Používateľ

Neprihlásený

Prihlásiť | Registrácia

Vyhľadávanie

Reklamy Google

Úvod · Články o poštových holuboch · Ostatné · Ako bolo na prvej slovenskej Olympiáde

Ako bolo na prvej slovenskej Olympiáde

A máme to za sebou. 33. Olympiáda poštových holubov, ktorá sa ako prvá konala na území Slovenska úspešne skončila a určite nie som jediný, kto si myslí, že sa jednalo o udalosť na špičkovej úrovni. Slovensko sa tak zhostilo svojej organizačnej úlohy viac ako dobre a po veľmi vydarených Majstrovstvách sveta mladých holubov v septembri 2012 si Slovenský zväz pripísal na účet ďalšiu špičkovo zorganizovanú udalosť svetového formátu.

Návštevníci, ktorí zavítali do Nitry už v piatok si pochvaľovali kľud a štedrý "životný priestor", počet návštevníkov dosiahol svoj vrchol až v sobotu, kedy haly doslova praskali vo švíkoch a keď som sa prešiel halou M3 (občerstvenie), mal som pocit, že som na futbalovom štadióne. Z haly M3 mi utkvel v pamäti najmä stánok so záhoráckou cigánskou. Či som prišiel ráno o 8mej alebo pred záverečnou, vždy som ju dostal so srdečným úsmevom a s kvalitnou dávkou kyslej kapusty.
táto slečna Vás vítala pri stánku Natural
táto slečna Vás vítala pri stánku Natural

slovenské zastúpenie Natural
slovenské zastúpenie Natural

Kvôli obchodným povinnostiam (zastupovanie nášho belgického partnera Natural) som toho síce viacero zmeškal, no Olympiáda v Nitre bola pre mňa jedinečným zážitkom. Jednak to bola prvá olympiáda, na ktorej som mal možnosť byť, no ohromil ma najmä počet známych chovateľov - svetových ale hlavne slovenských, ktorých som mal možnosť stretnúť a podať si s nimi ruky, priradiť k menu konečne aj tvár a dojmy z osobného stretnutia. Z tejto stránky to bola vynikajúca akcia, kde sa dalo posedieť a porozprávať aj s tým najväčšími hviezdami holubárskeho neba.
Holuby z chovnej stanice Natural pomáhal predávať p. Matuška
Holuby z chovnej stanice Natural pomáhal predávať p. Matuška

Úspechy slovenských a českých holubov


Uvítaciu večeru a večer priateľstva som žiaľ zmeškal, no Gala večer som si ujsť nenechal. Okrem kultúrneho programu prebehlo aj veľmi očakávané odovzdávanie cien. Slovenské holuby nesklamali a na stupienkoch víťazov sme mali možnosť zhliadnuť, odfotiť a vzdať úctu aj našim špičkovým chovateľom. Slovákom patrila kategória E (4 trate nad 700 km), kde náš chovateľ Marián Uriča s holúbkom SK-08-01301-824 obsadil krásne tretie miesto. Druhé miesto len veľmi tesne za víťazom z Holandska obsadil náš špičkový chovateľ Štefan Šutý, pre ktorého je holub SK-09-M55-4313 už druhý strieborný olympionik (po legendárnom 5518).
Víťazi kat. E - vľavo Štefan Šutý, vpravo Marián Uriča
Víťazi kat. E - vľavo Štefan Šutý, vpravo Marián Uriča

Striebro patrilo Slovákom aj v kategórii H (6 tratí nad 300 km), kde sa s koeficientom 8,3 prebojoval holub SK-10-0203-712 z holubníka Petra a Lukáša Chytilovcov.
víťazi kat. H, vľavo PEter a Lukáš Chytilovci
víťazi kat. H, vľavo PEter a Lukáš Chytilovci

Športovým kategóriám vo všeobecnosti vládli Poliaci, ich hymnu sme mali možnosť si vypočuť až 5 krát. V kategórii B (8 tratí 300 - 600 km) sa však podarilo medailu získať aj našim českým bratom, konkrétne mladému, no veľmi úspešnému chovateľovi, ktorého meno je známe už po celom svete - Ľubomírovi Kubáčkovi s holubom CZ-09-0234-4108
kat. B, vľavo Ľubomír Kubáček
kat. B, vľavo Ľubomír Kubáček

Slovenské holuby sa však nepresadili iba svojimi skvelými športovými výkonmi, ale aj svojim výzorom a stavbou tela. V celkovom poradí krajín v kategórii štandard získali naše holuby zlato. V hodnotení holubíc získali dve holubice z holubníka chovateľskej dvojice Šadlák Vendelín & Andrej zlatú a striebornú medailu. Slovensko sa tak môže pýšiť nielen krásnymi ženami, ale aj holubmi.
Slovensko získalo zlato v kat. Štandard
Slovensko získalo zlato v kat. Štandard

1. a 2. miesto v kat. Štandard holubica pre Slovensko
1. a 2. miesto v kat. Štandard holubica pre Slovensko

Záznam z Olympiády aj na DVD


Celý priebeh Olympiády v Nitre starostlivo zaznamenával kameraman TV Nitrička a už čoskoro bude dostupné DVD, kde budú zvečnené tie najvýznamnejšie momenty tejto pre nás historickej udalosti. Viac informácií Vám poskytne p. Kvasnica na e-mailovej adrese kvasnica@antikmedia.sk alebo telefónnom čísle 0917 324 324

Publikované: 29. januára 2013 | Zobrazené: 5926x | Kategória: OstatnéPridal: Dušan Konečný



Galéria:

...táto slečna Vás vítala pri stánku Naturalslovenské zastúpenie Naturalpo prvý krát s holúbkom v rukáchvľavo Freddy De Prinse...........................Holuby z chovnej stanice Natural pomáhal predávať p. Matuškahala s občerstvením...vpravo Daniel Krajčík s partnerkouzastúpenie FCI...Daniel Dudzik a Pavol JavorčekErdélyi Gyula a Karol WiedermannVíťazi kat. E - vľavo Štefan Šutý, vpravo Marián Uričavíťazi kat. H, vľavo PEter a Lukáš Chytilovcikat. B, vľavo Ľubomír KubáčekSlovensko získalo zlato v kat. Štandard1. a 2. miesto v kat. Štandard holubica pre Slovenskoslovenská kolekcia Olympionikovvíťazné holubice v kat. Štandard2. miesto kat. H - Peter & Lukáš Chytil3. miesto kat. E - Marián Uriča2. miesto kat. EHolub generálneho majstra OZ Bratislava - Igora ŠillaHolub generálneho majstra OZ Bratislava - Igora Šillakat. Akat. Chrdí Poliaci pri ich hymnekat DŠtefan Šutý si ide po striebro v kat. Ekat. Ekat. Fkat. GPeter a Lukáš Chytilovci idú po striebro v kat Hkat. Hnaši strieborní olympionicikat. Štadnard - holubytanečné vystúpeniekávička pred ukončením olympiádyGala večer mal vysokú návštevnosťzaspievať prišla aj Beata DubasováBruno Pripko s Alešom Truhlářomv strede Michel Vanlint, vpravo Aleš Truhlář

Počet komentárov: 3

Záložka na tento komentár Ivan (29. januára 2013 18:22)

Super !!

Záložka na tento komentár Ján Včela (30. januára 2013 14:47)

Chýbajú mi zábery z toho najdôležitejšieho , slávnostného otvorenia olympiády.Táto prezentácia je z historického hladiska, žial bezcená.

Záložka na tento komentár Jozef Minarik (22. februára 2013 23:04)

a bedač budete kedy fotiť?????


Pridať komentár

 

Z nášho obchodu

Prejsť do obchodu

Reklama