Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (1. časť)

Vdovstvo a jeho metódy - Otázky a odpovede (1. časť)

Najlepšou cestou pre oboznámenie nováčikov s vdovským systémom a všetkými jeho zákutiami je podľa nás séria otázok a odpovedí, ktoré sú schopné poskytnúť kompletnú a detailnú štúdiu na túto tému. Séria sa postupne stane dialógom medzi začiatočníkom a expertom, ktorý je pripravený nasmerovať a podať ďalej svoje vedomosti nadobudnuté dlhoročnými skúsenosťami.

1/ Myslíte, že vdovstvo je jediná vhodná metóda pre dosiahnutie úspechu?

Neverím, že vdovstvo je jedinou cestou k úspechu. Aj v dnešnej dobe existuje veľa chovateľov, ktorí ostali verní prirodzenej metóde a dosahujú výborné výsledky. Prečo by sme aj my neuspeli, keď to dokážu oni.

2/ Ktorú metódu preferujete? Vdovstvo, či prirodzenú?

Vdovstvo zatiaľ poskytuje najväčšiu istotu a aj keď mnohí chovatelia tvrdia opak, je to najjednoduchšia a časovo najmenej náročná metóda. Dobre vedený tím vdovcov prichádza ľahko do formy, čím je vyžadovaná menšia pozornosť chovateľa, zatiaľ čo pri prirodzenej metóde stačí malá chyba a pretekári sa dostávajú oproti vdovcom do nevýhody...


Pre úspech s prirodzenou metódou musí byť chovateľ väčším umelcom a tráviť s holubmi viac času. Chovateľ s malým tímom pretekárov môže byť úspešný s prirodzenou metódou za predpokladu použitia metód, ktoré v minulosti neboli známe. V dnešnej dobe nie je možné udržať veľký počet holubov v dobrej kondícii ak nepretekajú ako vdovci.

Naša rada pre chovateľov, ktorí stoja pred výberom chovnej metódy, je skúsiť obe metódy naraz. Môžete pretekať so staršími holubmi na vdovstve, zatiaľ čo z druhého holubníka budete pretekať s holubicami spárenými s mladými holubmi na prirodzenú metódu. Takýto spôsob Vám umožní spoznať Vaše holubice a vyselektovať tie najlepšie. Zároveň Vám takýto spôsob umožní využiť potenciál dobrých holubíc a nenechávať ich slabnúť v neprirodzených podmienkach medzi vdovami

3/ Je pre vdovcov potrebný špeciálny holubník?

Je to nutnou požiadavkou. Nejaký čas sme boli úspešní aj s vdovcami, ktorí boli umiestnení spolu s ostatnými holubmi, ale ak chcete úspešnosť udržať dlhodobo, musíte vdovcom dopriať potrebný odpočinok. A to je možné iba ak sú oddelení od ostatných holubov. Tiež sú potrebné špeciálne budníky, dobre známe každému chovateľovi, ktorý preteká s vdovcami. Keď sme s vdovstvom začínali, nemali sme k dispozícii správne budníky. Znamenalo to veľa ťažkostí a zbytočných komplikácií. V dobrom radíme každému, aby začal s vdovstvom správne aj za cenu vyššej trpezlivosti.

Luxus je úplnou zbytočnosťou, no každý chovateľ by mal mať k dispozícii najmenej dva, lepšie tri holubníky. Jeden pre vdovcov, druhý pre holuby v zásobe a tretí pre mladé holuby. Po nejakom čase, keď chovateľ nadobudne potrebné zariadenie, je chov jednoduchší a prináša viac radosti.

4/ Kedy presne previesť holuby na vdovstvo?

Neexistuje žiadny fixný dátum. Všetko závisí na kondícii holubov a hlavne na pretekoch, ktorých sa zúčastňujete. Principiálne je možné udržať tím vdovcov vo forme dva až tri mesiace. Trvácna a stabilná forma začína, keď sa ustália vonkajšie teploty. Chovateľ s dostatočným počtom holubov a holubníkov dokáže úspešne s vdovcami pretekať od konca marca do začiatku augusta.

Môže začať v marci alebo začiatkom apríla s vdovcami, ktorí neboli spárení a svoje vdovy videli len dva či tri krát po návrate z tréningových letov. V strede pretekovej sezóny môže pretekať s vdovcami, ktorí boli spárení medzi marcom a koncom apríla a po výchove mláďat boli prevedení na vdovstvo. Ku koncu pretekovej sezóny môže pretekať znova s nespárenými vdovcami po aspoň 10 dennej prestávke, aby v čo najväčšej miere oddialil ich pŕchnutie.

No takýto spôsob je skôr výnimkou používanou niektorými špecialistami. Obvyklé obdobie pre vdovstvo je medzi 15. aprílom a koncom júla. Skutoční odborníci, ktorí majú k dispozícii vytrvalé holuby, dokážu udržať počas tohto obdobia vdovcov aktívnych. Najdôležitejšie zo všetkého je v dnešnej dobe poslať na štart svojich pretekárov v lepšej kondícii ako Vaša konkurencia.
Tiež tu môže byť povedané: TRPEZLIVOSŤ NA ZLATO

5/ Je na vdovstvo potrebných viac holubov ako na prirodzenú metódu?

Niekedy je pri vdovstve treba o niečo viac holubov, ale nie je to striktnou požiadavkou. Je pravda, že pri vdovskej metóde pretekajú iba holuby (samci), no nižší počet dostupných pretekárov je kompenzovaný faktom, že vdovci sú pripravení nastúpiť na preteky častejšie ako holuby a holubice na prirodzenej metóde. Chovateľ, ktorý drží stav 30 holubov, z čoho 12 párov je na vdovstve, bude mať každú nedeľu pripravený rovnaký počet vdovcov ako jeho oponent, ktorý drží rovnaký stav na prirodzenej metóde.


Z toho čo bolo napísané by ste však nemali prísť k záveru, že vdovci sú vždy vo forme a pripravení na pretek, ale výhodou je, že vždy majú veľké nutkanie vrátiť sa domov tak rýchlo ako sa len dá, čo nie je také bežné pre holuby na prirodzenej metóde. Chovateľ s 30 holubmi by mal držať aspoň 3 páry holubov v chovnom holubníku pre zachovanie línie. Keď vo svojom tíme nájde jednu - dve dobré holubice, môže ich pridať k týmto trom párom a keď nebudú príliš zaťažené odchovom, je možné ich použiť na preteky prirodzenou metódou.

6/ Aké riziká existujú pre holuby pretekajúce vdovskou metódou?

Vo väčšine prípadov sa riziká pre vdovcov nelíšia od rizík pre spárené holuby pretekajúce prirodzenou metódou. Dobre vedení a trénovaní vdovci sú na tom s rizikom rovnako ako holuby pretekajúce z hniezda. Ak by sa v tejto oblasti aj mali vyskytnúť nejaké rozdiely, výhoda by mala byť na strane vdovcov. V sezóne 1937, keď sme prešli na vdovstvo, sme stratili len 7 holubov, z nich 5 holubov boli neskorý odchov, kde sú straty viac-menej očakávané. Toto však nemôžme povedať o období, keď sme s rovnakým tímom počas rovnako dlhej doby pretekali prirodzenou metódou.

Skutočným rizikom sa však môže stať nedostatok mláďat, čo sme si viackrát všimli pri našich návštevách u chovateľov s nízkym počtom holubov. Tí menej starostliví, ktorí dali všetky holuby na vdovskú metódu a holubice urobili vdovami zaznamenali dva, maximálne tri roky úspechov. Potom sa prejavila zanedbanosť holubíc, ktoré sa ukázali ako neschopné pre odchov mláďat. Toto riziko nikdy nebude hroziť chovateľom s vyšším stavom holubov, kde sa vždy nájde špeciálne chovné oddelenie. Z vyššie uvedených dôvodov musíme každú sezónu oddeliť od vdovcov (bez ohľadu koľko holubov máme k dispozícii) niekoľko párov určených na odchov. Ten, kto túto radu ignoruje to bude skôr, či neskôr ľutovať.

7/ Je dobré nechať vdovca vychovať pred sezónou mláďa?

Neexistuje žiadny dôkaz o tom, či nechať vdovca pretekať bez odchovu je lepšie, ako s odchovom. Pred niekoľkými rokmi sme robili menší prieskum vo viacerých veľkých holubníkoch v Belgicku. Ten nám však nedal žiadne konkrétne dôkazy o výhodách, či nevýhodách odchovu od vdovcov pred sezónou. Ak teda neexistujú žiadne dôkazy o výhode pretekania bez odchovu, na druhej strane sa rodí aspoň jedna zjavná výhoda pre tých, ktorí nechávajú na jar vdovcov odchovať mláďa - a to niekoľko jarných mláďat navyše. Z 20 národných víťazov, s ktorými sme konzultovali, 60 % nechávalo vdovcom odchovať jedno alebo dve mláďatá pred prechodom na vdovstvo. Z týchto 60 % boli všetci víťazi z oblastí Flámska a Antwerp, zatiaľ čo zostávajúcich 40 % (ktorí nenechávali vdovcom odchovať mláďatá) boli víťazi z Liège.

Je nám známe, že niektorí skeptici neveria pravdivosti odpovedí víťazov pri vypracovaní tohto prieskumu. My ich ale môžeme ubezpečiť, že sa mýlia a oslovení chovatelia nemali dôvod klamať o svojich metódach. Po pravde sme boli priamo v ich holubníkoch na vrchole ich slávy a mláďatá v hniezdach vdovcov sme videli na vlastné oči. Ak niekto verí autorom, ktorí píšu o tom, že jarný odchov vdovca pripraví o silu na preteky, sme nútení veriť tomu, že vdovci najväčších šampiónov z Flámska, ktorí odchovajú aj dve mláďatá pred sezónou a zákonite by mali byť znevýhodnení pri pretekoch, no napriek tomu ich vyhrávajú, musia byť nejakým spôsobom lepší od vdovcov konkurentov, ktorí mláďatá nevychovávajú...

K záveru tejto otázky: Ak potrebujeme mláďatá, musíme nechať vdovcov na jar nejaké odchovať a ak máme následne zlú sezónu, skúsme byť úprimní a hľadať naše zlyhanie niekde inde...

Článok je voľným prekladom publikácie autora Jules Gallez (editovanej Martin Degrave), originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be. Článok bol preložený s povolením administrátorov pipa.be.

Publikované: 13. februára 2012 | Zobrazené: 11359x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama