Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Profily chovateľov · Jozef Bednár st. a ml. - už 14 rokov majstrami OZ Bardejov

Jozef Bednár st. a ml. - už 14 rokov majstrami OZ Bardejov

Na východe Slovenska máme holubársky unikát. Oblastné združenie Bardejov už od roku 1999 nevymenilo svojho majstra. Po sezóne 2012 už po 14. krát oslávili titul majstra otec a syn Bednárovci z obce Komárov, len niekoľko kilometrov od známeho kúpeľného mesta.

Vo svete chovateľov poštových holubov sa nevidí často, že syn zdedí po otcovi "srdce pre holuby" a o to menej je prípadov, keď otec a syn úspešne pretekajú spolu. Bednárovci však spolu tvoria perfektný tím chovateľov, ktorí sa vedia efektívne doplniť v jednotlivých aspektoch chovu a zvládať spolu celý holubársky rok.
Jozef Bednár st. a ml.
Jozef Bednár st. a ml.

Špecializáciou Jozefa Bednára st. je odchov mláďat, denná starostlivosť o holuby a udržiavanie ich perfektného zdravotného počas celého roka, zatiaľ čo syn Jozef sa zameriava na trénovanie holubov a ich metodickú prípravu na preteky.

Začiatky a pôvod holubov


Jozef Bednár st. choval holuby už v minulosti, no "naostro" to začalo až keď si domov priniesol holuby syn Jozef. Netrvalo dlho a pretekárske ambície boli na svete. Prvé holuby prišli do Komárova v roku 1990, pochádzali od miestnych chovateľov. Už po krátkom čase sa však Bednárovci obzerali aj po holuboch z iných zdrojov. Prvé holuby, ktoré priniesli na holubníky úspechy v rámci OZ prišli z chovov Juraja Bartóka a Alexandra Mihalika st.

V roku 1993 sa podarilo rozbehnúť spoluprácu s Miroslavom Vidholdom, ktorá trvá až do dnešných dní. Najprv to boli holuby z línií Delbar x Cobut x Lietaer a od roku 1998 aj po prvý krát línie Janssen x Meulemans. Holuby z Dobrej Nivy sa v Komárove ukázali ako vynikajúci univerzálni pretekári, ktorí sa dokážu presadiť najmä pri náročných pretekoch.

Krv v chove oživili importy od p. Potučka - Klera, chovnej stanice Olympia - Mácha či úspešnej dvojice chovateľov Peter a Štefan Fiľarský. V posledných rokoch do chovného oddelenia pribudli aj holuby Koopman.

Úspechy


Tím Bednárovcov to s holubmi skutočne vie a hovoria o tom hlavne ich výsledky. Ako už bolo spomenuté, od roku 1999 ťahajú neprerušenú šnúru víťazstiev v majstrovstve OZ Bardejov. V rámci Generálneho majstrovstva Slovenska skončili dva krát na druhom mieste. V majstrovstve Slovenska sa im podarilo dosiahnuť významné ocenenia ako napr. 1. miesto superchovateľ, či 1. miesto na krátkych a stredných tratiach. Za sezónu 2012 je tím Bednárovcov na 2. mieste v Majstrovstve Slovenska na dlhé trate. V sezónach 2011 a 2012 priniesli holuby do Komárova spolu 16 prvých cien z pretekov v OZ Bardejov.

Sezóna 2012 bola výnimočná. Okrem majstrovstva OZ Bardejov dosiahli Jozef Bednár st. a ml. aj víťazstvo v regióne Bardejov/Prešov a dokonca aj v regióne Bardejov/Prešov/Košice/Michalovce. Rovnako sa stali majstrami KDTVR Šariš.

V roku 2008 sa im podarilo vyhrať v Klube dlhých tratí východoslovenského regiónu spomedzi 650 chovateľov a v roku 2011 sa stali majstrami združenia Golden Club Slovakia.

Nezabudnuteľným úspechom bola určite aj účasť na Olympiáde poštových holubov v Oostende 2007 s dvoma holubmi, spomedzi ktorých priniesla holubica "0309" 6. miesto v kategórii dlhých tratí. Na slovenských celoštátnych výstavách sú holuby z Komárova pravidelne vo víťazných kolekciách.
Holubica 0309 - 6. miesot na Olympiáde v Oostende (dlhé trate)
Holubica 0309 - 6. miesot na Olympiáde v Oostende (dlhé trate)

Za všetko hovorí aj zbierka vyše 400 pohárov, ktoré podľa pani Bednárovej už skutočne nie je kam dávať a dohovára svojim chlapom, nech už toľko nevyhrávajú

Chovateľské zariadenia


Pretekári tímu Jozef Bednár st. + ml. majú k dispozícii dva holubníky. Prvý je pôvodný prízemný holubník ešte z čias zakladania chovu, kde majú svoje miesto aj mladé holuby. Výhoda je jeho orientácia (juho - východ), ktorá na jar zabezpečí pre holuby teplejšiu klímu a prvé preteky sezóny patria práve holubom z tohto holubníka. V budúcnosti je naplánovaná jeho prestavba alebo jeho nahradenie novou stavbou, no podľa slov Jozefa Bednára ml. si holuby na svoj starý holubník napriek všetkým jeho nedokonalostiam tak navykli, že ich až nútia premýšľať, či ho predsa len neponechať v pôvodnom stave.
novší holubník tímu Bednárovcov
novší holubník tímu Bednárovcov

Zaujímavejší bol pre mňa ako návštevníka druhý holubník, ktorý bol postavený neskôr a tvorí ho drevená nadstavba murovanej miestnosti.Pri ňom si už môžete všimnúť moderné riešenie sedlovej strechy s optimálnym vetraním holubníka, ale aj šikovné ruky stolára pri práci s drevom, perfektne riešené mriežky v budníkoch a prakticky umiestnenú miestnosť pre vdovy.
Pretekárske holubníky v Komárove
Pretekárske holubníky v Komárove

Dominantným materiálom je drevo, dokonca aj podlahy budníkov sú vyrobené z drevených dosiek. Podlahu tvoria taktiež drevené fošne, no na prvý pohľad to ani nebolo poznať, pretože škáry medzi nimi takmer nevidieť, jedná sa o naozaj dobre odvedenú prácu
Oddelenie mladých holubov
Oddelenie mladých holubov

Je predelený na jedno veľké vdovské oddelenie a menšie oddelenie pre vdovy. Celková kapacita holubníkov je 106 holubov, alebo 53 vdovcov. Zvláštnosťou v oddelení vdov sú tzv. "samotky" - klietky pre holubice, ktoré majú tendenciu páriť sa medzi sebou.
Oddelenie vdov a samotky pre holubice, ktoré sa navzájom pária
Oddelenie vdov a samotky pre holubice, ktoré sa navzájom pária

Jedna z vecí, ktoré by Jozef Bednár ml. robil inak, ak by staval ešte raz, je zavedenie prednej chodby pre chovateľa pomocou drevenej mriežky. Vo veľkom vdovskom oddelení sa ťažko chytajú holuby a návšteva chovateľa alebo návštevníkov im spôsobuje zbytočný stres.

Chovné holuby majú svoje miesto v podkroví nad záhradným domčekom. Majú k dispozícii jedno spoločné oddelenie, no počas sezóny sú pre chovné páry pripravené tzv. "bunky", kde sa môžu nerušene venovať odchovu budúcich víťazov.
Chovné oddelenie v podkroví
Chovné oddelenie v podkroví

Bunky pre chovné páry
Bunky pre chovné páry

Metodika chovu


Tím Bednárovcov preteká systémom totálneho vdovstva a plne tak využíva všetok potenciál, ktorý je na holubníkoch. O rannú opateru sa stará otec, ktorý nemá problém vstať už o piatej ráno a pustiť na tréning vdovy. Tréningy sú počas celej sezóny voľné - žiadna vlajka, či hádzanie kameňov. Vdovy aj vdovci majú ráno aj večer približne hodinu na preletenie a využiť ju by malo byť v ich záujme.

Na pretekoch ich totiž nešetria a drvivá väčšina holubov je nasádzaných týždeň po týždni počas celej sezóny. Veľmi často sa tu stáva, že po košovaní ostávajú úplne prázdne holubníky. Výnimkou sú neskorí navrátilci, holuby, ktoré nestihnú zregenerovať a holuby po dlhých tratiach. Na holubníkoch v Komárove teda vládne prísna selekcia košom a počas sezóny majú holuby čo robiť, aby vydržali nastavené tempo. "Na odpočinok majú čas v zime", hovorí Jozef Bednár ml. Takýto systém sa odráža aj na priemernom veku pretekárov - najviac cien získavajú holuby vo veku 2 - 3 rokov, najlepšie holuby pretekajú až do svojich piatich rokov.

Ročné holuby majú program menej náročný. Ich úlohou je odchov mláďat podložených z chovného oddelenia a sami sa zúčastnia len niekoľkých pretekov. Majú takto čas na svoj plnohodnotný vývin a možnosť ukázať, čo v nich je až keď skutočne dospejú. Sú tu samozrejme aj výnimky a niektorí ročáci putujú priamo medzi pretekárov a absolvujú s nimi tvrdú sezónu.

Osobne mi je veľmi sympatické zaobchádzanie s holubmi po sezóne. Za odmenu, že vydržali taký náročný program môžu byť so svojimi partnermi až do konca roka a podľa pohlavia sú holuby oddelené až v januári. Podľa slov Jozefa Bednára ml. tak lepšie "priľnú" k svojmu holubníku a najmä partnerovi, holuby sú kľudnejšie a spokojnejšie. Nevýhodou je ich neskoršie preperenie, no výsledky ukazujú, že to holubom nevadí a práve naopak - odvďačia sa za takúto odmenu svojou vernosťou a rýchlymi návratmi aj v nasledujúcej sezóne.
Relax po sezóne
Relax po sezóne

Prekvapilo ma aj narábanie s mladými holubmi. Tie majú počas celej sezóny voľný režim, medzi tréningami pretekárov sú po celý deň pustené. Dokonca ani pred pretekmi mladých holubov im nezačína žiadny špeciálny režim. V sezóne 2012 absolvovali iba jeden súkromný nácvik na 40 km tesne pred prvým pretekom a napriek tomu sa im podarilo vyhrať tri z piatich pretekov.

Preteky mladých holubov však pre tím Bednárovcov nie sú prioritou, mladé holuby si podľa ich slov majú hlavne zvyknúť na svoj domov, spoznať okolie, zvyknúť si na košovanie a naučiť sa manévrovať pri útokoch dravcov. Mladé holuby boli vypustené aj v čase mojej návštevy a útoky jastraba som mal možnosť sledovať na vlastné oči. Holubník Bednárovcov je jediný v obci Komárov a miestne jastraby si tak svoje "obedové menu" dlho nemusia vyberať.
Jedným okom stále na dravcov
Jedným okom stále na dravcov

Holuby dostávajú počas sezóny komerčné kŕmne zmesi, sú vakcinované proti paramyxoviróze a salmonelóze. Z medikamentov si v Komárove našli svoje uplatnenie najmä produkty značky Belgica de Weerd. Ruku k dielu počas sezóny prikladá aj pani Bednárová a holuby dostávajú pravidelne špeciálne pripravený hlávkovo - žihľavový šalát. Obľúbený je najmä u chovných holubov, ktorý sa zaň odvďačia silnými a zdravými mláďatami.

Sezóna 2012


V sezóne 2012 sa podarilo tímu Jozef Bednár st. a ml. dosiahnuť viacero pozoruhodných výsledkov. Štyri prvé, štyri druhé ceny v rámci OZ, jedna prvá a dve druhé ceny v rámci celého východoslovenského regiónu.

Pred každou návštevou víťazných chovateľov sa teším na najlepšie holuby poslednej sezóny, no v Komárove som žiaľ nemal možnosť vidieť regionálnu víťazku preteku Neubrandenburg (1.7.2012, 1190 holubov) SK-10-02601-775, alebo holubicu SK-10-02601-707, ktorá v rámci regiónu priniesla domov 2 druhé ceny z po sebe idúcich pretekov Kwilcz-Miedzychód 3 a 4 (530 km). Dôvodom bol posledný pretek Neubrandenburg 3 (28.7.2012), kde žiaľ ostalo množstvo vynikajúcich holubov nielen z holubníka tímu Bednárovcov.

O špičkové holuby v Komárove však nie je núdza a fotograf by tu mal čo robiť minimálne na víkend. Medzi pretekármi nájdete napr. najvýkonnejšiu holubicu OZ Bardejov - SK-10-VR98-18 za sezónu 2012, ktorá domov priniesla 6 cien z pretekov nad 500 km
SK-10-VR98-18 - najvýkonnejšia holubica OZ Bardejov
SK-10-VR98-18 - najvýkonnejšia holubica OZ Bardejov

Holubica SK-08-KDTVR-940 sa dokázala za posledné dva roky 3 krát umiestniť v prvej desiatke v pretekoch nad 700 km.
SK-08-KDTVR-940
SK-08-KDTVR-940

Holub SK-09-VR98-1038 priniesol domov okrem iných aj druhú cenu z prvého preteku sezóny (Krakow 1, 134 km, 3083 holubov) a stal sa najlepším holubom OZ Bardejov 2012 v kategórii D
SK-09-VR98-1038
SK-09-VR98-1038

Holubica SK-10-02601-765 sa stala najlepšou v kat. C
SK-10-02601-765
SK-10-02601-765

Holubica SK-09-02601-470 vyhrala vyššie spomenutý prvý pretek v oblasti a zablysla sa aj na preteku Sulmierzyce 2 (1772 holubov, 374 km) keď prišla ako štvrtá v OZ.
SK-09-02601-470
SK-09-02601-470

Holub SK-09-02601-475 skončil druhý v kategórii B a zároveň ako druhý Eso holub OZ Bardejov. V sezóne 2012 sa mu zadarilo na preteku Kepno 1 (326 km, 1970 holubov), z ktorého priniesla prvú cenu v rámci OZ
SK-09-02601-475
SK-09-02601-475

Výnimočnými výsledkami počas sezóny na seba upozornil ročný holúbok SK-11-02601-92, ktorý má za sezónu 2012 v kategórii "šport ročiak" koeficient 16,8
SK-11-02601-92
SK-11-02601-92

Chovné holuby


Základom pre všetky úspechy je v Komárove chovná základňa. Medzi základné chovné holuby patrí holub "402" pôvodom od Miroslava Vidholda. Stal sa otcom mnohých úspešných pretekárov, jeden z jeho potomkov sa stal 2. Eso holubom Golden Club Slovakia. Jeho mláďatá hviezdili aj na pretekoch mladých holubov v sezóne 2012, keď domov priniesli 2 prvé ceny.
06 - SK - 02601 - 402 (Miroslav Vidhold)
06 - SK - 02601 - 402 (Miroslav Vidhold)

V chove sa veľmi presadzujú holuby po „ DV 1371“ – Grondelaers x Houben, páreného na rôzne holubice napr. 0995 sestru „5555“ Miroslava Vidholda. Príkladom je holubica "160", ktorá bola na 4 celoštátnych výstavách, z toho sa raz umiestnila na treťom mieste v kategórii "Šport ročiak" a zo Stredoeurópskej výstavy Sosnowiec priniesla 12. miesto v kat. B.
SK-02601-05-160
SK-02601-05-160

Z toho istého párenia pochádza aj výborná pretekárka a chovná holubica "424", či vynikajúci chovný holub "244". Ten dokázal s rôznymi holubicami vychovať špičkových pretekárov, ako napr. "472" - 2. Eso ročiak OZ Bardejov 2010 (1. cena v OZ z 208 km a spolu 9x umiestnený ako ročný holub).

Ďalší jeho úspešný syn je holub "697", ktorý priniesol domov za tri sezóny 26 cien a v sezóne 2011 získal v OZ Bardejov 1. miesto v kat. D.

Jeho synom je aj vyššie spomenutý ročný holúbok "92"
SK-02601-05-244
SK-02601-05-244

Do týchto holubov výborne zapasovali holuby Janssen z chovnej stanice KLERA, výsledkom boli vynikajúci pretekári a chovné holuby, ako napr. chovná holubica "475". Z takéhoto párenia pochádza aj výborná pretekárka a teraz už chovná holubica - Olympionička z Oostende "0309".

Jej potomkovia:

  • syn ako ročiak „108“ 1. cena Bratislava 324 km v rámci OZ Bardejov + Michalovce.

  • Dcéra „531“ pri svojej premiérovej sezóne na dĺžkach zaletela 3. cena OZ – 669 km, 9. cena OZ – 571 km, 24 . cena OZ – 576 km / dvojdňový ťažký pretek/ V roku 2008 reprezentuje 531 OZ Bardejov na CV kategória dlhé trate – koef. 108.
  • Dcéra „775“ špičková závodníčka – 1. cena región OZ Bardejov, Prešov , Michalovce a Košice / KDTVR Šariš / zo závodu 740 km / prvý deň doletelo len 7 ks/.
  • Syn „774“ – v roku 2012 – 10 x umiestnený v OZ !!!


Tieto holuby zvládajú závody až do 900 km.

Na preteky cez noc nasádzajú Bednárovci potomkov super-závodníka "2781", ktorý sa umiestnil 27 x cez 500 km a jeho potomkovia sa presadzujú podobne, ako otec na pretekoch a to nielen prvá generácia "541", "902", "409" ... ale aj druhá, či tretia generácia - vnučka "765" – najlepšia v kategórií dlhé trate “C“ OZ Bardejov 2012 (forografia holubičky uvedená vyššie)
SK-26-2000-2781
SK-26-2000-2781

Jozef Bednár ml.: "V poslednom čase sme do chovu zaradili holuby Koopman / od chovateľov Sudora, Bachára, Sieberta, Pavlíka /, ktoré sa začínajú ukazovať ako veľmi rýchle a preto veríme, že sa u nás výborne uchytia. Máme ich len 2 roky a už stihli zaletieť 2 x 1. cenu OZ a iné špičkové ceny.

Na dlhé trate sme posilnili chov ďalšími holubmi od Olympia – Mácha z ich TOP diaľkarov. Kúpili sme najvýkonnejšiu holubicu OZ Třinec za rok 2011 na posmrtnej dražbe Jána Sikoru – 367 super diaľkarku a cez p. Zdeňka Pavlíka sa nám podarilo získať aj holuby Van Zon ktoré sa ukazujú byť super rýchle.

Z prvého preteku mláďat 2012 po holubovi Van Zon zo sestry holuba Silverboy páreného na olympioničku 0309, zaleteli všetci potomkovia v 1 % a neskôr sa už samčekovia necvičili - iba jedna sestra, ktorá umiestnila všetky preteky.

Pribudli aj holuby Heeberecht a hneď prvé odchované mláďa r. 2012 zaletelo z preteku mláďat 330 km 1. cenu medzi OZ Bardejov a OZ Prešov."

Druhý Olympionik z Oostende 2007 - holub
Druhý Olympionik z Oostende 2007 - holub "0343"

Na záver


V Komárove za posledných 20 rokov vznikol skutočne špičkový chov poštových holubov. Hovoria o tom najmä dosiahnuté výsledky, ktoré sú naozaj výnimočné. Spolupráca otca so synom tu funguje bez problémov, holuby ich neprestávajú baviť ani po dvoch desaťročiach.

Pri pohľade na všetky tie úspechy som si nebol istý, či ešte môžu existovať nejaké méty, ktoré by radi dosiahli, no jedna tu predsa len je - Olympijské zlato. V roku 2006 od toho nebolo ďaleko a času je stále dosť, aby sa to v budúcnosti podarilo.

Som veľmi rád, že som mal možnosť tento unikátny chov navštíviť a prajem aj do budúcnosti špičkové dolety, no najmä pevné zdravie a rodinnú pohodu do ďalších rokov.

Ďalšie informácie, fotografie a rodokmene holubov nájdete na stránkach jozefbednar.webnode.sk

Publikované: 5. novembra 2012 | Zobrazené: 10705x | Kategória: Profily chovateľovPridal: Dušan Konečný



Galéria:

Jozef Bednár st. a ml.Holubica 0309 - 6. miesot na Olympiáde v Oostende (dlhé trate)novší holubník tímu BednárovcovPretekárske holubníky v KomároveOddelenie mladých holubovMladé holuby 2012Nové vdovské oddelenieOddelenie vdov a samotky pre holubice, ktoré sa navzájom páriaPrecízne spracovanie predelenia budníkovChovné oddelenie v podkrovíBunky pre chovné páryRelax po sezóneJedným okom stále na dravcovSK-10-VR98-18 - najvýkonnejšia holubica OZ BardejovSK-08-KDTVR-940SK-09-VR98-1038SK-10-02601-765SK-09-02601-470SK-09-02601-475SK-11-02601-9206 - SK - 02601 - 402 (Miroslav Vidhold)SK-02601-05-160SK-02601-05-244SK-26-2000-2781Druhý Olympionik z Oostende 2007 - holub

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama