Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Metódy chovu · Problémy s vdovcami

Problémy s vdovcami

Vdovci často čelia problémom, ktoré sa ťažko zdolávajú, pretože ich príčina je niekedy neznáma. Niektorí vdovci neprestávajú po návrate z preteku krúžiť okolo holubníka, niektorí náhle strácajú na hmotnosti. Pri niektorých holuboch sa tieto problémy stretávajú, no stretli sme sa už s mnohými holubmi, u ktorých sa prejavil len jeden zo spomenutých problémov. V niektorých prípadoch tieto dve veci navzájom súvisia, v iných sa prejavia nezávisle.


Problém súvisiaci s holubmi, ktoré po návrate z preteku nechcú vojsť do holubníka nemá väčšinou nič spoločné s únavou, plachosťou alebo neschopnosťou prispôsobiť sa na novú situáciu. Veľkú rolu hrá usporiadanie holubníka pri vlete holuba: ak nie je na čo pristáť, holub je nútený letieť priamo do svojho budníka. Zdá sa, že dominantný vdovec, ktorý vedie kŕdeľ má tendenciu vchádza do holubníka skôr, ako ostatné holuby.

Niekedy má čo do činenia aj kondícia holuba. Ak je holub vystavený príliš intenzívnym tréningom, môže sa stať nervóznym až plachým. Býva to problémom pri nútených tréningoch: zdá sa, že čím dlhšie holuby nútime lietať, tým je väčšia pravdepodobnosť, že po návrate z preteku neprestanú krúžiť okolo holubníka, alebo dokonca odletia na niekoľko hodín preč. No ak je holub vo výbornej kondícii, krátke krúženie pred vletom do holubníka nie je nič prekvapujúce.

Holuby na pretek vyberáme podľa ich formy, no nie v každom prípade dokážeme holuby úplne odhadnúť. Nútené tréningy nemusia byť v každom prípade zlé, no vždy je tu riziko "pretrénovania", ktorému by sme sa mali snažiť za každú cenu vyhnúť. Nútené tréningy by nemali trvať oveľa dlhšie ako pol hodinu a mali by sme ich vynechať v pondelky a dni košovania.

Holuby, ktoré na konci tréningu ešte krúžia sú často nervózne. Najdôležitejšie pre chovateľa je ostať kľudný, hnev a nervozita by všetko len zhoršili - holuby sa môžu vyľakať, čo nie je nikdy dobré. Netlieskajte a nebehajte okolo holubníka, holuby sú dosť nervózne aj bez toho. Často ich stačí len na chvíľu vymknúť vonku, najlepšie začiatkom týždňa.


Stres pochádzajúci z nútených tréningov môže spôsobiť, že vdovci po návrate chvíľu krúžia okolo holubníka. Zároveň je to aj znakom, že sú v dobrej kondícii, inak by to nerobili. Van Steenberghe radí chovateľom nechať uzatvorený vchod do holubníka na 10 minút po ukončení tréningu, čo by malo zvýšiť nadšenie holubov pre svoj holubník. Holuby by potom mali naskákať dnu hneď po jeho otvorení. Niektorí vdovci pôjdu dnu a po chvíli opäť von. Ak sa po uzavretí výletníka budú snažiť dostať dnu, nevšímajte si ich. Choďte na 10 - 15 minút dnu a potom sa vráťte pre posledné zatvorenie. Holuby, ktoré aj potom ostávajú vonku budú musieť prespať v chovnom oddelení, odkiaľ ich neskôr presunieme späť. Pokiaľ sú to holuby, ktoré pravidelne umiestňujú, nemusí Vám to vadiť.

A o to ide - nevyraďovať tvrdohlavé holuby, pokiaľ sú schopnú umiestniť sa vo výsledkoch. Kľudné a inteligentné holuby nie sú zárukou víťazstva.

Niektorí chovatelia prisudzujú krúženie po návrate prílišnému kŕmeniu. Van Steenberghe tvrdí, že tu krmivo nehrá žiadnu rolu. Dokonca pri tomto probléme radí kŕmiť holuby krmivom bohatým na bielkoviny. Pre vdovcov nastáva zložitá situácia, keď si nedokážu odpočinúť a počas dňa sú nekľudní. Strácajú na váhe a z pretekov sa vracajú neskoro. No pamätajte: vdovci nikdy nejedia veľa. Ťažké holuby sa na pretekoch nevedia dobre presadiť. Vdovec sa môže javiť veľmi nízkou hmotnosťou, hlavne keď majú vidieť svoje holubice pred košovaním. Ak Vám tento fenomén nič nehovorí, budete prekvapení, čo takéto holuby dokážu. Často sú to totiž víťazi pretekov. No uistite sa, že takéto holuby dostanú pred nakošovaním nejaké extra krmivo. Zvyknú byť pol hodinu až hodinu po nakošovaní kľudnejšie, dokonca pôsobia, ako keby za tú chvíľu aj nejakú váhu pribrali.

Článok je voľným prekladom publikácie autora Verheecke Marc - Degrave Martin, originálnu verziu článku nájdete na stránkach pipa.be.

Publikované: 9. júla 2012 | Zobrazené: 7500x | Kategória: Metódy chovuPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 1

Záložka na tento komentár TrueCrime (28. júla 2022 08:05)

V tomto to je vždy veľmi zložité. My sme sa u vdovcov stretávali hlavne s ich nudou. Popolili sa, pýrili a vlastne sa celkovo správali veľmi nevyspytateľne vzhľadom k sebe aj vzhľadom k ich "kolegom". Nakoniec som urobil to, že som na https://www.gsm-suciastky.sk/sklicka-kamery kúpil sklíčka do kamery a dal tam taký záchranný mechanizmus, že keď sa holub začal takto anomálne správať, tak ho to rozptýlilo a on s tým prestal.


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama