Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Michal Gajdúšek - majster OZ Bratislava 2013

Michal Gajdúšek - majster OZ Bratislava 2013

Oblastné združenie Bratislava v sezóne 2013 spoznalo po 16 neľahkých pretekoch svojho nového majstra. Po prvý krát v živote sa ním stal mladý, no zároveň skúsený a môžem povedať, že aj jeden z kamenných chovateľov našej oblasti - Michal Gajdúšek.
Nášho nového majstra som spoznal len tohto roku na Olympiáde v Nitre, odvtedy sme aj ako členovia výboru v intenzívnom kontakte a môžem sa pochváliť, že som si od neho ako začínajúci chovateľ priniesol až 21 skvelých mláďat, ktoré mi na pretekoch robili obrovskú radosť a verím, že sa im bude dariť aj v budúcnosti.

Michal Gajdúšek ako osobnosť


Už na začiatku musím napísať, že náš majster nie je človek, ktorého si okamžite každý obľúbi. V profesionálnom živote sa venuje posťovníctvu - oblasti, kde sa vypracujú len tí najlepší a najschopnejší ľudia v oblasti predaja, vyjednávania a ďalších kľúčových schopností. A tu Michal priam vyniká, čo mu už za niekoľko rokov praxe prinieslo stabilnú pozíciu vo svojej spoločnosti, kde si sám diktuje pracovnú dobu a objem práce, čo je počas sezóny pri holuboch na nezaplatenie.
Michal Gajdúšek pred svojim kráľovstvom
Michal Gajdúšek pred svojim kráľovstvom

Michal je typ človeka, ktorý ide nekompromisne za svojim cieľom nehľadiac na prekážky, čo stoja v ceste. Ak si niečo vezme do hlavy, len ťažko mu to z nej niekto dostane. Zároveň si však veľmi cení serióznosť a vždy sa postaví za ľudí, ktorí s ním jednajú férovo. Jedna z vlastností, ktoré si u Miša cením asi najviac je úprimnosť a prostorekosť. Ak sa mu na Vás niečo nepáči, povie Vám to rovno do očí a ešte k tomu takým štýlom, na ktorý tak skoro nezabudnete.

Vo výbore OZ Bratislava má Michal už dlhé roky stabilné miesto ako pokladník a v oblastnom združení má nezastupiteľné miesto ako koordinátor, či dokonca organizátor viacerých podujatí. Práve vďaka nemu mali naše mláďatá postarané o jeden spoločný nácvik navyše, tento rok si zobral na ramená organizáciu oblastnej výstavy, obrovské množstvo práce odvádza aj v základnej organizácii Šenkvice, ktorá bola v sezóne 2013 našim novým prírastkom. Ľudí ako Michal potrebuje každé OZ ako soľ a v Bratislave môžeme byť len radi, že ho máme.

Michal Gajdúšek ako chovateľ


S holubmi sa stretával doma už odmalička, chovateľom bol a stále je aj jeho otec, ktorý však žiadne významnejšie úspechy nezaznamenal. Michal sa do spoločného chovu zapojil v roku 1998, vtedy ešte ako 18 ročný mladík. Posledné dva roky pretekal na manželku v oblastnom združení Pezinok, ktoré sa spolu s celým klubom rozhodli opustiť a prestúpiť k nám do Bratislavy aby nám dali pocítiť kvalitu šenkvických holubov.
S mláďatkom po najlepšom pretekárovi
S mláďatkom po najlepšom pretekárovi

Vážnejšie sa na holuby dal v posledných rokoch. Kvôli neustálym problémom so susedom sa v roku 2010 rozhodol kúpiť susediaci pozemok a dal postaviť nové holubníky ďalej od jeho domu. Vznikla tak kapacita pre 60 vdovcov a vyše 100 mladých holubov v profesionálnom záhradnom holubníku na krásnom pozemku s ešte krajším výhľadom na Malé Karpaty priamo cez susediace vinice.
Nové chovateľské zariadenia
Nové chovateľské zariadenia

Výhľad na Malé Karpaty
Výhľad na Malé Karpaty

Do roku 2008 tvorili väčšinu posíl holuby od Štefana Podmanického zo Senca, ktorého preslávila jeho fantastická “modrá linka”, s ktorou Bratislavu “bije” na dlhých tratiach do dnešných dní. Tieto holuby sú u Michala Gajdúška doteraz a ich výkony hovoria samé za seba, prečo to tak je.

Významné posily sú aj holuby z línie Klinkhammer od Františka Gaška, ktoré pomáhajú najmä pri ťažkých pretekoch.

No najvýznamnejšie akvizície posledných rokov prišli z Kopčian, dobre známej obce na samom západe Slovenska, v chovateľkej verejnosti preslávenej najmä ako bydlisko Petra a Lukáša Chytilovcov.

Prvá návšteva bola ešte v roku 2008 a odvtedy ich je stále viac a viac. V chovnom oddelení je potomok snáď každého známeho holuba dua Chytilovcov, či je to “Schellens 298”, “Attilla”, “Super Million” alebo mnohé ďalšie mená holubov dobre známe na Slovensku aj v zahraničí. V poslednom období si najviac pochvaľuje holuby z línie Gaby Vandenaabele

Michal je v Kopčanoch VIP zákazník, ale aj rodinný priateľ a vždy vítaná návšteva. Petra a Lukáša Chytilovcov uznáva ako chovateľov, ale aj ako mentorov a v sezóne 2013 ako hlavných poradcov.

Sezóna 2013


Tohtoročná sezóna bola pre Michala Gajdúška raketovým štartom do bratislavskej špičky. Posledné dve sezóny tu vyhral Igor Šillo dobre známy pre svoje nemalé investície do belgických originálov, profesionálny tím ošetrovateľov a arzenál skúsených vdovcov pripravených vyhrávať. V ceste však stáli aj ďalší vynikajúci chovatelia bratislavskej oblasti, ktorí pred seba len tak ľahko nikoho nepustia.

"518" jeden z úspešných Chytilov na holubníku

Sezóna 2013 bola v Bratislave zároveň sezónou zmien, na konferencii bolo odhlasované zavedenie evidencie (60 holubov pre staré holuby, 80 pre mladé), menili sa série na 20/5 pre KT, ST, DT a 10/4 pre SDT, všetko za účelom vyrovnania súťaže a zároveň zvýšenia konkurencie schopnosti menších chovateľov.

Sezónu 2013 Mišo začal s presne 57 vdovcami, tesne pod limitom evidencie. Na prvý pretek mal však odcestovať na krátku, ale luxusnú dovolenku (benefit zo zamestnania), ktorú však práve kvôli holubom odmietol a vybral si radšej počkať na svojich favoritov pri prílete z Velkého Meziřičí. Holúbky sa odmenili 4. cenou v rámci OZ.

Počas prvých pretekov ešte neboli výkony holubov tak ustálené, no veľmi podstatný bol fakt, že dokázali ustáť aj severozápadný vietor, ktorý dokáže vo väčšej či menšej miere presúvať percentá južnejšie položeným klubom OZ Bratislava. Holuby z Viničného sa však počas celej sezóny držali svojho smeru a nedali sa stiahnuť kŕdľom, čo bolo významným faktorom pre samotné víťazstvo.


Zo začiatku sezóny Bratislava nezažila žiadne prekvapenie, na KT aj ST jednoznačne dominoval Igor Šillo, ktorý si až po prvú dlhú trať s prehľadom držal prvé miesto v majstrovstve. Zlom priniesla až prvá “700ka” z Nienburgu. 2 týždne predtým bol kvôli počasiu zrušený pretek z Gothy, kde sa štrekári mali rozletieť. Viacerí chovatelia stavili na to, že holuby stačí rozletieť na preteku Cheb KM (420 km), ktorý bol týždeň pred Nienburgom. Ten bol však rovnako ako Nienburg v protivetre, holuby dostali poriadne zabrať a mnohé z tých, ktoré boli v Chebe, nestihli nabrať na Nienburg dostatok síl.

A práve prvý Nienburg bol pretekom, ktorý vystrelil Michala Gajdúška na prvé miesto v OZ. Pretek sa začal fantastickým doletom 5-ročného borca “474”, ktorý vyhral nielen v rámci OZ ale aj celého západoslovenského regiónu. Holub “474” sa ukázal perfektnými výkonmi na diaľkach už aj v minulej sezóne v rámci OZ Pezinok. Tento rok zvládol v rámci DT 3x Nienburg a tiež posledný pretek sezóny - Gotha v extrémnych horúčavách. Jeho otec je Janssenského pôvodu a pochádza od Jána Schwarza, párený bol na holubicu z “modrej linky” Štefana Podmanického.

"474" - regionálny víťaz Nienburg 15.6.2013

V júni už boli vdovci vo výbornej forme a do konca sezóny nebol pretek, kde by svojho chovateľa nechali mimo prvej 20ky v oblasti. Bodový náskok sa však pomaly znižoval a ku koncu sezóny sa k žezlu opäť dostal Igor. Posledným pretekom bola Gotha na 550 km, hlásené teploty okolo 38°C a o prvé miesto v OZ bojovalo teoreticky stále 6 chovateľov, Aj keď sme všetci mali v hlave veľké finále Gajdúšek vs. Šillo, bolo zrejmé, že pri takomto preteku sa môže stať všeličo a nikto si nemohol byč istý výsledkom. Gotha bola dvojdňovým pretekom, no víťaza našej oblasti sme spoznali už na prvý deň, keď mu do večera prišla takmer polovica z nasadených pretekárov, čím len potvrdil svoju tohtoročnú dominanciu na dlhých tratiach.

"474" s jedným z mála svojich mláďat

Metodika chovu


Michal preteká klasickým vdovským systémom. Na holubice by mal aj čas a vedel by poskytnúť aj miesto, ale hovorí, že na ne nemá trpezlivosť, ich úlohou je preto iba motivovať vdovcov pre skorý návrat domov. Pri vdovskom systéme tu nenájdete žiadne extrémne vybočenia zo zaužívaného štandardu.
Spokojný chovateľ po sezóne
Spokojný chovateľ po sezóne

Osobne ma tu prekvapil najmä systém kŕmenia. O to sa stará Michalov otec. Hlavnou zásadou tu je: “žerte koľko vládzete” a to doslova. Holuby majú neustále plné kŕmidlá. Či sú to chovné, mladé alebo vdovci. Holuby si zo svojich kŕmidiel vždy vyberú čo chcú a koľko chcú. Na otázku na značku, ktorou kŕmi som dostal odpoveď “Versele Laga”, no so širokým úsmevom na tvári. Tak totiž Mišo nazval svoju vlastnú zmes, pre ktorú kupuje výhradne slovenské zrno tej najvyššej kvality a čistoty, vzácnešie odrody dokupuje na burzách. Značkové kŕmne zmesi neodsudzuje, no pri jeho systéme kŕmenia by išli podstatne viac do peňazí. Zloženie základnej zmesi nijak nemení, holubom sa počas celého týždňa iba dosýpa, ak už je v zostatkoch veľa jačmeňa, je to vysypané vdovám a vdovci dostanú čerstvú zmes. Výnimkou v kŕmení je iba sobota, keď holuby dostanú namiesto klasickej zmesi iba zmes malých zŕn.

Ak Vás zaujíma liečebný program, vakcinácia, či používané preparáty u majstra OZ Bratislava, smelo môžem napísať, že si stačí pozrieť reláciu Nitrička, kde Peter Chytil opisuje čo, kedy a ako používať. Že to nebola reklamná rozprávka pre spotrebiteľov som sa presvedčil na vlastné oči. Žiadne super tajné lieky ani vakcíny z Belgicka, väčšinu preparátov z Mišovej “lekárničky” kúpite na Slovensku pod značkou PharmaGal. Z vitamínovch preparátov uňho nájdete aj produkty Herbots, Natural, Vanhee, Rohnfried či Mráz Agro.

Typický týždeň medzi pretekmi


Čo dostávajú a čo robia majstrovskí vdovci v Bratislave medzi pretekmi? V pondelok majú relaxačný a liečebný deň. Ráno voľnejší tréning, do vody dostávajú lieky buď na dýchacie cesty alebo trichomonózu (stredajú sa v týždňových intervaloch). Z liekov sú používané Doxygal a Ronidazol.

V utorok dostanú taktiež iba ranný tréning, vo vode majú holuby Acidomid na okyslenie, na krmivo dostanú 4-Olien od Herbots + kvasnice so syrovátkou od Mráz Agro (Gejza Magušín). V stredu dostanú do vody Kolumbilift od Pharmagalu, vo štvrtok Gervit W, v piatok Avipharm.

Vo štvrtok sú vdovci vyvezení na tréning, obvykle Kúty, cca 50 km, v piatok dostanú do očí a nosa kvapky Vanhee.

V sobotu platí pravidlo čistej vody a krmiva. V nedeľu čaká pretekárov vo vode Natural Electrolit so včelím medom.

Skutočne veľmi jednoduchý, no podľa všetkého účinný program.

Na záver


Čo dodať? Michal Gajdúšek ešte ani nie je vo svojich najlepších rokoch a už dokázal to, o čom mnohí iní len snívajú. K tomuto životnému úspechu však neprišiel ako slepé kura k zrnu, ale profesionálnym prístupom, prisvojením si metód od tých najlepších, investíciou do špičkových holubov, no najmä svedomitou chovateľskou prácou.

Verím, že s holubmi, skúsenosťami a prostriedkami, ktorými v tomto období disponuje ešte dlho nedá spať bratislavskej top lige a prvú desiatku našich chovateľov “potrénuje” určite aj v nasledujúcich sezónach.

Publikované: 22. septembra 2013 | Zobrazené: 8740x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Michal Gajdúšek pred svojim kráľovstvomS mláďatkom po najlepšom pretekároviNové chovateľské zariadeniaVýhľad na Malé Karpaty...Spokojný chovateľ po sezóne

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama