Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Preperovanie poštových holubov

Preperovanie poštových holubov

Je fyziologický proces, pri ktorom dochádza k výmene peria. Preperovanie nemá vždy rovnaký priebeh. Niektoré holuby prejdú touto fázou ľahko, iné ju prekonávajú s veľkými ťažkosťami. Preperovanie vo všeobecnosti pôsobí na holuby deprimujúco, pôsobia unaveným dojmom, hlavne v čase veľkého pŕchnutia, pri výmene posledných troch ručných letiek. K ľahkému a správnemu priebehu preperovania je potrebné mať holuby v dobrom zdravotnom stave a kondícii. Kŕmna zmes v dobe preperovania je kvalitná a rôznorodá.

Holubom doprajeme dostatok pokoja. Preperovanie je spôsobené zvýšenou tvorbou tyroxínu, ktorý sa tvorí v štítnej žľaze. Cievy, ktoré sú vo veľkom množstve zastúpené v puzdre perového ložiska sa zúžia, tým dochádza k nedostatočnému vyživovaniu koreňa, ktorý vyschne a perie sa oddelí od tela. Tento proces je riadený štítnou žľazou a žľazou pod názvom - hypofýza. Tvorba tyroxínu úzko súvisí aj s tvorbou vajíčok a súčasne s tvorbou tyroxínu prestáva tvorba prolaktínu, ktorá zabraňuje tvorbe vajíčok vo vaječníku.




Pri vypadnutí prvého chvostového kormidlového pera a plynulom pŕchnutí, môžeme si byť istí, že holubica už ďalšie vajíčko neznesie. Na druhej strane, vplyvom teplého, slnečného, jesenného počasia, dostatku svetelného jasu sa v procese hypofýzy vylúči hormón gonanotrop, čím sa zabráni tvorbe prolaktínu, tým sa zbrzdí tvorba tyroxínu v štítnej žľaze a pŕchnutie sa zastavuje, holubice začnú znášku. Pre zabezpečenie plynulého preperenia je potrebné koncom júla skončiť s odchovom a s pretekmi.

Tvorbou vajíčok sa spotrebováva veľké množstvo aminokyselín obsahujúcich síru, ktorá je stavebným materiálom tvorby vajíčok. Metionín a cystín, ktoré sú súčasťou tvorby vajíčok sa zároveň využívajú aj pri tvorbe peria. Z uvedeného je najlepšie holuby pred začiatkom veľkého pŕchnutia rozdeliť podľa pohlavia. Pri tvorbe hrvoľovej kaše pri kŕmení mláďat sú spotrebovávané tie látky, ktoré sú potrebné pre Z perá a nakoniec krycie perie. Proces výmeny trvá celý rok bez prestávky, ale s rôznou intenzitou. Strieda kratšie a dlhšie intervaly, ktoré sa dajú rozdeliť do troch časových úsekov:



  • obdobie zimné - trvá od začiatku januára do polovice mája, v tomto čase holub stráca prachové perie, v prípade skorého párenia dôjde aj k strate niekoľkých ručných letiek

  • obdobie letné - trvá od mája do konca pretekovej sezóny t.j. do začiatku augusta, v tomto čase prebieha prchnutie najpomalšie, nakoľko dochádza k výmene časti ručných letiek

  • obdobie jesenné - trvá od začiatku augusta do konca decembra, je to obdobie veľkého pŕchnutia. Priebeh pŕchnutia je najväčší. Dochádza k rýchlej výmene zostávajúcich letiek krídla, chvostových pier , peria hlavy , krku a celého tela. Ide o najnebezpečnejšie obdobie, nakoľko hromadná strata peria a jeho znovu obnovenie má veľké nároky na organizmus poštového holuba.


Veľmi dôležitým prvkom v tomto období je prísun aminokyselín a minerálov, nakoľko sú základným stavebným materiálom pri tvorbe nového peria. Z aminokyselín sú to predovšetkým tie, ktoré obsahujú síru, čo je nevyhnutné pre tvorbu keratínu v perí. Pre prísun týchto špeciálnych aminokyselín, ako aj nenasýtených kyselín je dôležité podávať semienka s veľkým obsahom tuku.

Nenasýtené kyseliny majú veľký význam pre biochémiu kože a peria. V čase preperovania si musíme dávať pozor na podávanie liekov. Je preukázané, že vysoké dávky proti kokcidióze a červom pôsobia škodlivo na tvorbu peria, hlavne letiek.

Nerovnomerné vymieňanie letiek v obidvoch krídlach je príznakom, že holub je chorý na trichomaniázu. Trichomaniáza sa rozmnožuje v hrvoli, čo pravdepodobne ovplyvňuje štítnu žľazu a tým tvorbu tyroxínu a tak zapríčiní nežiaduce javy v procese pŕchnutia. V takomto prípade môžu nastať aj iné poruchy v činnosti štítnej žľazy. Hormón tyroxín má tri funkcie:


  • pri spaľovaní tukov

  • pri pŕchnutí

  • pôsobí na ďalšie žľazy s vnútorným vylučovaním, najmä na pohlavné žľazy


S poruchami preperovania sú úzko spojené aj ďalšie poruchy ako:


  • nedokonalé spaľovanie tukov - chorobné stlstnutie k čomu môže dôjsť aj pri zníženom množstve krmiva

  • pohlavné choroby - pária sa dvaja samci medzi sebou.


Po odstránení choroby (trichomonóza) pominú aj tieto poruchy. Pri liečení tejto choroby, kvalita peria ostáva nezmenená. Pri iných chorobách je priebeh preperovania pravidelný, ale liečba zanecháva stopy na kvalite peria. Pre zaujímavosť uvediem recept Dr. Dhont Gerrit z Melle, na podporu preperovania: “do šálky mlieka dáme kávovú lyžičku lugol – roztok (zásada), ktorý nám zmení farbu mlieka, pomalým zahrievaním, spätne získame pôvodnú farbu mlieka. Takto získame jód-kazeín, ktorý sa veľmi podobá produktu vylučovanému štítnou žľazou. Roztok schladíme a zmiešame s 1l vody.“ Toto je dávka pre 20 ks. Použitie: 1x týždenne.

Pŕchnutie mladých holubov


Priebeh pŕchnutia u mladých holubov je odlišný, ako u starých holubov. Na čas začiatku pŕchnutia má najväčší vplyv vek mladých holubov. Pŕchnutie začína okolo 35. dňa od ich vyliahnutia a je spojené s vypadnutím desiatej ručnej letky. Holúbätá vyliahnuté medzi 20. marcom až do konca júna prejdú úplným pŕchnutím.


Mladé vyliahnuté v júli a v auguste, prejdú tiež celkovým pŕchnutím, až na niekoľko prvoradých letiek a chvostové perá. Mladé vyliahnuté koncom augusta a neskôr pŕchnu len čiastočne, pričom väčšina z nich nestratí ani jednu prvoradú letku ani jedno chvostové pero. Mladé z posledných dvoch liahni ukončia pŕchnutie až v jeseni budúceho roku. Do tejto doby by nemali byť mladé posielané na pretek, a nemalo by sa po nich odchovávať. Prípadný odchov spomalí ich vývoj a môže mať škodlivý vplyv na ich ďalší život.

Z toho, čo sme doteraz uviedli je vidieť, že vynikajúce pŕchnutie má zásadný vplyv na chov holubov a ich pretekársku hodnotu. Práve preto musíme za každých okolnosti zabezpečiť, aby pŕchnutie bolo pravidelné, dokonalé a postupné. Je potrebné sledovať zdravotný stav, držať holuby v dobrej kondícii a nezaťažovať ich odchovom a pretekovým zaťažením. Všetko musíme robiť s mierou, nesmieme ich skoro dávať do párov a odchovávať po skončení pretekovej sezóny. Skončiť s nútenými preletmi okolo holubníka. Nechať lietanie na ľubovôli holubov. Pozornosť nasmerovať na čistotu holubníka, zabezpečeniu dostatku čerstvého vzduchu, vpustenia slnka do oddelenia, zabezpečenie pravidelnej kúpele a rozumné kŕmenie. Na zabezpečenie rýchleho a správneho pŕchnutia odporúčam pridať do ranného kŕmenia za hrsť ľanového semena (dávka pre 20 ks).

Pri dodržaní uvedených rád sa preperovania nemusíme obávať, lebo to nie je choroba ale prirodzený jav. V konečnom dôsledku, budeme mať úprimnú radosť z obdobia nového vynikajúceho operenia našich holubov.

Autorom článku je Jozef Hajtaš

Publikované: 11. augusta 2012 | Zobrazené: 5681x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

.........

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama