Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Výživa · Med pre poštové holuby

Med pre poštové holuby

Včelí med je dobre známy nie len pre svoju lákavú chuť, ale aj pre mnohé ďalšie pozitívne vlastnosti. Jeho jedinečné zloženie dokáže poskytnúť rýchle cukry pre okamžité dobitie energie a zároveň polysacharidy s postupným uvoľňovaním. Energia však ani zďaleka nie je všetko, čo nám vie med poskytnúť. Med našiel uplatnenie aj v chove poštových holubov
Med našiel uplatnenie aj v chove poštových holubov


Med zároveň obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a liečivých látok, s antibakterálnym, antioxidačným, a revitalizujúcim účinkom. Med je sám osebe sterilnou látkou, lebo svojim zložením znemožňuje množenie mikroorganizmov, preto je jednou z mála prirodzene trvanlivých potravín.

Pre holuby je med výborný ako pomocný doplnok výživy. V chovateľskej histórii sa napr. bratia Janssenovci netajili jeho pridávaním do vody v deň preteku, aby tak pomohli zrýchliť regeneráciu svojich pretekárov. Mnohí chovatelia ho pridávajú ako pomocnú látku pri podávaní medikamentov alebo preventívne pre podporu imunity. Med vie byť pomocníkom v období preperovania a tiež v sychravom počasí, ktoré napomáha šíreniu chorôb.

Všetkého však veľa škodí a to platí aj pre včelí med. Pri vyšších dávkach a dlhšom podávaní sa v organizme môže vytvoriť vhodné prostredie pre rozmnožovanie chlamýdií, ktoré spôsobujú ochorenia dýchacích ciest. Pri kúrach trvajúcich dlhšie ako 1 deň sa odporúča na konci pridať do vody na jeden deň vínny alebo jablčný ocot, ktorý vytvorením kyslého prostredia v organizme toto riziko minimalizuje.

Odporúčaná dávka medu nie je nikde pevne definovaná a záleží vždy na posúdení chovateľa. Mnohí pridávajú jednu polievkovú lyžicu medu na liter pitnej vody. Vy však možno pridávate viac alebo menej. Podeľte sa aj s ostatnými s Vašimi skúsenosťami s pridávaním medu pre holuby, či už formou komentára k článku alebo na našom diskusnom fóre.

Publikované: 27. októbra 2011 | Zobrazené: 14202x | Kategória: VýživaPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Med našiel uplatnenie aj v chove poštových holubov

Počet komentárov: 3

Záložka na tento komentár Jozef Lopotár (27. októbra 2011 20:39)

Ja davam holubom med na jesen, ked sa preperuju a este symbolicky na vianoce. Tak ako pisete, jednu lyzicu na liter a ked mi robia radost, dostanu aj dve.

Záložka na tento komentár Štefan Nochta (18. mája 2012 05:58)

Taktiež dávam holubom v deň príletu z preteku 1 polievkovú lyžicu/liter žihlavového čaju púpavový med, ktorý si sám varím. Holuby to radi pijú a navečer sú edvidentne v poriadku na rozdiel od opozdilcov, ktorím sa z tohoto nápoja už neušlo, nakoľko som po večernom kŕmení už vymyl napájačky a dal som im čistú vodu. Taktiež sám každé ráno si dávam nalačno jednu lyžičku medu, nakoľko poznám jeho pozitívne vlastnosti na organizmus........Žiaľ, v poslednom čase je medu na trhu viacej, ako včiel, nakoľko ľudia prišli na to, že med sa dá uvariť takmer zo všetkého a preto je potrebné nájsť si poctivého včelára, ktorý produkuje čistý včelí med........a má aj včely........

Záložka na tento komentár Marcela (9. apríla 2023 20:22)

Dobrý deň. Môžem dať med do vody aj mladému holubovi, ktorý má ešte zvyšky žltého peria? Ide o obyčajného mestského holuba. Vie ďobať, prvý deň sa najedol, avšak druhý deň už nezjedol veľa (dala som mu mix slnečnicových semien, prosa, ovsených vločiek, rozmrazený hrášok a kukuricu, šošovicu..) Pokúšala som sa otvoriť mu zobák a nakŕmiť hráškom, ako som čítala na internete, no neúspešne. Viete mi poradiť nejakú formulu či mix semien a zŕn pre mladé holuby? Mám ho kŕmiť striekačkou, alebo ho nechať jesť samého? Ďakujem


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama