Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (6. časť)

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (6. časť)

36/ Nemyslíte, že je lepšie vziať vdovcov, ktorí nejdú na pretek, preč z holubníka?

Túto metódu neodporúčame. Za predpokladu, že by sme ich dávali von z holubníka už pri košovaní vdovcov, ktorí odchádzajú na pretek v piatok, boli by sme nútení držať ich v koši (alebo v špeciálnom oddelení, ak je k dispozícii) od piatka do nedele, až kým odoberieme holubice vdovcov, ktorí sa vrátili z preteku.

Iba ak by sme boli ochotní odoberať holuby tri krát - po prvé pri príprave pretekárov na pretek, po druhé pri ukázaní holubíc pretekárom a po tretie v nedeľu pokiaľ sa v holubníku neustáli pokoj po preteku. No môžete si byť istí, že holuby, s ktorými takto zaobchádzame budú tak horlivé ako holuby, ktoré nasádzame na pretek. Nemrhajú síce silami, ale žerú menej, takže extra odpočinok im veľmi nepomôže.

37/ Inými slovami - môžeme ich nechať v holubníku aj počas ukazovania holubíc pretekárom?

Princíp je v tomto prípade jasný - musíme im dopriať toľko odpočinku, ako sa len dá. Pre zaistenie, že sa im dostane potrebný pokoj musíme zabezpečiť, aby mohli iba počuť, čo sa okolo nich deje, no nevideli podľa možností nič. Dá sa to dosiahnuť napr. cieleným uložením hniezd v budníkoch, dopomôcť si môžeme roznymi pomôckami.


Drevené klietky by mali byť uložené v každom budníku rovnako, čo zaistí, že vdovci nebudú vidieť do hniezda ostatným. Dobré je vybaviť klietky tak, aby sa dali podľa potreby stmaviť. Najlepšie je použiť lepenkovú dosku zavesenú na pántoch, ktorá po zatvorení nepustí do budníka svetlo. Na podobný účel vie dobre poslúžiť aj kartón zapletený pomedzi mreže prednej strany drevenej klietky.

Podľa našich skúseností je dobré, ak majú vdovci možnosť aspoň do určitej miery vidieť zmeny, ktoré im robíme na budníkoch. V opačnom prípade ich to môže rozrušiť.

38/ Takže by sme mali nechávať odpočívajúcich vdovcov v tme?

Áno, počas toho, ako pretekárom ukazujeme holubice, by sme im mali nechať budníky stmavené, a to až do nedele, kým odoberieme holubice pretekárov po ich návrate. Mali by sme s osvetlením budníkov počkať, kým sa ako tak navráti do holubníka pokoj

Ťažkostiam sa môžeme čiastočne vyhnúť, ak pretekárom neukážeme pred pretekom holubice. Pripraviť ich môžeme len tým, že im dáme do budníkov hniezdo, ale im ho len obrátime do správnej polohy polhodinu pred nakošovaním na pretek.

K tomuto len dodáme, že holuby si vždy budú pamätaťm že po návrate si v hniezde nájdu svoju holubicu, v koši budú oveľa pokojnejší a ich výsledky budú určite uspokojivé minimálne tak, ako keby sme im holubicu pred pretekom ukázali.

39/ Nie je nutné ukázať v nedeľu holubicu aj holubom, ktorí neboli na preteku?

V žiadnom prípade, jedine ak boli doma 3 alebo viac týždňov. Vtedy im holubicu ukážeme po návrate pretekárov, ale iba na štvrť hodinu. Niekedy sa to robí aj s holubmi, ktorí neboli na preteku minimálne dva týždne, aby sme ich udržali vo forme a zabránili apatii.

Ak vdovec nevidel svoju holubicu dlhší čas, je dobré, ak mu ju ukážeme aj pred pretekom, hlavne ak sa jedná o dlhú trať. Toto sú však len všeobecné zásady. Skúsený chovateľ dobre pozná každého svojho obľúbenca a vždy koná podľa svojich vedomostí a skúseností. V niektorých prípadoch môžete holubicu ukázať na pár minút 1 - 2 dni pred pretekom tesne predtým, ako sa zotmie. Prípravy sa, ako vidíme, môžu líšiť od vdovca k vdovcovi. Osobne môžeme povedať, že každým rokom naberáme nové a nové skúsenosti a môžeme potvrdiť, že ako aj v mnohých iných oblastiach pretekov poštových holubov, ani tu neplatia jednoznačné pravidlá.

40/ Myslíte, že je lepšie, ak odpočíva celý tím vdovcov naraz?

To je niečo, na čo by sme sa mali pripravovať už v zime, ale či pre nedostatok vytrvalosti alebo zlé plánovanie pretekového plánu sa nám to väčšinou nedarí. Oveľa jednoduchšie to býva, ak sú k dispozícii aspoň dva holubníky. Ak sa jedná o preteky do 400 km, môžeme v kľude pretekať s celým tímom 4 - 5 po sebe idúcich týždňov a nechať všetky holuby odpočinúť naraz.

Túto nedeľu môžeme využiť pre použitie preháňadla a nasadenia ľahkej diéty na dva dni. Nasledujúce výsledky tým budú určite ovplyvnené.

41/ Aký druh preháňadla odporúčate?

Ak sa jedná o jednu kúru za celú sezónu, malo by to byť niečo silnejšie. Osobne sa nebojíme podať holubom malú polievkovú lyžicu karlo-varskej soli alebo síranu sodného na dva litre vody. Nasledujúce dva dni podávame holubom veľmi ľahké krmivo, 20 g na holuba zložené z: 25% drobeného opekaného chleba, 25% jačmeňa, 25% pšenice, 15% dari a 10% ľanového semena. Mali by sme im dať aj zelené krmivo. Ako preháňadlo však môžeme použiť aj plnotučné mlieko, ako sme písali skôr.

42/ Je nejaké riziko, že vdovci po odpočinku stratia chuť do jedla?

Nikdy sa to nestane po dvoch dňoch so spomenutou diétou a po vyčistení preháňadlom. No do konca sezóny musí chovateľ pokračovať veľmi rozvážne. Je zbytočné očakávať, že vdovci ukážu plnú chuť do jedla počas celých doch týždňov na odpočinku. O odpočívajúcich vdovcov musí byť postarané rovnako ako o vdovcov, ktorí idú na pretek. Napr: Tí, ktorí idú na krátku trať nedostanú v sobotu žiadne krmivo a v nedeľu ráno len malú porciu malých semien. Také isté reštrikcie platia ja pre holuby, čo ostávajú doma, no zároveň nesmieme stratiť prehľad a myslieť musíme na ďalšie košovanie.


Napr. čo sa týka Angouleme (národný pretek v Belgicku) - keď idú holuby do košov už v stredu, mali by sme kŕmenie prispôsobiť a rovnomerne rozdeliť. V tomto prípade kŕmime odpočívajúcich vdovcov počas posledných 5 - 6 dní pred pretekom len s ohľadom na nadchádzajúci pretek.

43/ Môžeme trénovať odpočívajúcich vdovcov, zatiaľ čo sú ostatní na preteku?

Nie je nič, čo by Vás v tomto malo zastaviť, no zároveň to nie je ani nutnosťou. Tréningov si užili dosť a pár dní v holubníku im určite nezaškodí. Tu si treba pamätať aj to, že pravidelne trénovaný holub si lepšie zachová chuť do jedla.

44/ Čo konkrétne treba robiť po návrate vdovcov z preteku?

Najprv uvedieme klasický systém, praktizovaný mnohými chovateľmi, ktorý sme používali po dlhé roky. Potom spomenieme niekoľko dôvodov, prečo sme učinili určité zmeny. Holubice sú vo svojej uzavretej časti budníka, kde majú zrno a vodu, ako sme písali skôr. Hneď, ako sú vdovci po návrate konštatovaní, otvoríme klietky a dovolíme párom byť spolu. Trvanie sa líši podľa náročnosti preteku a časom medzi posledným a nasledujúcim pretekom.

45/ Mohli by ste to uviesť podrobnejšie?

Tým myslíme, že holub, ktorý sa vrátil z krátkej trate, je menej unavený a viac nabudený by mal byť s holubicou kratšie ako ohlub, ktorý sa vráti viac vyčerpaný. O dôvod viac, že holub na krátke trate bude zrejme poslaný na pretek aj na budúci týždeň, zatiaľ čo dlhotraťový holub potrebuje aspoň dva týždne na odpočinok pred ďalším pretekom.

Ak sú holuby po návrate veľmi horlivé, je dobré zabrániť frekventovanému páreniu. Ak je to nutné, treba holubovi úplne zabrániť ísť k jeho holubici hneď po návrate. Holub si nájde v budníku svoju dávku krmiva a vody. Ak by mal čakať na jedlo až kým odoberieme holubicu, horlivosť by rýchlo pominula. Pre krátkotraťové holuby sa spoločná doba pre pár pohybuje od štvrť do jednej hodiny.

Ak sa snažíme predĺžiť formu holubov, v tomto bode musíme byť obzvlášť prísni, hlavne počas pretekovej sezóny. S holubmi na stredné trate, ktoré majú ísť na pretek aj na budúci týždeň zaobchádzame rovnako. Dlhotraťové holuby môžu so svojimi družkami pobudnúť až do zotmenia bez dohliadania alebo reštrikcií.

46/ Kedy a ako kŕmime vdovcov po návrate z preteku?

Takto to robíme my asi po hodine po ich návrate: do budníka umiestnime nádobku s malým množstvom malých semien a hneď, ako začne vdovec žrať, vezmeme preč jeho holubicu. Na rozdiel od ostatných dní, v nedeľu držíme vdovcov zatvorených v budníkoch, až kým nedostanú večeru.

Krátko po odobratí holubíc im dáme do budníkov po 10 gramov ľahkej zmesi pozsotávajúcej z: chleba, pšenice, dari, jačmeňa a malého množstva ľanového semena. Po štyroch hodinách otvoríme budníky a dokŕmime malým množstvom jačmeňa na podlahe holubníka. Zatiaľ, čo žerú, otočíme hniezda naopak.

47/ Takže vdovcom nemáme v nedeľu dať toľko, čo zožerú?

To určite nie a najlepšie je nedávať im príliš veľa ani v pondelok. V pondelok ich ani nepúšťame von a do bežnej zmesi im pridáme 20 % jačmeňa. Aby zožrali všetko, musíme im dať trochu viac času. Po ostatné dni dostanú klasickú zmes. Ak budete nasledovať tieto rady počas nedele a pondelka, nemusíte sa báť, že vdovci stratia chuť do jedla pred ďalším pretekom. Hlavným cieľom je udržať holuby, ktorých tráviace orgány sú neustále pod istým stresom, v dobrej kondícii.

A pamätajte, že nie všetko, čo holuby zožerú aj zužitkujú, ale len to, čo aj strávia.

48/ Predtým ste spomenuli nejaké zmeny v tomto systéme. Aký je dôvod meniť ho?

Hlavným dôvodom je, že radi experimentujeme a podávame naše skúsenosti aj našim čitateľom. Ďalším dôvodom je fakt, že sme si opakovane všimli, že po 4 - 5 pretekoch horlivosť a forma vdovcov stagnuje. Preto sa snažíme nájsť spôsob, ako udržať vdovcov v top forme tak dlho, ako sa len dá.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Jules Gallez (editovanej Martin Degrave), originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be. Článok bol preložený s povolením administrátorov pipa.be.

Publikované: 22. apríla 2012 | Zobrazené: 7476x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama