Všetko záleží na spôsobe tréningu vdovcov. Tak ako pre vdovcov, aj pre holuby na prirodzenej metóde je dôležité, aby preperovanie prebiehalo plynule. To je všetko.

Poznali sme holuby, na vdovstve aj prirodzenej metóde, ktorým sa darilo lepšie pred a potom až po preperení prvej letky. Jediný dôležitý fakt je to, že akonájle preperovanie začne, musí prebiehať plynule. Po normálnym preperovaním rozumieme, že holub, ktorý bol spárený 15. februára a vychoval jedno mláďa by mal vyhodiť prvú letku počas druhej znášky vajec alebo krátko po nasadení na vdovstvo. Vdovci, ktorým nebol umožnený odchov, začínajú s preperovaním podstatne neskôr, minimálne teda s prvou letkou.


13/ Čo konkrétne treba robiť pri samotnom prechode na vdovstvo? (deň D)

Pokiaľ sa jedná len o holuby, ktorí boli vdovcami aj minulý rok, je dobrá rada vziať holubice počas tréningového letu, ktorý sa koná počas sedenia na druhej znáške alebo odchovu mláďat z prvej znášky. Takéto holuby už vedia, o čo sa jedná a sú viac menej v pohotovosti. Osobne máme skúsenosti s nasledujúcou metódou:

Prvú nedeľu mali vdovci pretekať z 8 až 10 dňových vajec. Postupovali sme nasledovne: Akonáhle boli holuby preč, vzali sme vajcia, aby si holubice uvedomili, že už nemajú hniezdo. V nedeľu ráno, pred príletom vdovcov, sme umiestnili vdovy do voliéry alebo na hocijaké miesto, kde mohli byť zatvorené. Následne sme vrátili na hniezdo vajcia. Vdovci po návrate pokračovali v sedení. V nedeľu večer sme jedno vajíčko vzali a v pondelok ráno počas tréningu sme vzali aj druhé. V pondelok večer sme prevrátili alebo úplne vzali aj misky

14/ Môžu byť takíto vdovci nasadení na pretek nasledujúcu nedeľu?

Samozrejme. Ak je o nich dobre postarané, druhá nedeľa určite nebude tou najhoršou nedeľou v sezóne.
Najdôležitejšou vecou je, aby bol vdovec horlivý

Počas prvého týždňa kŕmime holubice denne ráno, vo voliére, prevažne malými semenami. Ich kondícia hrá dôležitú rolu pri úspechu počas prvej "vdovskej nedele".

Článok je voľným prekladom publikácie autora Jules Gallez (editovanej Martin Degrave), originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be. Článok bol preložený s povolením administrátorov pipa.be.

Publikované: 21. februára 2012 | Zobrazené: 7157x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama