Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Čas na prestávku a odpočinok

Čas na prestávku a odpočinok

V novembri má väčšina holubov už preperovanie úspešne za sebou. Na holuboch, ktoré sa venovali neskorému odchovu ešte zbadáte nedokonalosti v operení a niektoré staršie holuby ešte môžu meniť primárne letky. Dôležité je dopriať im maximálny pokoj.

Doteraz naše holuby nedostali našu "štvrtinovú" zmes, pretože prioritou bolo preperovanie. Doteraz používaná zmes obsahuje veľa kukurice a postupne ju meníme na 25% strukovín, 25% kukurice, 25% pšenice a 25% jačmeňa. Rán dostanú holuby len malú časť, podľa potreby ich dokrmujeme ľanovým semenom.


V cenách kukurice, pšenice a jačmeňa je pomerne veľký rozdiel, preto počas zimy volíme vyšší podiel kukurice (viac ako 25%). V súčasnosti ide v Belgicku o najlacnejší typ krmiva. Existuje pritom riziko, že holuby nechcene priberú, no dá sa limitovať podávaním menších kŕmnych dávok. Jedná sa hlavne o chladné dni, keď je vonku hmla alebo sneží a holuby nelietajú - vtedy si dávame pozor na množstvo krmiva, aby holuby zbytočne nepriberali. Pomáha aj zvýšený podiel jačmeňa (ako pri "štvrtinovej" zmesi). Pokiaľ nechávate holuby pustené aj cez zimu, riziko priberania je minimálne (pokiaľ ich nekŕmite chovnou zmesou).

Ak holuby na zimu zatvárate, odporúčame používať hore spomenutú "štvrtinovú" zmes, no uistite sa, že po kŕmení neostávajú v kŕmidlách žiadne zbytky. Plné kŕmidlá sú dobrý nápad, keď sú holuby pustené počas celého dňa, no neodporúčame takýto spôsob kŕmenia, keď púšťate holuby len ráno a večer. Dobrým indikátorom kŕmenia býva napájačka. Ak väčšina holubov smeruje k napájačkám, aby sa napili, odoberieme krmivo a holuby, ktoré ešte zobú si nabudúce zapamätajú, že majú byť rýchlejší.

Hniezdne časti budníkov sú zatvorené, okrem zopár tých, kde očakávame poslednú znášku. Holuby a holubice sedia spolu, poväčšine sú kľudné. Stáva sa, že niektoré páry sú stále aktívne, hlavne počas slnečných dní. Nie je potrebné byť znepokojený, väčšinou nepríde k oplodneniu holubíc. Ak sú niektoré holuby až príliš aktívne a chcú sa páriť, stále ich môžete vyvrieť von. Zvykneme vyhnať takéto holuby von a uzavrieť vlety. Samozrejme dávame pozor na počasie. Túto metódu nepoužívame počas hmlistých či daždivých dní. Metóda sa hodí len pre chovateľov, ktorý sú počas dňa doma a majú možnosť holuby sledovať a popoludní ich pustiť dnu. Tiež je dôležité sprístupniť vonku napájačku, aby holuby nehľadali náhradný zdroj vody, ktorý by mohol byť zdrojom nákazy.


V polovici novembra by už nemali hroziť ďalšie znášky vajec. Dôvodom sú kratšie zimné dni. Páry trávia spoločný čas kľudným spoločným sedením vo svojich budníkoch. Preto nie je potrebné holuby oddeľovať podľa pohlavia už teraz (pokiaľ neplánujete zimný odchov). Nie je potrebné holuby deliť až do vianoc či nového roka. Neplatí to pre holuby, od ktorých očakávate mláďatá v decembri. Ak sa predsalen rozhodnete rozdeliť Vaše holuby už teraz, odporúčame zvýšiť podiel jačmeňa na úkor strukovín aspoň počas dvoch týždňov. Pomôže to holubom udržať potrebný kľud a jačmeň zároveň pôsobí pozitívne pri vyčistení organizmu.

Pamätajte, že keď rozdelíte holuby podľa pohlavia skôr, aj počas nasledujúcej sezóny sa dostanú do formy skôr. Nemusí to byť šťastné rozhodnutie pre holuby, ktoré plánujete nasádzať na stredné a dlhé trate v pokročilom štádiu pretekovej sezóny. Vtedy sa už pri nich môže prejaviť únava, zatiaľ čo ich súperi, ktorí trávili s partnermi dlhší čas len začínajú podávať svoje najlepšie výkony.

Článok je voľným prekladom publikácie Verheecke Marc - Degrave Martin: At this time of the year ... time for a break

Foto: Adrián Žilka

Publikované: 14. novembra 2012 | Zobrazené: 4097x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

......

Počet komentárov: 0


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama