Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (4. časť) - Po návrate

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (4. časť) - Po návrate

22/ A čo vdovci? Máme ich po po návrate nakŕmiť a nechať napiť?

Poznáme viacero víťazov, ktorých metódy sa v tomto odlišujú. Tým chceme poukázať na to, že v tomto bode neexistuje žiadne prísne pravidlo, čo treba robiť. V našom holubníku máme v každom budníku malú nádobku s vodou. Voda nie je nikdy studená, necháme ju vytemperovať na teplotu holubníka. Po návrate nájdu vdovci v budníku iba trochu malých semien, žiadne iné krmivo. To isté platí aj po návrate z tréningov alebo cvičných preletov. Semená sú vždy na tom istom mieste. Pol hodinu po odobraní holubíc podávame vdovcom ľahké kŕmenie.

23/ Ako dlho môžeme nechať po návrate vdovca s holubicou?

Tu tiež neplatí žiadne pravidlo. Poznáme veľa chovateľov s výbornými výsledkami a ich metódy sú v tomto úplne odlišné. Vo všeobecnosti by ste sa na túto otázku mali pozerať takto: vdovstvo je založené na zabránení sexuálnemu kontaktu holuba s holubicou počas týždňa, povolený je len v nedeľu, ako odmena za splnenie úlohy. Keď sa vdovec vráti a je konštatovaný, môže zjesť svoju malú porciu malých semien v budníku, napiť sa a po krátkom odpočinku mu dovolíme pobudnúť s holubicou. Akonáhle sú spolu, môžeme ich nechať osamote.


Čas, ktorý môžu spolu stráviť záleží od nasledujúcich okolností: Ak sa jedná o ľahký pretek a vdovec nejaví známky únavy a je veľmi horlivý, necháme ich spolu len krátko. Principiálne sa treba vyhnúť častému páreniu, hlavne pokiaľ chcem vdovca nasadiť na pretek aj budúci týždeň. Pokiaľ má byť vdovec nakošovaný na ďalší pretek ešte skôr ako nasledujúcu sobotu, párenie nie je povolené vôbec. Vo všeobecnosti nechávame s holubicou vdovcov určených na krátke trate, ktorí majú ísť na pretek ďalšiu nedeľu.

24/ A čo ostatní vdovci?

Čas, ktorý necháme párom pre "lásku" záleží od vzdialenosti preteku a stavu vdovca, v akom sa z preteku vráti. Ak je príliš vyčerpaný, zavrieme ho do budníka na polhodinu až hodinu predtým, ako ho pustíme k holubici. Za takýchto okolností je len malé riziko častého párenia. Hlavne majte na pamäti, že ak sa vráti holub príliš vyčerpaný, je potrebné mu dopriať aspoň dvojtýždňový oddych pred ďalším pretekom.

25/ Sú chovatelia, ktorí nepúšťajú k vdovcom ich holubice vôbec?

Odkedy sa s vdovstvom začalo, boli vyskúšané všelijaké možné obmeny tejto metódy. Niektorí chovatelia, ktorí svojim vdovcom odopreli aj to najmenšie potešenie počas celej sezóny dosiahli dobré výsledky. Niektorí chovatelia dokonca používajú špeciálne budníky - znížené na takú úroveň, aby vdovec nemohol vyskočiť na holubicu. Podľa nás to však na holuby pôsobí skľúčujúco. Každopádne to považujeme za niečo, čo sa vymyká základným princípom vdovstva ako takého. My sa viac prikláňame, aspoň čo sa týka dlhých tratí, k integrálnemu vdovstvu. V iných slovách: Žiadna holubica, vdovci pretekajú jedine z lásky k ich holubníku a budníku, ktorý im patrí.

26/ Je treba otočiť hniezda hneď po odobratí holubice?


Ak používate hlinené hniezda, naša rada je odobrať ich úplne namiesto ich otáčania,jedine ak by ste na ich spodok dali po otočení nejaký "teplý" materiál. Tiež je možné nahradiť hlinené misky s drevenými hranolmi, ktoré poslúžia ako odpočívadlo. Ideálne je používať hniezda z korku alebo ľanového vlákna. Aby holuby nestrácali v nedeľu svoju horlivosť príliš rýchlo odporúčame ponechať hniezdo celý deň. Odobrať alebo otočiť ich môžete v pondelok ráno počas kŕmenia

27/ Je po návrate z preteku potrebná nejaká špeciálna starostlivosť?

Najdôležitejším preventívnym opatrením je: ak sa bežný nedeľný pretek ukáže ako ťažký alebo príliš dlhý a náročný (napr. zlé počasie), nemôžeme dať vdovcom bežnú zmes, ktorú používame po preteku. Namiesto nej používame ľahkú zmeszloženú z kúskov opekaného chleba, repky, ryže, dari a trochu pšenice o množstve 15 - 20 g na holuba. Tiež je dobré pridať do vody med (čajovú lyžičku na liter vody).

28/ Ste zástancami používania preháňadla?

Áno sme, ale nie ako to robia niektorí chovatelia - jeho podávaním každú nedeľu. Takáto procedúra je pre holuby, o ktoré je dobre postarané, absolútne zbytočná. Preháňadlo je potrebné iba vtedy, keď chovateľ podáva škodlivé zmesi, vtedy poslúži na vyčistenie organizmu alebo ak holuby prekŕmime veľkým množstvom zŕn, ktoré spôsobujú zápchu. Namiesto preháňadla je možné použiť aj plnotučné ale neprevarené mlieko. Pre holuby je to výborné preháňadlo.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Jules Gallez (editovanej Martin Degrave), originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be. Článok bol preložený s povolením administrátorov pipa.be.

Ilustračné foto: Adrián Žilka

Publikované: 13. marca 2012 | Zobrazené: 6192x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama