Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Pre začiatočníkov · Výchova mladých holubov podľa Marc Verheecke

Výchova mladých holubov podľa Marc Verheecke

Je zrejmé, že chovateľ s kvalitnými chovnými holubmi a zabehnutým chovom má omnoho viac možností ako chovateľ, ktorý sa dlhé roky beznádejne snaží vybudovať kvalitnú líniu holubov. Vo všeobecnosti však platí, že chovateľ potrebuje množstvo trpezlivosti a musí brať pri budovaní chovu do úvahy zákony prírody.

Holub potrebuje pre správny vývoj čas, preto by sme mali poskytnúť mladým holubom dostatok času, aby sa mohli plnohodnotne vyvinúť. Let je pre holuby prirodzenou aktivitou, no v prvých dvoch rokoch ich života by sme mali byť opatrní a nevystaviť ich prílišnej námahe. V opačnom prípade riskujeme narušenie ich telesného vývoja.


Každý pozorný chovateľ by si mal všimnúť, že holub je plne vyvinutý až po preperení v druhom roku jeho života. To vysvetľuje, prečo mnoho špičkových chovateľov preteká naplno s holubmi len po tomto období. Dobrí chovatelia vedia, že tento systém je dobrý a oplatí sa oň podeliť s ostatnými. Na túto tému dostávam množstvo otázok a zdá sa, že veľa chovateľov je presvedčených o tom, že holub by mal počas svojej mladosti nadobudnúť toľko skúseností, ako sa len dá.

Orientačné schopnosti sú však vrodené a zdravý mladý holub by mal nadobudnúť dostatok skúseností pri jeho denných tréningoch, preto si myslím, že je dôležité, aby mláďatá mohli lietať okolo holubníka kedykoľvek chcú. To znamená nechať im otvorený holubník tak často, ako sa len dá. To im umožní prirodzený príjem vitamínom zo slnečného žiarenia a tiež si zvyknú na zmeny počasia, husté dažde, dokonca búrky. Výsledkom budú holuby lepšie pripravené na nepredvídané okolnosti pri preteku v porovnaní s jeho súpermi, ktorí sú na prelety a tréningy vypúšťaní iba za dobrých podmienok.

Ďalším dôležitým faktorom a pravdepodobne aj tým najdôležitejším je spôsob kŕmenia mladých holubov. Verím, že práve tu je najčastejšie veľký priestor pre zlepšovanie. Chovatelia často robia chybu a svoje holuby prekrmujú. Je vedecky potvrdené, že zdravý holub nepotrebuje pre správny vývin veľké množstvo potravy. Oveľa viac potrebuje množstvo aktivity. Nemyslím si, že by holuby mali ísť po večernom kŕmení hneď do svojich sedačiek.

Najlepším spôsobom pre výchovu mladých holubov je nenarúšať ich prirodzený vývin a hlavne dovoliť im preperiť prirodzeným spôsobom, čo je veľmi dôležité. Môžeme si všimnúť jasný rozdiel v preperovaní na ročných holuboch, ktorí boli nasadení na pretek raz za čas a tými, ktorí absolvovali celý program pretekov. Rozdiel je zjavný hlavne v septembri, krátko po ukončení sezóny. Holuby, ktoré pretekali naplno sú s preperovaním pozadu a úplné preperenie im trvá dlhšie. Rozdiel naberá na veľkosti, ak holuby pretekajú vdovským systémom.


Mladé holuby, ktoré sú nasadené na pretek len raz za čas nevykazujú žiadne problémy, čo sa týka orientácie. Myslím, že dobrý zmysel pre orientáciu je vrodený a tiež, že holub si orientáciu utužuje častými preletmi okolo holubníka. Môže byť zábava vyvážať mladé holuby na krátke tréningové prelety na 5, 10 a 20 km, no verím, že pre vývoj ich orientácie sú zbytočné. Mnoho chovateľov košuje mladé holuby a vypúšťa ich doslova za rohom. Ich jediným cieľom je, aby si holuby zvykli na košovanie.

Pre ilustráciu: môj známy chcel pretekať s jeho mladými, no nemohol sa zúčastniť prvého preteku z Bruselu (60 km), holuby nasadil až na ďalší pretek z Quievran (103 km) bez prípravy. Výsledky? 9 z 19 nasadených holubov bolo umiestnených. 4 preteky po tom za rovnakých poveternostných podmienok ich umiestnil 18.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Verheecke Marc - Degrave Martin, originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be.

Publikované: 5. júla 2012 | Zobrazené: 11681x | Kategória: Pre začiatočníkovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama