Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Metódy selekcie poštových holubov (1. časť)

Metódy selekcie poštových holubov (1. časť)

Koncom septembra končí väčšina súťaží poštových holubov, dolietavajú sa posledné preteky mláďat a sezóna sa uzatvára. Človek by si pomyslel, že holuby a chovatelia dostanú svoj zaslúžený odpočinok po dlhej a náročnej sezóne.

Holuby si na jeseň a v zime odpočinú, no pre chovateľov to neplatí. Tí sa musia o holuby a holubník starať po celý rok, pre nich deň voľna neexistuje. Chovateľ by sa o holuby mal zaujímať najmä po sezóne, pretože už vtedy začína príprava na tú ďalšiu.

V zime je dôležité, aby nebol holubník preplnený. Veľa holubov v malom priestore celú zimu - to neveští do ďalšej sezóny nič dobré. V dobrých chovoch prebieha selekcia počas celého roka, no je to práve koniec sezóny, kedy by mali chovatelia zbystriť pozornosť a zbaviť sa slabších holubov.

Selekcia holubov až po ukončení veľkého pŕchnutia nie je dobrý nápad - s novým operením vyzerajú holuby oveľa lepšie a chovatelia majú tendenciu nechať si aj také holuby, ktoré by za iných okolností bez mihnutia oka vyradili.

Pre selekciu je veľmi dobré mať po ruke záznamy o jednotlivých holuboch a ich výsledkoch počas sezóny. Je to veľmi dobrý nástroj pre objektívne hodnotenie holubov. Ak si o Vašich holuboch vediete záznamy, bude pre Vás jednoduchšie určiť skutočnú hodnotu každého holuba a jeho prínos pre Váš chov.


Vo všeobecnosti je dobré pravidlo nechať si holuby, ktoré sa v pretekoch umiestnili aspoň v pomere 1/4 (4x nasadený, 1x umiestnený). Takýchto holubov by malo byť v novom tíme 50 %. 20 % holubov v novom tíme môže byť takých, ktorí sa umeiestnili aspoň v pomere 1/10 alebo lepšie. Pri takomto spôsobe si stále môžete nechať zopár holubov, ktoré sa neumiestnili, no aj tak im chcete dať druhú šancu. Po niekoľkých sezónach s takouto selekciou by ste sa s celým tímom pretekárov mali dostať na pomer 2/5 (5x nasadený -> 2x umiestnený)

Navštívili sme množstvo holubníkov a niekoľko skutočne dobrých chovateľov. Všimli sme si, že keď idú s holubmi naplno, dosahujú úspešnosť až 50 % (2x nasadený -> 1x umiestnený), no percentuálnej úspešnosti treba brať ohľad aj na konkurenciu, v ktorej holuby letia. Niekedy počujeme o pomeroch 1/2 alebo 1/3, no v skutočnosti sa jedná o chovateľov, ktorí pretekajú v malých združeniach s veľmi nízkou konkurenciou. V takomto prípade to nie je objektívne hodnotenie a odporúčame sa sústrediť na preteky, kedy holuby majú čo robiť, aby sa dostali na výsledkovú listinu.

V tomto prípade hovoríme o holuboch, ktoré sa zúčastňujú bežných pretekov počas sezóny. Sazmorejme, že typ či vzdialenosť jednotlivých pretekov a starostlivosť o holuby sa líši od holubníka k holubníku. Keď ide o zabezpečenie budúcnosti toho ktorého holubníka, všimli sme si, že špičkoví chovatelia sú veľmi opatrní, čo sa týka mláďat a ročných holubov.Naplno pretekajú s holubmi až od veku dvoch rokov. Preto aj selekčné procesy aplikujú až na dvojročné a staršie holuby.

A čo s holubmi, ktoré nesplnili požiadavky a očakávania no aj tak im dáme druhú šancu?


Podľa nás by ste si mali nechávať iba skutočne talentované holuby. Ak sa rozhodnete nechať si takéto holuby, pozorne ich sledujte počas nasledovnej sezóny. Ak holuby pochádzajú zo skutočne dobrých a overených chovných párov, môžete si dovoliť trpezlivosť. Pre ilustráciu uvedieme príklad:

Koncom minulého storočia jeden z našich medzinárodných víťazov odchoval perfektného zdravého holuba. Tento holub však ako dvojročný nesplnil limit a bol výrazne slabší oproti jeho bratom. Nechceli sme ho vyradiť, preto sme ho na konci sezóny presunuli do chovného oddelenia. Tam odchoval niekoľko skutočne výborných mláďat a postupne sa pridal ku kamennému základu nášho chovného oddelenia.

Vždy je dobrý nápad meniť si holuby s ostatnými chovateľmi na pravidelnej báze. Za prvé dostanete do svojho holubníka nové krvné línie, s ktorými môžete experimentovať a miešať ich so svojimi. Navyše môžete porovnávať výkony mláďat týchto holubov odchovaných u Vás s holubmi na ich pôvodnom holubníku. Môže to byť veľmi zaujímavé - pomôže Vám to získať nové skúsenosti a utvoriť si celkový obraz o vybudovaní a udržaní kvalitného chovu. Môžeme Vás ubezpečiť, že je to veľmi vhodná cesta, ktorou sa uberať v chove holubov. Je to jeden z najzaujímavejších aspektov v chove poštových holubov.

Článok je voľným prekladom publikácie Verheecke Marc - Degrave Martin - Selection methods - part I

Publikované: 28. septembra 2012 | Zobrazené: 4113x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama