Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Karel Meulemans - jeho príbeh

Karel Meulemans - jeho príbeh

Prečo je meno Karel Meulemans také populárne? Prečo sú jeho holuby také drahé? Myslel som, že bol chovateľ a nie pretekár, kde je pravda? Kde je pôvod jeho holubov?
Karel Meulemans
Karel Meulemans

Takéto a podobné otázky sa ma pýtajú holubári po celom svete. Našťastie, na tieto otázky mám odpovede, nakoľko Karel Meulemans býval v mestečku Arendonk, ktoré preslávili aj iní velikáni holubárskeho športu, bratia Janssenovci. Myslím, že nepreženiem, ak poviem, že mestečko Arendonk pozná aj holubár v tom najväčšom „zapadákove“ na svete.


A Arendonk je len niekoľko minút od miesta, kde bývam. Aj toto je dôvod, prečo som sa s Karlom Meulemansom poznal osobne, poznal som jeho holuby a mal som prehľad o jeho umiestneniach v pretekoch. V krátkosti sa dá povedať, že Karel Meulemans vďačí za svoju slávu dvom holubom - „Základný chovný pár“. Tento pár je považovaný odbornou verejnosťou za najlepší chovný pár na stredné trate všetkých čias. Písanie o Karlovi, je vlastne písanie o jeho „Stamkoppel“, čo je „Základný chovný pár“ vo flámštine. Ale treba začať v histórii.

Holub základného chovného páru


Písal sa rok 1961, keď Karel meulemans a jeho otec Jan išli kúpiť holuby k chovateľovi menom Jos van den Bosch, ktorý žil v malom mestečku Berlaar. Čo veľa ľudí nevie je, že aj slávni Huyskens van Riel a ich priateľ Rene Stijnen kúpili od van den Boscha vajíčka. Holuby pochádzajúce z týchto vajíčok sa stali základom svetoznámej línie Huyskens van Riel. Huyskens van Riel sa stali terorom holubárskeho športu (absolútna neporaziteľnosť) krátko po druhej svetovej vojne. Na začiatku svojej úspešnej kariéry zrujnovali krátke trate (pozn. prekladateľa: Iní chovatelia/pretekári neboli schopní stávkovať na svoje holuby). Keď tento stav pokračoval a nikto nechcel proti nim pretekať, museli Huyskens a jeho partner van Riel, ktorý býval len niekoľko kilometrov od mesta Antverpy, presunúť ich holuby do kategórie Stredné trate. Situácia sa však opakovala a boli opäť neporaziteľní!!! Takže, opäť sa nikto nenašiel, kto by proti nim nasadil svoje holuby, prešli Huyskens Van Riel do kategórie Dlhé trate.

A opäť, rovnaký príbeh


Ich pretekové výsledky boli úchvatné po Barcelonu (1100 km). Ako som spomínal vyššie, Huyskens van Riel dokázali toto s potomkami holubov, ktoré mali z vajíčok od Jos van den Boscha. Ako uvidíme neskôr, aj holuby bratov Janssenovcov majú časť krvi po holuboch Jos van den Boscha!!! Dva originálne holuby, ktoré Meulansovci kúpili od van den Boscha, bol holub po „Vurige van 58“ a čokoládovú holubicu s bielimi znakmi. Táto holubica bola 100% sestra van den Boschovej holubice „Princess van 56“. „Vurige“ a „Princess“ boli najlepšie holuby Jos van den Boscha.

A teraz dochádzame ku kľúčovému bodu


Čokoládová (recesívna červená) holubica (sestra „Princess“), ktorú Meulemans kúpil od Jos van den Boscha bola matka holuba B-67-6729926, tmavo-kapratý holub, ktorý sa do dejín zapísal ako „De Oude van den Bosch“. Tento tvoril samca „Základného chovného páru“ Karla Meulemansa. Sfarbenie peria matky „De Oude van den Bosch“ bolo hrdzavo-hnedej farby a znaky tohoto sfarbenia sa objavujú v potomkoch tohto Meulemanského páru až do dnes v rôznej intenzite. Ale do páru treba dvoch. Holuba a Holubicu. Poďme si teda niečo povedať o holubici „Základného chovného páru“ Karla Meulemansa.

Holubica základného chovného páru


Pôvod holubice základného chovného páru, ktorý je označovaný ako najlepší pár všetkých čias je stále zahalená rúškom tajomstva. Mali by sme vedieť, že v 60-tich rokoch sa sformovalo holubárske partnerstvo medzi Karlom Meulemansom a Adriaanom Woutersom. Pretekár Wouters bol vždy „Supermanom“ a najväčším súperom bratom Janssenovcov. V čase, keď sa Meulemans a Wouters stali partnermi, priniesol Wouters modrú holubicu (B-66-6122023) k napáreniu s „De Oude van den Bosch). Holubicu jednoducho nazývali (Janssenka), aj keď Adriaan Wouters a bratia Janssenovci nepatrili práve k najväčším priateľom. Toto je jeden z dôvodou, prečo Wouters nebol nikdy schopný získať direkt holuby od Janssenovcov.
Karel Meulemans a Adriaan Wouters
Karel Meulemans a Adriaan Wouters

Pôvod holubice (Janssenky) je vlastne nejasný. Je len jediný človek, ktorý vie, ako to vlastne bolo, a to je Adriaan Wouters a Adriaan Wouters je mŕtvy. Vždy hovoril len o Janssenke a nič viac. Holubári často hovoria, že krása neznamená nič, a možno je to aj pravda. Ale sám som mal možnosť vziať do rúk túto holubicu a môžem Vás ubezpečiť, že toto bola jedna z najkrajších holubíc, aké som kedy držal vo svojich rukách!!! Kolujú rôzne príbehy, ako získal Wouters túto Janssenku. Jedna z nich hovorí, že ju Wouters získal od chovateľa z mestečka Mol. Na oplátku, tento chovateľ dostal holuby od chovateľa z Holandského mestečka Reusel, ktorý mal „Klakovské“ holuby a ako vieme, de Klak nikdy nemal na holubníku iné holuby, ako tie ... bratov Janssenovcov.
Adriaan Wouters a Merckx
Adriaan Wouters a Merckx

A sme tu!!!


Bratia Janssenovci vždy deklarovali, že bol len jediný holub na svete, ktorý bol zaradený do chovného oddelenia a to bol „Halve Fabry“ (polovičný Fábry) B-60-1000863. „Halve Fabry“ je prastarý otec svetoznámych „Oude Merckx“ (B-67-6282031) a „Oude Merckx“ je otec svetoznámych „019“ a „Jonge Merckx“.

Janssenovci dostali „Halve Fabry“ od p. Fábryho, ktorý ho odchoval po holubovi Janssenovcov (takže „Halve Fabry“ sa mohol pokojne volať aj „Halve Janssen“), ktorého napáril na vlastnú holubicu (B-59-1005026), ktorú mal od ... van den Boscha!!! Bola to dcéra po „Young Princess“ (B-57-6237825) a „Young Princess“ bola dcéra van den Boschovej „Princess de 56“. „Princess de 56“ bola 100% sestra matky „De Oude van den Bosch“ Karla Meulemansa!

Viete si to predstaviť??? Svetoznáme holuby bratov Janssenovcov sú príbuzné svetoznámych holubov Karla Meulemansa. Spojovacím článkom tu je holubica „Princess“ van den Boscha, ktorý taktiež zásoboval holubami partnerov Huyskens van Riel s ich „mužstvom snov“ krátko po druhej svetovej vojne.

Takže:

- Bratia Janssenovci a Karel Meulemans žili v mestečku Arendonk.
- Bratia Janssenovci aj Karel Meulemans mali holuba menom „Merckx“.
- Oba tieto „zázračné“ holuby pochádzali z krvnej línie „Princess“ van den Boscha.

Krvná línia „Princess“ sa nenachádzala len v Janssenovskom „Merckxovi“, „019“ atď. „Halve Fabry“, ktorého som spomínal vyššie, je otcom lietajúceho zázraku Janssenovcov „Oude Witoger“ (B-65-6371172), ktorý vyhral 15 x prvú cenu a „Oude Witoger“ je otcom holuba „Oude Raket“ atď.

Viac zo zákulisia


Ako sme spomínali, Meulemans a Wouters sa stali partnermi v 60-tich rokoch. Meulemans bol chovateľ, Wouters bol pretekár. Wouters zomrel v roku 1975 a verte alebo nie, v rovnaký deň ako zomrel Wouters, uhynul aj „Merckx“, najlepší holub, akého táto dvojica na holubníku mala. Tento „Merckx“, samozrejme, potomok „Základného chovného páru“ sa vyliahol v roku 1969 a vyhral nie menej ako 21 x prvú cenu.
Základný chovný pár - De Oude van den Bosch x Janssenka
Základný chovný pár - De Oude van den Bosch x Janssenka

V týchto dňoch zať Adriaana Woutersa, Frans Marien, začal s holubárstvom. Po smrti Woutersa však vznikol problém. Pretekárov vlastnil Wouters a jeho zať, chovné holuby vlastnil Meulemans. Čo sa malo stať, tak sa stalo. Nové partnerstvo bolo konštituované: Meulemans – Marien. Všetko išlo ako v starých časoch, len meno partnerského spojenia bolo zmenené.

Medzičasom, sláva potomkov „Základného chovného páru“ sa svetom šírila rýchlosťou svetla. S potomkami tohto páru napr. Nemeckí chovatelia Hermes a Ritz, v Belgicku Geerts a Verbruggen dosahovali fenomenálnych výsledkov.

Stalo sa čosi nepredvídateľné: Frans Marien, stále ešte mladý, spáchal samovraždu a Meulemans ostal opäť osamotený.

Po dlhých diskusiách okolo holubov (komu vlastne patria?), vzišlo veľmi ťažké rozhodnutie. Všetci pretekári budú vydražení!!! Toto bolo v roku 1980 a na totálnom výpredaji Karel Meulemans kúpil späť svoje vlastné holuby ako boli „Kadet“, „Prins“, Schoon Donker“ a „Bonte“. Musel zaplatiť nekresťanské peniaze za vlastné holuby, ale túto investíciu nikdy neoľutoval.

Špeciálne „Kadet“ potvrdil, že je mimoriadny chovný holub. Keď bol „Kadet“ ukradnutý (v roku 1986), zostal „chudák“ Karel Meulemans demoralizovaný, ale pokračoval s veľkým úspechom v chove ďalej s potomkami po „Kadetovi“.

Bolo to na tej istej aukcii v roku 1980, kde Gommaire Verbruggen kúpil holuba „Witneus“ za astronomickú sumu, keď v dražbe bojoval o tohto holuba s nemeckým milionárom Hermesom. Potomkovia holuba „Witneus“ urobili z Verbroggena slávnu hviezdu!!!

Hermes vlastnil v tej dobe brata tohto holuba menom „Piet“, ktorý mu dal veľa senzačných pretekárov. Samozrejme, „Witneus“ a aj „Piet“ boli priamy potomkovia „Základného chovného páru“ Karla Meulemansa. Na tejto aukcii kúpil pán van Beerendonk holuba s menom „78.000“. O niekoľko rokov potomok tohto holuba vyhral 1. národnú cenu z Bourges proti 70.000 nasadených holubov!
Takto by som mohol vymenovať nespočet mien chovateľov, ktorí mali s potomkami „Základného chovného páru“ úspechy v pretekoch, ale to by som potreboval veľmi veľa stránok.

Referencie


Zakončíme tento článok zoznamom holubov, potomkov (aspoň tých najslávnejších) „Základného chovného páru“ Karla Meulemansa. Zaujímavé je, že potomkovia sa objavujú v rôznych farbách. Tento fakt sa pripisuje zvláštnemu sfarbeniu matky „De Oude van den Boscha“, ako sme to spomínali už skôr.

- „Merckx“ B-69-6653841, špic. Víťaz 21 x 1. cena a Národné Eso Belgicka v roku 1974;
- „Kadet“ B-72-611169, špic. Vyhral ako ročiak 6 x 1. Cena a bol odcudzený v roku 1986. V roku 1980 William Geerts kúpil modrú holubicu po „Kadetovi“. Dvaja potomkovia sa stali Olympionikmi;
- „Witneus 73“ B-73-6261175, špic. Zakúpený Verbruggenom za enormnú cenu. Stal sa Super chovný v jeho holubníku;
- „Junior“ B-70-6070880, modrá straka;
- „Piet“ B-76-6371884, koncák. Zakúpený nemeckým milionárom Raymundom Hermesom;
- „Benjamin“ B-79-6752570, kapratý;
- „Blauwe Witpen“ B-73-6261170, modrý koncák;
- „Prins“ B-76-6220346, špic;
- „The 78.000“ B-77-6793014, koncák. Zakúpený p. W. Van Beerendonkom. „The 78.000“ bol starým otcom Národného víťaza Bourges proti 70.000 nasadených holubov;
- „Donkere“ B-80-6754674, tmavý holub;
- „Schoon Donker“ B-73-6261056, tmavá holubica;
- „Liebling“ B-78-6250000, kapratá holubica;
- „Gouden Witneus“ B-75-6758680 špic;
B-75-6758680 „Gouden Witneus
B-75-6758680 „Gouden Witneus

NL90-1790155.
NL90-1790155.



De Pantani
De Pantani

A je ich oveľa viac, ale tieto holuby až tak veľmi nezažiarili v celosvetovom meradle.

Záver


Meno Karla Meulemansa sa bude pamätať tak dlho, ako dlho bude existovať tento šport. Tak, ako meno bratov Janssenovcov a Huyskens van Riel. V novodobých dejinách Meulemans (ktorý bol obyčajný farmár) je dnes na penzii a úspešne preteká so svojim zaťom pod menom Meulemans – Damen. Meulemans bol chovateľom a jeho predchádzjúci partneri (Wouters a Marien) boli pretekári. Tak sa to vždy hovorilo. Je v tom časť pravdy. V minulosti Meulemans nebol práve najúspešnejší pretekár.
Karel Meulemans
Karel Meulemans

Boli to práve potomkovia jeho chovných holubov u iných chovateľov, ktorí urobili Meulemansa slávnou hviezdou. Ale ako holubár, má veľmi ďaleko od hlupáka. Uvedomil si, že prikríženie iných krvných línií do vlastných holubov je cesta k úspechu. Začal preto nakupovať holuby u iných úspešných pretekárov a vkrížil ich do svojich línií. Úspech nedal na seba dlho čakať.V roku 1999 sa stal Generálny šampión Belgicka na dlhé trate v jeho sekcii. Takýto úspech nedosiahli ani jeho bývalí partneri.

Nemýľte sa!!!


Tento článok nemá byť propagandou holubov línie Meulemans. Je to retrospektíva jeho „Základného chovného páru“, ktorý je označovaný, ako najlepší chovný pár v histórii. „Základný chovný pár“ je vlastne história sama o sebe. Meulemans je „veľké“ meno a má skvelé holuby. Avšak, jeho terajší víťazi pochádzajú z „krvných línií“, ktoré importoval z iných holubníkov.

Ako som to už veľa krát popísal, holubári z USA a z ďalekého východu (Japonsko, Taiwan) majú záujem o čistokrvné holuby, pokiaľ možno vkrevnené. „Základný chovný pár“ Karla Meulemansa (De Oude van den Bosch x Janssenka), ako najlepší z najlepších, bol do veľkej miery výsledok kríženia. A prevažná väčšina tých najväčších víťazov a Es, ktorí sú potomkami tohto páru sú taktiež výsledkom kríženia. V niektorom článku v minulosti som napísal, že „veľké“ mená, ešte neznamenajú kvalitné holuby.

Meulemans je výnimka z tohoto pravidla. On je „veľké“ meno, mal skvelé holuby v minulosti a bol natoľko múdri, že začal potomkov svojej „Zlatej páry“ krížiť s inými krvnými líniami, aby sa stal aj skvelým pretekárom.

Autor: Ad Schaerlaeckens
Preklad: Bohumír Horr

Publikované: 4. januára 2013 | Zobrazené: 14593x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Bohumir Horr



Galéria:

Karel Meulemans...Karel Meulemans a Adriaan WoutersAdriaan Wouters a MerckxZákladný chovný pár - De Oude van den Bosch x JanssenkaB-75-6758680 „Gouden WitneusNL90-1790155....De PantaniKarel Meulemans

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama