Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Staré holuby a odchov

Staré holuby a odchov

Niektorí chovatelia zastávajú názor, že zo starých holubov by sa nemalo odchovávať, pretože ich potomkom chýba potrebná vitalita. Nevieme nájsť žiadne vedecké dôkazy na vyvrátenie takej teórie, no podľa nás ak holub stále dokáže oplodniť vajíčko a holubica zniesť zdravé vajce, takéto mláďa sa stále môže vyvinúť na perfektného pretekára, či chovného holuba.

Dala by sa napísať kniha o holuboch - šampiónoch, ktorí pochádzali od rodičov o veku 10 rokov a viac. Ukázalo sa ako vhodné páriť staršie holuby s mladšími, no nepovedali by sme, že je to podmienkou pre úspešných odchov.




Odporúčame však nenechať staršie holuby priamo odchovávať ich mláďatá, pretože vekom u holubov klesá produkcia materskej kašičky v prvých dňoch po vyliahnutí, čo môže negatívne ovplyvniť ďalší vývin mladého organizmu a potvrdiť tak hore uvedenú teóriu. Ďalší dôvod, prečo od starších rodičov radšej vajcia podkladať je, že staršie holuby pri odchovávaní mláďat rýchlejšie strácajú kondíciu, čo môže ovplyvniť ich zdravotný stav. Je preto vhodné mať k dispozícii "náhradných rodičov", ktorí sa ukázali ako vhodní pre plnohodnotný odchov mláďat.

Keď Gerard Vanhee navštívil južnú Afriku v roku 1972, neváhal ani chvíľku s kúpou holuba pôvodom od Oscara Devriendta "Old Crayone - Belg 59 3370943" za nemalú sumu a vziať ho späť do Belgicka, aj keď mal holub v tom čase vyše 12 rokov.

Často sa stretávame s javom, že chovatelia si nechávajú mláďatá po takto starých holuboch skôr na ďalší odchov ako na samotné preteky. V prípade holuba "Old Crayone" Gerard Vanhee neočakával, že z neho odchová pretekárov, ako to bolo v prípade jeho starého otca "De Zwarteband" u Oscara Devriendta, no určite z neho chcel odchovať syna ako napr. "De Schone Blauwen", otca slávneho holuba "Benoni" chovateľa Pol Bostyn.

Jeho mláďatá tak boli pozorne testované na ich chovné schopnosti a ak sa čo i len jeden ukázal ako holub schopný odchovávať špičkových pretekárov, Gerard Vanhee určite urobil skvelú investíciu do budúcnosti. Aj z týchto dôvodov sme vždy pripravení odchovávať zo starých holubov za predpokladu, že sú zdravé a schopné splodiť výnimočných potomkov.

Článok je voľným prekladom publikácie Theunis F, Venter & Jules Gallez - Old Pigeons

Publikované: 5. septembra 2012 | Zobrazené: 8262x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama